Zobrazit přihlášovací formulář

Je lepší mýdlo nebo dezinfekční gel? Návod na domácí výrobu

  • Publikováno:
Je lepší mýdlo nebo dezinfekční gel? Návod na domácí výrobu

Je to pořád ta nejlepší rada, jak se můžete vy nebo vaše rodina chránit před koronavirem. Myjte si ruce a myjte si je správně. Má to smysl zvláště, když musíte cestovat do práce, k lékaři nebo když vodíte děti do školky nebo jdete na nákupy. Ideální je mít s sebou neustále lahvičku s dezinfekcí. Ta je sice vyprodaná, ale máme pro vás návod na domácí výrobu.

Mnoho lidí si myslí, že gelová dezinfekce z lékárny je účinnější než mýdlo, ale tak to úplně není. Je to spíše nouzové řešení pro situace, kdy si nemůžete umýt ruce vodou a mýdlem. To je totiž při správném použití rozhodně efektivnější, protože zahubí více choroboplodných zárodků.

Ale na druhou stranu, její používání má rozhodně smysl a je to lepší, než si ruce neumýt vůbec a odkládat to až na dobu, kdy budete u umývadla.

Je chybou myslet si, že si stačí ruce mýt třeba jen před jídlem nebo po příchodu domů. Schválně se někdy zaměřte na to, kolikrát si i nevědomky sáhnete na obličej, na ústa, do oka, olíznete si prst. Děti jsou v tomto ohledu ještě mnohem výkonnější a zabránit jim v tom je prakticky nemožné.

Proto, když například jedete MHD, umyjte si po vystoupení ruce dezinfekcí. Není to přehnaná hysterie.

 

Návod na domácí výrobu dezinfekce

Následující návod na domácí výrobu dezinfekce zveřejnila Světová zdravotnická organizace.

Do vhodné uzavíratelné nádoby (například do PET lahve) nalijte alkohol či izopropanol, přidejte peroxid vodíku a následně glycerol. Ten z odměrné nádoby do lahve vypláchněte částí vody a dolijte vodou na litr. Rychle utáhněte uzávěr, aby se alkohol neodpařoval, a začněte obsah důkladně promíchávat. Výslednou směs můžete přelít do menších lahviček, které vždy rychle uzavřete. Konečné složení: Ethanol 80 % (izopropanol 75 %), glycerol 1,45 %, peroxid vodíku 0,125 %, zbytek voda.

Ethanol běžně neseženete, prodávat se s kolkem, ale izopropanol je v běžné nabídce internetových obchodů stejně jako glycerol. Peroxid vodíku koupíte v lékárně. Snažte se při výrobě dodržovat naprostou čistotu.

 

Návod na správné mytí rukou

  1. Nikdy nezapomeňte na mýdlo.

  2. Po příchodu k umyvadlu si pořádně namydlete ruce.

  3. Pravou dlaň třete přes levý hřbet ruky s propletenými prsty a obráceně.

  4. Důkladně omyjte oba palce.

  5. Nezapomeňte na kůži mezi prsty, horní oblast ruky, oblast nehtů a zápěstí.

  6. Mydlete ruce dlaň o dlaň s propletenými prsty.

  7. Pomocí konců prstů umyjte dlaně.

  8. Ruce opláchněte vodou.

  9. A usušte. Ručníkem, který se často mění. A na veřejných toaletách nepoužívejte sušáky, ty mohou spíše rozšiřovat nebezpečný aerosol plný choroboplodných zárodků.

 

V šíření nákazy mají zabránit i státem nařízená opatření, jako je třeba zavření základních, středních i vysokých škol, kin, divadel, omezení provozu restaurací a zákaz konání akcí pro více než 30 lidí.

 

Co si o Koronaviru a opatřeních myslíte Vy? Pojďte diskutovat!

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie