Zobrazit přihlášovací formulář

Jak vybrat letní tábor: Vsaďte na zkušenosti přátel a zapojte i potomka

  • Publikováno:
Jak vybrat letní tábor: Vsaďte na zkušenosti přátel a zapojte i potomka

I když letní prázdniny jsou až za čtyři měsíce, míst na dětských táborech rychle ubývá. Alespoň na těch kvalitních a prověřených. S výběrem proto dlouho neotálejte. Máme pro vás pár tipů, jak se při výběru nespálit. Předejdete tak případnému zklamání nejen sebe, ale především vašeho dítěte.

V minulosti byl program všech táborů téměř totožný, děti se učily především osvojování tábornických znalostí, dovedností a principů, dnes se organizátoři předhánějí v nabídce různorodě zaměřených i úzce specializovaných táborů. Od těch inspirovaných například filmy nebo počítačovými hrami, přes ty umělecky orientované, s historickou tématikou, sportovní, až po ty zaměřené třeba na výuku jazyků a podobně. Jak ale vybrat ten „správný“?

Proč poslat dítě na tábor

Tohle vás možná napadne jako první. Nejde totiž úplně o nejlevnější záležitost, zatímco pobyt u babičky nic nestojí a navíc tam máte záruku, že potomek bude mít veškerý servis. Dva týdny na táboře ale dítěti jen prospějí. Pokud je tedy na takovou zkušenost dostatečně vyzrálé. Dětské tábory jsou obvykle velmi přínosné, děti se učí bez dozoru rodičů větší samostatnosti, ohleduplnosti i týmové spolupráci. K tomu je třeba přičíst pobyt v přírodě a dostatek pohybu, který v dnešní době bohužel většině dětí chybí. Čas totiž tráví u počítače nebo s tabletem či mobilem v ruce.

Dialog s dítětem je základ

Aby se dítě na tábor skutečně těšilo, musí mít pocit, že si jej vlastně vybralo „podle svého“ a že to, co na něj čeká, je především o zábavě, nových dobrodružstvích a kamarádech. Když se k tomu navíc zdokonalí třeba v angličtině nebo se hravou formou dozví něco z historie či zeměpisu, berte to jako takový malý bonus. Udělejte si předvýběr 5-6 různých táborů a myslete přitom na to, že by měly být zaměřené na aktivity, které dítě zajímají. V opačném případě totiž pobyt na takovém táboře může být velmi nepříjemný a někdy až traumatizující. Do finálního výběru se pak pusťte společně a popovídejte si při tom třeba o tom, jak na tábory vzpomínáte vy. Podělte se o vlastní dobré zkušenosti a vtipné zážitky, uvidíte, že se váš potomek na léto bude těšit už teď.

Nepodceňte zázemí tábora, ani personální zajištění

O kvalitě tábora vám hodně napoví i délka jeho existence a reference, nejlepší je samozřejmě šeptanda a doporučení od kamarádů a kolegů. Většina táborů již zveřejňuje fotografie i videa, má internetové stránky, ukažte dítěti na internetu prostor, kde bude tábor probíhat. Nejen samotný program, ale také dobře zvládnutá organizace, vlastní zázemí i profesionalita pedagogů a personálu je to, co by při výběru, kam vyslat dítě na prázdniny, mělo hrát důležitou roli. Ověřte si dopředu úroveň ubytovacího a sociálního zázemí, stejně jako to, jak se děti budou stravovat. Vedoucí, kteří mají děti na starosti, by měli být v dostatečném počtu, mít ideálně pedagogické vzdělání a praxi v práci s dětmi. Přítomnost proškoleného zdravotníka je nezbytná a ze zákona povinná. V případě, že se jedná o jazykově zaměřený tábor, měli by být lektoři certifikovaní, v ideálním případě rodilí mluvčí. Seriózní a spolehlivý organizátor tábora by měl být také schopen poskytnout jisté garance, například pro případ, kdy dojde ke zrušení konání turnusu z provozních důvodů.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie