Zobrazit přihlášovací formulář

9 triků, jak ostříhat dětem nehty bez křiku a scén

9 triků, jak ostříhat dětem nehty bez křiku a scén

Nikdy jste je při tom nestřihli, nezpůsobili jim žádnou bolest, přesto když vezmete nůžtičky do ruky, chytne vašeho potomka amok. Pár dnů se to sice odsouvat dá, jenže nehtíky dětem rostou opravdu rychle. Můžete to vyřešit násilím a se záplavou slz nebo vyzkoušet pár způsobů, které jsou osvědčené.

Péče o dětské nehty je běžnou součástí hygieny, ale z nějakého důvodu se jejich zkracování většině malých dětí vůbec nezamlouvá. Brečí, křičí, cukají se, utíkají... Nehtíky na rukou je přitom třeba stříhat jednou týdně, ty na nohou nejpozději po čtrnácti dnech. Proto je třeba najít nějaké přijatelné řešení.

1. Pořiďte si jiný nástroj

Možná se vám s kleštičkami dobře pracuje, vašeho potomka ale možná děsí. Zajděte proto do specializovaného obchodu a pořiďte si kvalitní nůžtičky určené přímo na nehty. Další možností je nehtíky zkracovat pilníkem. Zabere to sice více času, ale pilování dětem obvykle nevadí.

2. Dejte jim kontrolu

Někdy strach dítěte ze stříhání nehtů pochází z pocitu, že nemají věci pod kontrolou. Dejte jim do ruky pilníček na nehty, starším dětem i nůžky a nechte je, ať se sami postarají. Získají praktickou životní dovednost a vám ubude jedna starost.

3. Dělejte to ve vaně

Někteří rodiče nedají dopustit na stříhání dětských nehtíků ve vaně. Delší pobyt v teplé vodě totiž nehty změkčuje, což usnadňuje jejich stříhání. Navíc, pokud necháte puštěnou vodu, děti neslyší ten obávaný zvuk cvaknutí, který může být spouštěčem jejich hysterického chování.

4. Odveďte pozornost

Při stříhání můžete zkusit dítě zabavit, zpívat mu, povídat, dělat opičky… U těch starších zase můžete odvést pozornost třeba sledováním pohádky v televizi. Pravda, není to moc výchovné, leč u někoho účinné. Vy ale buďte celou dobu v pozoru, dítě si snadno může uvědomit vaši lest a začít se nečekaně, ale vehementně bránit.

5. Zkuste úplatek

Podplácení dětí by opravdu nemělo být vaší rodičovskou strategií, ale zoufalá doba vyžaduje zoufalá opatření. Slíbit dítěti bonbón nebo jednu pohádku na youtube navíc, výměnou za bezproblémové stříhání nehtů, je možná to, co potřebujete, abyste to zvládli bez křiku a breku. A pokud to díky tomu dokážete bez traumatu, vaše dítě si na stříhání nehtů pomalu zvykne a úplatky budou méně a méně potřebné.

6. Vystrašte je pravdou

Přerostlé nehty se snadno zatrhnou nebo zlomí a mohou tak způsobit hodně bolesti. Touhle zkušeností si možná už alespoň jednou prošlo i vaše dítě a buďte si jistí, že si jí pamatuje. Za dlouhými nehty se ale také lehce zachytí nečistoty a bakterie, což zvyšuje šance, že vaše dítě onemocní. Někteří rodiče zjistili, že povídání o tom nebo připomenutí těchto skutečností vede k bezproblémové spolupráci.

7. Zahrajte si na salon krásy

Tohle bude fungovat sice jen u dívek, ale úspěšnost je téměř stoprocentní. Nechte je vyzkoušet, jaké to je, když navštíví manikérku. Příslib krásně upravených a nalakovaných nehtů způsobí, že bude vaše dcera cítit místo strachu vzrušení.

8. Nechte je sledovat, jak si upravujete nehty

Stříháte si nehty někde v soukromí, když si váš potomek hraje nebo spí? Začněte to dělat před ním. A zapojte do toho i ostatní členy rodiny. Dítě uvidí, že jde o naprosto běžnou věc a brzy se přestane bát.

9. Počkejte, až usnou

Další často užívanou lstí je stříhání nehtů ve spánku. Musíte ale vypozorovat, kdy váš andílek spí nejtvrdším spánkem. Některé děti mají nejhlubší spánek těsně po usnutí, u jiných je třeba počkat hodinu až dvě.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie