Zobrazit přihlášovací formulář

Koronavirus: Kdo má nárok na ošetřovné, když děti nemohou do školy?

  • Publikováno:
Koronavirus: Kdo má nárok na ošetřovné, když děti nemohou do školy?

Zavřené školy a mnohde už i školky staví mnoho rodičů před problém s hlídáním dětí. Epidemiologové přitom nedoporučují, aby se o ně starali prarodiče, zvláště pokud jim je sedmdesát a více let, protože ti patří ke skupinám, které koronavirus ohrožuje nejvíce. Je řešením ošetřovné na dítě? Č8stečně, nárok na něj totiž mají jen zaměstnanci.

 

Rodiče, kteří mají doma děti do deseti let, mohou pobírat ošetřovné. Bohužel ho však nejde například kumulovat, tedy vzít si ho nejdříve na jedno dítě a pak postupně na další. Platí tedy, že doma lze zůstat devět dní, případně šestnáct, pokud jde o rodiče samoživitele nebo samoživitelku.

Dávku vyplácí Okresní správa sociálního zabezpečení, a to do výše šedesáti procent denního vyměřovacího základu od prvního dne po dobu devíti dní, v případě osamělého zaměstnance 16 dnů. Důvod pro ošetřovné stačí prokázat, není ho nutné například hlásit předem.

Jak dlouho budou školy zavřené? O tom se můžete dočíst TADY

Pozor, nechtějte potvrzení formuláře – takzvané ošetřovačky - od lékaře. Je-li důvodem fakt, že školu uzavře zřizovatel kvůli epidemii, potvrdí vám ho škola. Formuláře jsou k dispozici na webu České správy sociálního zabezpečení.

Pozor, na ošetřovné však neexistuje nárok automaticky. Žadatel musí splnit zákonné podmínky a musí si platit nemocenské pojištění. Dávka se navíc týká jen zaměstnanců, nikoli OSVČ, a to ani v případě, že si nemocenské pojištění platí. Podrobnosti o výpočtu výše ošetřovného najdete ZDE.

Původně neměli nárok na ošetřovné rodiče předškolních dětí, protože stát školky neuzavřel plošně, ale jelikož těch zavřených přibývá, vztahuje se to nyní i na ně.

Šéf lidovců Marian Jurečka chtěl, aby stát rodičům, kteří musí zůstat doma, hradil plnou mzdu, ale to ministryně financí Alena Schillerová okamžitě odmítla. Stát nicméně přislíbil, že bude hledat další možnosti, jak rodičům pomoci – ať už těm, kteří na ošetřovačku nemají nárok vůbec, nebo těm, kterým vzhledem k délce opatření nebude její zákonné trvání postačovat.

Existuje také dávka mimořádné finanční pomoci v hmotné nouzi, o kterou lze požádat na úřadech práce, vyplácí se do maximálně výše 50 tisíc korun, ale pouze v odůvodněných případech.

 

Jaké jsou další možnosti?

Home office

Pokud můžete zůstat pracovat na home office a váš zaměstnavatel je pro, můžete pracovat z domova a brát za to plnou mzdu. Neexistuje tu žádné věkové omezení dětí, některé firmy navíc svým zaměstnancům home office doporučovaly či dokonce nařizovaly už předtím, než stát zavřel školy.

Na druhou stranu, může se stát, že bude firma chtít, abyste dorazili, třeba proto, že děti už máte velké a mohou být doma samy.

 

 

Dovolená

Druhou možností je čerpání dovolené, pak už si ji ale nebudete moci vybrat jindy. A zaměstnavatel s tím musí souhlasit. Není přitom jasné, na jak dlouho budou školy zavřené, ale podle nejnovějších vyjádření to vypadá na minimálně měsíc.

 

Co si o Koronaviru a opatřeních myslíte Vy? Pojďte diskutovat!

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie