Zobrazit přihlášovací formulář

Koronavirus: Zavřené školy! Kam s dětmi? Raději ne k babičkám.

Koronavirus: Zavřené školy! Kam s dětmi? Raději ne k babičkám.

 

Od středy 11. března jsou kvůli šíření koronavirové infekce zavřené školy od základních až po vysoké. Vláda zároveň chce, aby lidé chodili do práce, což může být pro některé rodiče obtížné. Bylo by přitom chybou dát děti k prarodičům, protože seniory případná nákaza ohrožuje nejvíc. Přinášíme odpovědi na otázky, které si teď nejspíše pokládáte stejně jako tisíce dalších matek a otců v podobné situaci.

 

1. Má smysl zavírat školy, když nemocných není zase tolik?

Ano, zkušenosti ze zemí, jako je Jižní Korea nebo Itálie ukazují, že má smysl snažit se postup epidemie zpomalit dříve, než se nemoc začne šířit nekontrolovatelnou rychlostí. Proto má smysl i zavření kin, divadel a podobně. Je samozřejmě otázkou, zda to bude stačit, když se například nezavřou obchodní centra či MHD.

 

2. Proč se tedy nákupní centra a MHD nezavřou taky?

Podle vysvětlení hygieniků tam není riziko nákazy tak vysoké, jelikož tam nezůstávají stejné větší skupiny lidí dlouho pohromadě. Právě v takovém případě je riziko přenosu koronaviru nejvyšší. V nákupních centrech či dopravě se lidé vidí jen krátce a míjejí se. I tak má samozřejmě smysl dbát na hygienická opatření a cesty či nákupy omezit.

 

3. Jak to, že se nezavřou také mateřské školky?

Vláda to vysvětlila tím, že jde o relativně malé kolektivy, tím pádem by nemělo tolik hrozit šíření nákazy. Dalším možným důvodem může být, že školáci už, až na ty nejmladší, mohou být doma sami, na rozdíl od předškoláků, kteří by museli například k prarodičům. A to se rozhodně nedá doporučit.

 

4. Proč by děti neměli hlídat prarodiče?

Protože senioři obecně patří k těm, které nákaza koronavirem ohrožuje nejvíce, nemoc u nich mívá těžší průběh a může pro ně být fatální. U dětí naopak může probíhat bezpříznakově nebo jen jako lehké nachlazení, což může být matoucí – ale dítě snadno nakazí ostatní lidi, zvláště při celodenním kontaktu.

 

5. Zaplatí mi zaměstnavatel, když zůstanu s dětmi doma?

Ano, ale záleží na tom, jakou vykonáváte práci a zda ji například můžete dělat na home office a brát tak plnou mzdu. Jinou možností je čerpání dovolené.

Na podobné situace nicméně myslí i zákon právě pro případech mimořádných situací, jako je tato. U dětí mladších 10 let - lze využít statut OČR - hrazeno dávkou ošetřovného (vyplácí ČSSZ) ve výši 60% denního vyměřovacího základu od prvního dne po dobu 9 dní (OČR vystavuje dětský lékař), v případě osamělého zaměstnance 16 dnů. Důvod pro ošetřovné stačí prokázat, není tedy nutné například hlásit předem.

 

6. Jakým způsobem se nemoc přenáší?

Hlavním způsobem přenosu zůstává přenos kapénkami nebo tím, že sáhneme například na špinavé madlo, kam někdo kýchl, a virus si přeneseme na obličej, do úst či oka. Proto zůstává základem mytí rukou, nesahání si do obličeje, vyhýbání se místům, kde je více lidí a vyhýbání se lidem, kteří mají nějakou respirační chorobu a kýchají nebo kašlou, bezpečná vzdálenost činí dva metry.

Inkubační doma činí dva až čtrnáct dní, obvykle kolem pěti dní. Nákaza se projevuje horečkou, kašlem, zimnicí, bolestí kloubů a svalovou únavou. Rýma nepatří k projevům této koronavirové infekce.

Co si o Koronaviru a opatřeních myslíte Vy? Pojďte diskutovat!

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie