Zobrazit přihlášovací formulář

Nejčastější chyby a mýty při výběru dětských bot. Pozor na ně!

Nejčastější chyby a mýty při výběru dětských bot. Pozor na ně!

Zborcená klenba, deformovaná chodidla a prsty, zarostlé nehty… Dětská noha je k poškození bohužel náchylnější než nohy dospělých, zajištění vhodné obuvi by tak pro rodiče mělo být prioritou. Realita je však často jiná. Řada rodičů totiž stále podléhá určitým nepravdivým dojmům či mýtům, kterého kolem dětského obouvání panují. Na to, jak se zažitým omylům vyhnout, jsme se zeptali odborníků.

Čísla ze statistik dětských lékařů jsou alarmující. Deformitami nohou totiž podle nich trpí 95 % dětí nastupujících do prvních ročníků základních škol. Při narození má ale 90 % českých miminek nožičky zdravé. Z toho bohužel vyplývá, že k poškození dochází až následně, ať už nevhodnými typy či velikostmi botiček, běháním naboso po rovných tvrdých plochách, stejně tak jako třeba špatnou volbou punčošek či ponožek. Vyhněte se proto při pořizováním nových dětských bot řadě zažitých omylů, které především mezi maminkami a babičkami stále kolují.

Bačkůrky od prvních krůčků

V poslední době je častým zažitým omylem dojem, že nejlepší je nechat běhat dítě co nejdéle bosky. Bohužel to zdaleka není pravda. Chůze na boso je opravdu nejvhodnější a nezdravější, ale pouze na měkkém podloží. Vhodné je tak běhání po písku, trávě či po malých jemných oblázcích. Je to přirozené a dochází tak ke správnému prokrvení nohou. Chůze na boso na tvrdém povrchu, jako je podlaha doma, ale naopak časem přináší komplikace v podobě zborcení nožní klenby a podobně, což rodiče bohužel často nevědí. Děti tak doma nechávají běhat bez bačkůrek v domnění, že dělají něco pro jejich zdraví. Jenže pohyb po rovné tvrdé podlaze nohu deformuje. A nesvědčí to dokonce ani noze dospěláků.

Vhodně zvolená velikost je základ

Výběr vhodných bot je pro zdravý vývoj nožek našich potomků vyloženě zásadní. Protože jsou dětské nohy bohužel k poškození náchylnější, než nohy dospělých, je opravdu nezbytné zajistit jim kvalitní obuv od prvních krůčků. Čím menší dítě, tím rychleji mu noha roste. A bohužel často skokově, takže může jít rovnou o rozdíl dvou velikostí. Je proto třeba pravidelně kontrolovat zda dítě z obutí nevyrostlo. U batolat se doporučuje 1x měsíčně, u předškoláků a mladších školáků každé 2 až 3 měsíce, u starších školáků pak každé 4 až 5 měsíců, u 15 až 20letých jednou za půl roku. Nové boty vždy kupujte včas, jakmile je to zapotřebí, v žádném případě to neodsouvejte. Každodenním nošením krátké obuvi totiž především u dětí rychle dochází k poškození nohou. Uvědomte si, že žádná obuv se nepoddá do délky, obuv z přírodních materiálů maximálně do určité míry povolí do šířky.

Vyhněte se ortopedickému tvarování

Jedním z hlavních omylů je požadavek na ortopedické tvarování u bot pro nejmenší děti. „Nejen, že to nožce nepomůže, ono jí to dokonce škodí. Do velikosti botiček cca. 27 – 28 by stélka měla být rovná. Dítě má totiž na nožce tukový polštář a klenek nohu deformuje. My přitom máme signály, že to maminky vyžadují a výrobci jsou tak obecně v patové situaci – když to dělají správně, rodiče to nekupují. Když zákazníky vyslyší, pro dětské nohy to není dobře,“ vysvětluje Dominik Šprunk, odborník ze společnosti SANTÉ, která je zaměřena na zdravé obouvání.

Tenisky patří jen na hřiště nebo do tělocvičny

Další častou chybou rodičů je pořizování různých typů gumotextilní obuvi, jako jsou tenisky, cvičky, kecky, jarmilky a podobně, na celodenní nošení, ať už ven nebo třeba jako přezůvky do školky. Tento typ bot je však primárně určený pro sport a venkovní hry. „ Pro zcela malé děti se nedoporučuje nosit tenisky a textilní obuv s pryžovou podešví, neboť díky dobré přilnavosti podešve k podložce sklouzává noha dítěte v obuvi dopředu (známé díry ve špici), což vede spolu s teplem, jež se v obuvi tvoří, k poškození kůže a prstů. Zatímco teplo v usňové obuvi se zvýší asi o 10 %, u textilní obuvi s pryžovou podešví je to cca o 25 %. Proto by tato obuv měla být používána krátkodobě pouze pro sport,“ vysvětluje Irena Sehnalová, specialistka prodeje z Ateliéru zdravého obouvání na pražských Vinohradech.

Pozor je třeba také dávat na dětské bačkůrky, kde je lepidlo mezi vrstvami nebo boty s membránou s neprodyšným svrchem z PVC, často jde o levné boty z Číny. Obecně je zásadní dbát na výběr botiček z certifikovaných a tedy nezávadných materiálů, protože dětská nožička, která se obecně více potí, než dospělá, by mohla být poškozena výluhy z nevhodně zpracovávané kůže, což může být opět problém „levnějších“ čínských výrobků, nepodléhajícím evropským normám.

Pevný opatek je základ

Jedním z dalších důležitých parametrů při výběru dětských bot je správná fixace nohou. Tu v obuvi zajišťuje pevný opatek, který pomáhá držet nožky dítěte ve správné poloze. Jedná se o pevný kus materiálu, který vyztuží a zesílí zadní část boty v oblasti paty. Není vidět, je skrytý mezi podšívkou a zevním materiálem. Vývojová fyziologie dětské nohy je individuální záležitostí. Zesilování svalstva a vaziva probíhá nejintenzivněji do 5. – 6. roku dítěte a po celou dobu od prvních krůčků je nošení obuvi s pevným opatkem velmi důležité.

„Opatek společně s vhodným střihem svršku, regulovatelným suchým zipem či šněrováním, dokonale fixuje nožku dítěte a je dobrou prevencí před vznikem nejrůznějších deformit nohou. Toto je bohužel daň tvrdým povrchů. Pokud bychom se totiž pohybovali po přírodních površích jako naši předci, obešli bychom se bez bot. Na ně se totiž naše nohy po celou evoluci vyvíjely,“ popisuje ideální parametry dětské obuvi Dominik Šprunk ze SANTÉ.

Zkušený ortoped MUDr. František Picek z pražského ORP centra to potvrzuje: “Je vhodné být opravdu pozorný při výběru dětské obuvi. Tedy, dbát na to, aby u malých dětí měla botička krom pohodlného vnitřku již zmiňovaný opatek. Bota by dále měla být prodyšná, aby se nožka v ní nepotila. Pokud rodiče kupují boty větším dětem, neměli by se obávat botu už v obchodě vyzkoušet, nechat děti proběhnout se, zabrzdit, bota by se měla v přední částečně ohnout, ale ne zlomit, zato zadní část kolem paty musí být pevná.“

Pozor na použité boty

Rodiče se bohužel také často snaží ušetřit nákupem použitých botek nebo děděním bot mladšími dětmi po starším sourozenci. To je však bohužel další z častých důvodů, které vedou ke zvýšenému nebezpečí deformity dětských nohou. „Nekupujte obuv na dětských burzách, nenechávejte děti nosit boty po starších sourozencích. Dětské noze nošení opotřebované obuvi se sešlapanými opatky a patníky, s prošlapanými podešvemi a devastovanými podšívkami a stélkami, rozhodně neprospěje,“ uvádí na stránkách pohodlipronohy.cz RNDr. Pavla Šťastná, Ph.D., z Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a potvrzuje to i Dominik Šprunk: „Při pořízení bot po cizích dětech navíc vystavujete své dítě i možným bakteriologickým infekcím či plísním. Většina dětských bot se nedá spolehlivě vyprat v teplotách nad  40 °C kvůli aktivaci lepidel a dětské nožky se obecně víc potí. Použité prádlo si také běžně nekupujete a s botami je to podobné.“ A ještě jedna rada doktorky Šťastné nakonec: Dodržujte pravidelnou hygienu nohou dětí, včasné a správné stříhání nehtů, nošení bavlněných ponožek a punčocháčů.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie