Zobrazit přihlášovací formulář

Zavřené školy: Jak děti nadchnout pro učení? K čemu je nutit a k čemu ne

  • Publikováno:
Zavřené školy: Jak děti nadchnout pro učení? K čemu je nutit a k čemu ne

Od středy minulého týdne se dveře všech nejen základních škol uzavřely, řada z nich však s výukou pokračuje po internetu, žáci dostávají zadání, která doma musí vypracovat a odeslat pedagogům zpět, je třeba i nastudovat novou látku. Řadě z nich se však do toho příliš nechce. Máme proto pro vás pár tipů, jak je ke spolupráci přimět.

U dětí zpráva o uzavření škol vyvolala nadšení, rodiče ji už s takovým zápalem nepřijali. Na nich je totiž odpovědnost dohlédnout na domácí školní přípravu a plnění zadaných úkolů. Jenže přesvědčit ratolesti o tom, že je třeba část dne věnovat učení a dalším činnostem s tím spojeným, je často nadlidský úkon. Přesto existuje pár způsobů, jak je přesvědčit.

Pokračujte v nastaveném režimu

Děti teď mají pocit, že se jim splnil sen, a před nimi jsou dva roky prázdnin. Vyveďte je z omylu. Nejlepší je dodržovat běžný denní režim, to znamená, že dopoledne zkrátka jako v každý jiný všední den bude probíhat příprava do školy. S dětmi se učte, kontrolujte je, procvičujte společně látku. Pokud děti hlídají prarodiče, poproste je o to samé. Především pro děti na prvním stupni je každodenní učení skutečně důležité. U těch v první a druhé třídě se soustřeďte také na čtení. Nemusíte používat jen předepsanou čítanku, klidně si společně prohlížejte časopisy a nechte je číst třeba nadpisy. Hrát můžete také různé poznávací hry.

Učte je zodpovědnosti

Teď je ten nejvhodnější čas začít učit děti zodpovědnosti, která se jim může v budoucnu hodit například při běžné každodenní přípravě do školy, až se vše zase vrátí do normálu. Školáci by měli vědět, že to budou oni, kdo bude plně odpovědný za to, zda se naučí na test, připraví zadaný referát nebo vypracují domácí úlohu. Ujistěte se ale také, že dobře chápou důsledky, které nastanou, pokud se na to vykašlou.

Nechte je samostatně rozhodovat

Nenuťte dítě začít třeba matematikou, kterou nesnáší. Pokud ho budete násilím tlačit do toho, jak to chcete vy, jeho povinnosti mu můžete úplně znechutit. Dejte mu vybrat, čím chce samo začít. Pokud má raději prvouku, ať se klidně nejdříve věnuje té. Na počty dojde později. Předem se na tom ale domluvte a stanovte, v kolik hodin se bude muset pustit do nepopulárních matematických příkladů. Jestli ještě neumí hodiny, ukažte mu, kde budou ručičky, až bude ten správný čas.

Nezatracujte moderní technologie

Možná jste proti tomu, aby váš potomek trávil čas na mobilu, tabletu či počítači, ale pokud moderní technické vychytávky využijete správně, mohou být při vzdělávání prospěšné. Existuje totiž celá řada chytrých vzdělávacích aplikací, které dětem mohou pomoci s matematikou, češtinou, cizím jazykem, čtením a podobně. A ještě je ze získaných znalostí vyzkouší místo vás. Společně na internetu můžete také hledat spoustu zajímavých informací o rostlinách, zvířatech, květinách, historii, zemích a celé řadě dalších věcí. Najdete tam také stovky zajímavých pokusů. Za zmínku rozhodně stojí také zbrusu nový projekt České televize, který bleskově vznikl v reakci na dočasné uzavření škol. Díky pořadu s příznačným názvem UčíTelka se žáci prvního stupně základních škol mohou na programu ČT2 zúčastnit vyučování prostřednictvím televizní obrazovky.

Nezapomeňte na pochvalu

Znáte to určitě i ze své zkušenosti, a u dětí tomu není jinak. Pochvala často dokáže zázraky. Školáka proto chvalte za každý zvládnutý úkol i vypracované cvičení. Vůbec nevadí, že to bude i několikrát denně. A klidně je odměňte i pusou a objetím. Děti totiž touží po tom, být pro své rodiče těmi nejlepšími a potěšit je. Pokud uvidí, že máte z jejich pokroků radost, budou se školní přípravě věnovat ochotněji, bez zbytečného vztekání a odmlouvání.

Slibte jim odměnu

Pokud ani pochvala nezabere, můžete vsadit na systém odměňování. Na první pohled se vám může zdát, že odměňovat dítě za plnění každodenních povinností je metodou kontroverzní, ale když na to půjdete správně, je to velice efektivní. Nemusí hned jít o pamlsky nebo hračky, skvěle zafunguje třeba příslib, že si zahrajete oblíbenou hru, upečete společně bábovku, vyrazíte na procházku do lesa nebo jim dopřejete půl hodiny na tabletu či počítači navíc. Své dítě znáte nejlépe sami, vyberte proto takovou odměnu, o které víte, že ho zaručeně bude motivovat.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie