Zobrazit přihlášovací formulář

Když viry útočí: Návod, jak si správně mýt ruce, abyste předešli nákaze

  • Publikováno:
Když viry útočí: Návod, jak si správně mýt ruce, abyste předešli nákaze

Když viry útočí: Návod, jak si správně mýt ruce, abyste předešli nákaze

Máte obavy z nového koronaviru, který se po celém světě šíří doslova rychlostí blesku? Přestaňte panikařit. Nejlepší způsob, jak se ochránit před ním i dalšími chřipkovými viry, je především praktikování důsledné hygieny rukou. Myjete si je doma všichni skutečně správně?

Virová onemocnění k zimě patří, sezóna chřipek přichází pravidelně každý rok. Onemocnět ale nechce nikdo z nás. Utrácíme proto spousty peněz za přípravky na posílení imunity, pijeme zázvorový čaj s medem a spoustu citronu. Málokdo si však uvědomuje, že ten nejjednodušší způsob, jak zabránit nákaze, je důkladné mytí rukou. To vás může ochránit nejen před klasickou chřipkou a koronavirem, ale také před běžnou virózou, střevními problémy, žloutenkou a celou řadou dalších nemocí.

Děsivá statistika

Věděli jste, že podle Světové zdravotnické organizace (WHO) si dokonce až 95 % lidí myje ruce špatně a na základě dalších statistických údajů si pouze 78 % lidí myje ruce po použití WC a po kýchnutí či zakašlání si ruce neumyje dokonce 37 %? Přitom až 80 % infekcí se šíří právě špinavýma rukama.

Respirační, ale i další infekce, se do těla obvykle dostávají sliznicemi nosu a úst. Jakmile se dotknete něčeho, na co „prskl“ nebo čeho se dotkl někdo nemocný před vámi, kdo si kýchl nebo zakašlal do dlaně, odnášíte si viry s sebou. Možností je celá řada, držadlo v MHD, klika dveří, madlo nákupního košíku, zvonek, automat na kávu, kopírka, počítač nebo telefon v práci, podání ruky a podobně. Možná vás překvapí, že právě na hladkém povrchu z plastů nebo kovů vydrží viry nejdéle, a to až dva dny. Pak už jen stačí otřít si nos, dotknout se úst, promnout oči nebo se třeba cestou zastavit na hamburger. A virus má volnou cestu do vašeho těla.

Mytí rukou nepodceňujte!

Důsledná hygiena rukou je především v chřipkovém období skutečně na místě. Jde totiž o první obrannou linii, která vás může ochránit před nakažením. Ruce si proto vždy umyjte co nejdřív, jak je to jen možné, když se dotknete něčeho, na co mohl sáhnout kdokoliv nemocný. Dospělí i děti by si měly mýt ruce mýdlem a teplou vodou po dobu nejméně 20 sekund. Aby i děti dodržely tento časový limit, můžete je nechat při mytí třeba přezpívat obě sloky všem známé písničky „Skákal pes přes oves “. Stejně jako načasování je však důležitá i technika mytí, proto si přečtěte správný způsob, jak si ruce mýt, a tipy, děti naučit udržovat ruce v čistotě.

Jaká je správná technika mytí rukou?

KROK 1. Navlhčete ruce čistou tekoucí vodou. Údajně nezáleží na tom, zda teplou nebo studenou, protože teplota nemá na účinnost očisty vliv, když ale použijete teplou, nic nezkazíte a aspoň vás nebudou studit ruce. Po navlhčení rukou vodu vypněte, abyste jí zbytečně neplýtvali.

KROK 2. Naneste na ruce mýdlo, které odstraní mikroby z pokožky. Bez něj je důsledně neočistíte, jen voda zkrátka nestačí. Není ale třeba sahat po mýdle antibakteriálním, to obyčejné funguje stejně dobře. Obsahuje totiž látky, které změkčují vodu a pomáhají ruce důkladně zbavit nejen špíny, ale i bacilů.

KROK 3. Následně mýdlo důsledně rozetřete po vašich rukou. Mydlete je po dobu nejméně 20 sekund a nevynechejte žádné části, kromě dlaní a hřbetů nezapomeňte ani na palce, místa mezi prsty, pod nehty atd.

KROK 4. Opláchněte ruce důkladně čistou tekoucí vodou. Nečistoty, viry a mikrobi odtečou do odpadu.

 

KROK 5. Osušte ruce, abyste vyloučili přenos bakterií. Nejlepší je čistý papírový ručník nebo sušička s proudem vzduchu. Vyhněte se především používání sdílených ručníků na veřejných místech. Doma ručník v době chřipek vyměňujte každý den, ve vlhkém prostředí se totiž různým mikrobům daří a čile se tam rozmnožují.

Když není voda po ruce

Jak řešit mytí rukou na cestách a v situacích, kdy voda a mýdlo nejsou k dispozici? Pomohou navlhčené ubrousky a papírové kapesníčky na utření nebo dezinfekční přípravek, který zvládne ruce očistit i dezinfikovat. Mějte však na paměti, že mytí rukou je vždy preferováno, dezinfekční prostředky totiž neodstraňují všechny typy choroboplodných zárodků. Navíc nemusí fungovat dobře, pokud máte mastné nebo příliš špinavé ruce.

 

 

Co si o Koronaviru a opatřeních myslíte Vy? Pojďte diskutovat!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie