Zobrazit přihlášovací formulář

Jak si zajistit ničím nerušený spánek

  • Publikováno:
Jak si zajistit ničím nerušený spánek

Každý, kdo více či méně trpí nespavostí, ví, jak může nedostatek spánku ovlivnit každý den. Všichni víme, že bychom měli spát denně alespoň 7 hodin, někdo potřebuje o trošku míň, někdo víc. Dostatek spánku je třeba pro naše tělo, pleť, zažívání a tak dále. Ale hlavně je kvalitní spánek nutný pro zdraví naší psychiky. Co dělat, když spánek, který by měl regenerovat, zklidnit, zmírňovat stres a úzkosti prostě nepřichází?

Pokud řešíte chronický nedostatek spánku, nevyspanost ovlivňuje vaši každodenní činnost a produktivitu, trpíte zdravotními potížemi, cítíte se neustále ztrhaně a o dorůžova vyspané kráse nemůže být řeč, nevěště hlavu. Existuje několik triků, jak si zvýšit šance na nepřerušovaný a klidný spánek.

  • Pozor na obrazovky. Počítače, tablety, mobily, televize, to všechno nás obklopuje většinou až do posledních minut před ulehnutím. Ale modré světlo, které se z všudypřítomných obrazovek line, ovlivňuje produkci melatoninu, takže se nám hůře usíná. Ideálně bychom se takovému záření neměli vystavovat alespoň jednu až dvě hodiny před ulehnutím.
  • Černočerná tma. Jakkoliv zanedbatelný zdroj světla v místnosti, kde spíme, ovlivňuje kvalitu našeho spánku. Dokonce i svítící číslice na budíku. V ideálním případě byste po zhasnutí světel neměli vidět ani před obličejem nataženou ruku. Třeba si pořiďte těžké závěsy, odstraňte z místnosti elektroniku a před spaním se ponořte do hluboké tmy.
  • Zima je lepší než horko. Teplota pokoje, ve kterém spíte, by se měla pohybovat maximálně okolo dvacet stupňů, ideálně ještě méně. Zdá se vám to málo? Je to ale logické – tělo přirozeně reaguje na večerní pokles teploty a je připraveno jít spát. A malý bonus: spaní v chladu zrychluje metabolismus.
  • Nastavte si budík na dobrou noc. Pro mnoho lidí je těžké vzdát se pohody pozdní noci, která může být jedinou denní dobou, kterou máme vyhrazenou pouze sami pro sebe. Odkládání spánku nebo nepravidelná doba odchodu do postele ale může vést k potížím s usínáním. Stejně, jako si vaše tělo po nějaké době zvykne na ranní vstávání, zvykne si i na večerní usínání, zkuste chodit spát každý den ve stanovenou hodinu; tělo si zvykne.
  • Vstávejte pravidelně. Bohužel, mnoho lidí, kteří mají potíže se spánkem, mají buď nepravidelnou pracovní dobu, nebo návyky k odpoledním „šlofíčkům“ a prospaným víkendům. Je to stejné, jako se zažíváním, tělo se řídí cykly a rutina je důležitá jak pro zažívání, tak pro spánek.
  • Léky jsou až poslední řešení. Vzít si prášek na spaní se jeví jako nejjednodušší a nejrychlejší pomoc při dlouhodobých potížích se spánkem. Potíž je v tom, že většinou je nespavost symptom, ne problém. Proto, abychom ji ze svého života odstranili, je třeba sáhnout po komplexnějších řešeních. Původem nespavosti mohou být různé úzkosti a stres, syndrom neklidných nohou, deprese, může mít psychosomatický původ, možností je hodně. V případech vážné a běžný provoz ohrožující nespavosti je vždy dobré poradit se s odborníkem, který pravou příčinu nespavosti odhalí a pomůže léčit.
  • Relaxujte. Dopřejte si před spaním čas na zklidnění těla i mysli. Zkuste eliminovat zdroje stresu, vyčistit si hlavu, protáhnout svaly. Zapátrejte a pokuste se najít si pro sebe ideální techniku jakési meditace, ale i prosté hluboké dýchání a protažení svalů před spaním pomůže tělu se dostatečně uvolnit.
  • Nastavte si rituály. Jak už jsme výše zmínili, tělo funguje v cyklech, které mu diktuje příroda, ale také my sami. Naučte tělo, že je třeba jít spát – najděte si rituály, které oddělí den od noci. Vypít šálek čaje, vyčistit si zuby a dvacet minut si nerušeně číst. Zní to dobře? Především každodenním opakováním takovýchto činností dáte tělu signál, že za chvíli bude spát. A to nepřerušovaně, vydatně a každý den.

Zažíváte také problémy s nespavostí? Jak ji řešíte? A co děláte, když podmínky prostě jít spát nedovolují? Pomáhá vám nějaký trik? Podělte se s ostatními na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie