Zobrazit přihlášovací formulář

Jak se zbavit vší bez chemie: Vsaďte na osvědčené tipy!

  • Publikováno:
Jak se zbavit vší bez chemie: Vsaďte na osvědčené tipy!

Vši se ročně objeví na hlavách nejméně půl miliónu Čechů. A nejčastěji jsou postižené děti. Ať už váš potomek chodí do školky či školy, počítejte s tím, že pokud jste tenhle problém ještě nemuseli řešit, dříve či později se to bude týkat i vás. Až to přijde, buďte připraveni. Vyzkoušejte domácí prostředky, které parazity spolehlivě zahubí.

Veš dětská je cizopasný hmyz žijící na hlavě, především v oblasti spánků, záhlaví a v oblasti uší. Živí se krví, kterou saje v průměru pětkrát za den. Napadená místa pak nepříjemně svědí a často dochází k zánětlivým či alergickým reakcím na výměšky vší. Prvním ukazatelem výskytu vší je častější drbání, ale také celkový neklid a nesoustředěnost hostitele. Kromě toho, že napadená místa svědí, pohyb parazitů ve vlasech šimrá, což je samozřejmě dětem nepříjemné.

Jak poznat vši

Dospělá veš měří asi 3 mm, vajíčka (hnidy) jsou velká maximálně 1 mm, často dokonce menší. Z nich se již za týden vylíhnou larvy vší, které okamžitě začínají bodat a sát krev. Samičky se dožívají 3-5 týdnů a během života každá z nich naklade 50-150 vajíček. Čím dříve tedy vši odhalíte, tím větší šanci rychle se jich zbavit máte. Bohužel je veš stále odolnější a houževnatější. Běžně používané přípravky často nezabírají, maminky ale přišly na řadu způsobů, které skutečně fungují. Vyzkoušejte je také!

Vši útočí! Osvědčené tipy, jak se jich zbavit

Vsaďte na olej

Ať ž sáhnete po slunečnicovém, řepkovém či třeba olivovém, olej spolehlivě parazity udusí. Naše babičky používaly také sádlo, máslo, skvěle funguje i majonéza nebo třeba kokosový tuk. Zvolený produkt dítěti důkladně vmasírujte do vlasů, hlavu obalte mikrotenem nebo smršťovací fólií, a zábal nechte působit nejlépe přes noc, nejméně však alespoň dvě hodiny. Vlasy pak pečlivě umyjte a pročešte. Druhý den postup zopakujte.

Zkuste éterické olejíčky

Některé maminky zase nedají dopustit na různé éterické oleje, které veškám vůbec nevoní. Sáhněte ale po těch stoprocentně přírodních. Vhodný je eukalyptus, teatree, levandule, rozmarýn i citron. Nebojte si klidně vytvořit nějakou směs. Do 50 ml kuchyňského oleje pak dejte přibližně 20 kapek oleje éterického, promíchejte, naneste na suché vlasy a vlasovou pokožku, zabalte do fólie a ručníku a nechte přibližně 8 hodin působit. Poté vlasy musíte umýt a důkladně vyčesat. Éterické olejíčky můžete také nakapat třeba do dávky kondicionéru, který však nechte působit alespoň hodinu. Teatree oil prý funguje i jako skvělá prevence, stačí každá ráno vetřít kapku do pokožky za ušima.

Sáhněte po své žehličce na vlasy

Na mysli teď samozřejmě máme tu na vlasy. Vysoká teplota totiž dokáže účinně zabít veškerá vajíčka. Na vlasy nejprve aplikujte některou kúru, následně vlasy vyfénujte co nejteplejším vzduchem a pak se pusťte do žehlení. Přístroj nastavte na co nevyšší teplotu a postupujte pomalu po jednotlivých tenkých pramenech. Snažte se začít co nejtěsněji u hlavy, pozor ale na spálení.

Pořiďte si všiváček

Odstranit z vlasů dospělé vši, larvy i hnidy je úkol číslo jedna. V nabídce lékáren a drogerií najdete celou řadu hustých hřebínků, kterým se říká všiváček. Ne všechny ale fungují. Nejlepší zkušenost podle diskuzí na internetu mají maminky s takzvaným kouzelným všiváčkem, vyrobeným podle slavného argentinského patentu. Ten má na zubech 600 patentovaných mikrospirál, které zachytí vše, co do vlasů nepatří.

Kategorie