Zobrazit přihlášovací formulář

7 zásad prevence proti kyberšikaně, které byste měli naučit své děti

  • Publikováno:
7 zásad prevence proti kyberšikaně, které byste měli naučit své děti

Sociální sítě se staly běžnou součástí našich životů, stále častěji na nich tráví čas to dokonce už i ti nejmladší školáci. Málokdo si však připouští rizika, která s jejich používáním souvisí. Jedním z nich je i kyberšikana, která na křehké dětské duši může napáchat obrovské škody.

Klasická šikana mezi školáky není bohužel nic nového, v době moderních technologií k ní však přibyla další forma, a to prostřednictvím počítače nebo mobilního telefonu. Právě v anonymním prostředí sociálních sítí a internetových diskuzí totiž mohou agresoři snáze najít odvahu, odpadá totiž nutnost přímého kontaktu s obětí. Někteří šikanující si přitom ani neuvědomují, jaké dopady může jejich chování mít. Problém je, že každá šikana probíhá skrytě. A oběť často mlčí. Svěřit se o svém týrání je totiž pro ni bývá bolestivé a zraňující. Jak ale své potomky před tímto ochránit? Základem je pomoci jim osvojit si dovednost, jak se šikanujícímu chování vyhnout, případně postavit.V opačném případě totiž může šikana zásadním způsobem podlomit jejich sebedůvěru.

Věnujte pozornost neobvyklému chování

Nejde však „jen“ o sebedůvěru. U obětí kyberšikany nejsou výjimkou deprese, mnozí mladí hledají úlevu v používání omamných látek a výjimkou nejsou ani tragické případy končící sebevraždou. Rozpoznat, že dítě čelí šikaně na internetu přitom není vůbec lehké. „To, že je potomek obětí kyberšikany může rodič rozpoznat podle několika znaků. Dítě náhle přestane používat počítač, začne se vyhýbat diskuzi o tom, jak tráví čas online. Může být rozrušené po přečtení zpráv v mobilu, a tak jako je tomu i při klasické šikaně, začne se před rodinou a kamarády uzavírat,“ vysvětluje psycholožka Mgr. Mária Tóthová-Šimčáková, garantka Projektu sebedůvěry Dove, jehož hlavním cílem je budování sebedůvěry u dospívajících dětí.

Jak bojovat s kyberšikanou

Kyberšikana je velmi citlivé téma. Situaci často komplikuje fakt, že děti se bojí problém řešit se svými rodiči. Bojí se, že zareagujete přehnaně, nepochopíte je anebo se dokonce rozzlobíte za obsah, který na svých sociálních sítích sdílely. Dítě by proto mělo vědět, že se na Vás může vždy obrátit. Následně můžete podniknout potřebné kroky. V případě, že se kyberšikana rozmohla ve školním kolektivu, je důležité, abyste o problému informovali školu a situaci řešili společně. Váš boj s kyberšikanou však nekončí zastavením útoků kybernetického predátora. Ten mohl zanechat na duši vaší ratolesti hluboké stopy, a proto byste se měli obrátit na odborníka, který pomůže vašemu dítěti tvrdý útok na jeho sebedůvěru překonat.

Budování sebeúcty je základem

Oběť šikany většinou hledá vinu sama v sobě, snaží se pochopit, čím takové jednání zapříčinila. Především u dětí s nízkým sebevědomím existuje riziko, že o sobě začnou ještě více pochybovat. „Kyberšikanu se rozhodně nevyplácí podceňovat. Děti, které jsou její obětí, mohou trpět depresemi a úzkostnými stavy, vedoucími dokonce až k pokusům o sebevraždu. Z dlouhodobého hlediska v dospělosti vykazují zvýšený sklon k depresím, mají pochybnosti o sobě, svojí hodnotě a trpí pocity méněcennosti,“ dodává psycholožka Mgr. Mária Tóthová-Šimčáková. Budování sebeúcty dítěte by proto mělo být úplným základem. K sebedůvěře však nevede žádná zkratka a musí se budovat kousek po kousku. Proto to nejlepší, co můžete udělat je pomoct dítěti vytvořit si silné vědomí vlastní hodnoty ve skutečném životě.

7 zásad prevence proti kyberšikaně, které byste měli naučit svoje děti

  1. Nesdílím osobní informace.
  2. Nepřijímám žádosti o přátelství od lidí, které neznám.
  3. Nebudu chatovat s lidmi, které osobně neznám.
  4. Dávám si pozor na to, co zveřejňuji.
  5. Když si se mnou chce psát někdo, koho osobně neznám, zablokuji ho a pokud to neumím, poprosím někoho o pomoc.
  6. Když narazím na zvláštní stránku, hned z ní odejdu.
  7. Dávám si pozor na to, co dělám na internetu, aby mě kvůli tomu nikdo nemohl začít šikanovat z pomsty.  

Užitečné rady a tipy, jak bojovat s kyberšikanou a budovat sebedůvěru vašich dětí najdete v příručce Sama sebou.

 

 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie