Zobrazit přihlášovací formulář

Křik nic nevyřeší! Naučte se problémy s dětmi řešit efektivně

  • Publikováno:
Křik nic nevyřeší! Naučte se problémy s dětmi řešit efektivně

Nervy občas ujedou každému z nás. Přestože si většina rodičů uvědomuje, že by na potomky křičet neměla, čas od času se prostě neudrží. Svoji reakci pak zdůvodňují tím, že si jinak pozornost a poslušnost nevynutí. Opak je ale pravdou.

Uvědomte si, že křik není efektivní

Na otravného kamaráda nebo sousedku, která má nemístné poznámky, by vás nejspíš nikdy křičet nenapadlo. Zvýšit hlas na neochotné batole je ale pro řadu matek a otců standardem. Takové chování ale podle doktora Murray A. Strause, Ph.D z laboratoře pro výzkum rodinných vztahů na Univerzitě New Hampshire v Durhamu výrazně narušuje vztah mezi dítětem a rodičem. Křik děti děsí a zraňuje. Navíc si koledujete o to, že dítě nabude dojmu, že takové chování je v podstatě normální, tudíž se to velmi rychle může obrátit proti vám v podobě křiku ze strany dětí. Většina situací má přitom jednoduché řešení.

Místo křiku zkuste prosbu

A v případě potřeby to několikrát zopakujte. „Pokud se dítě stále vzteká, případně se jeho vztek stupňuje, pevně ho obejměte a s klidným hlasem mu vysvětlete, že to, co dělá, určitě není v pořádku,“ říká doktor Strause. Jeho výzkum prokázal, že ať už pláčete, křičíte nebo mluvíte klidným hlasem, je tu 80% pravděpodobnost, že k podobné situaci znovu během téhož dne dojde, 50% že k tomu dojde během několika hodin. Klidné opakování a vysvětlování bez křiku je tak z dlouhodobého hlediska lepší, mnohem méně škodlivou výchovnou taktikou.

Nádech, výdech a ještě jednou

Někdy stačí jen chvilku počkat a vychladnout. Řekli jste svému dítěti, aby uklidilo všechny své hračky, převléklo se do pyžama a připravilo se na spinkání, jenže když se po 10 minutách vrátíte, lego, plyšáci, panenky nebo autíčka jsou stále rozházené po celém pokojíčku? Místo toho, abyste na potomka začali křičet, otočte se, zavřete oči a zhluboka dýchejte. A při tom přemýšlejte, co a jak dítěti řeknete.

Nevhodné chování řešte bez emocí

Všechny děti jsou stejné, ať jsou sebechytřejší a sebešikovnější, čas od času se prostě chovají nesnesitelně. Ale ruku na srdce, chováte se například vy vždy ukázkově? Určitě své dítě nebudete trestat třeba za to, že po prvním pokusu o jízdu na kole nejezdí jako profesionál. Tak proč to dělat jinak, když ho chcete naučit, jak se správně chovat. Řada rodičů řeší prohřešky trestem v domnění, že jde o vhodný a účinný výchovný nástroj. Zkuste je místo toho raději povzbuzovat, podporovat a vést. Je snadné začít křičet, když třeba zjistíte, že je váš potomek agresivní a nejde si pro ránu daleko, lepší je však zaměřit se na řešení konkrétního chování a využít příležitosti trpělivě potomka naučit, proč je takové chování špatné.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie