Zobrazit přihlášovací formulář

Popáleniny u dětí: Co dělat a jak zmírnit následky

  • Publikováno:
Popáleniny u dětí: Co dělat a jak zmírnit následky

Stačí chvilka nepozornosti, jeden neopatrný pohyb, a průšvih je na světě. Ať už na sebe děti zvrhnou šálek horké kávy či čaje, hrnec polévky nebo si třeba sáhnou na plotýnku, následky bývají často fatální. Bohužel, jde o jeden z častých domácích úrazů. Poradíme vám proto, jak se v případě nehody chovat a co dělat, abychom vše ještě nezhoršili.

Úrazy dětí v domácnosti se stávají v průběhu celého roku, teď však jsou, vzhledem k situaci, kdy děti většinu času musí trávit zavřené doma, bohužel častější. Jde o rozseklá obočí, brady a podobně, zlomeniny končetin, vyražené zuby a často také o popáleniny, které patří k nejtěžším úrazům vůbec. Ročně lékaři musí ošetřit přes čtyřicet tisíc dětí do patnácti let, nejčastěji však jde o ty nejmenší děti do dvou let, u nichž může jít vzhledem k malé celkové ploše kůže i o život.

Popáleniny nepodceňujte!

Tento úraz bývá poměrně zrádný. Na první pohled totiž často není zřejmé, jak vážný je. Obzvlášť děti do tří let však mají velmi jemnou kůži a už při popálení plochy nad pět procent tělesného povrchu  hrozí popáleninový šok. Pro představu, pokud si dítě opaří například celou ruku i s paží, je zasaženo přibližně devět procent povrchu těla. V takovém případě jde o úraz ohrožující život, i když to tak zpočátku vůbec nemusí vypadat.

První pomoc je důležitá

Nejdůležitější je co nejrychleji zabránit dalšímu působení tepla. Pokud na dítěti hoří oděv, okamžitě ho uhaste tkaninou z přírodního materiálu. V případě, že si polilo oděv vroucí polévkou nebo třeba kávou, co nejrychleji ho opatrně sundejte. Pokud je ale v ráně „přiškvařený“, násilím ho nikdy nestrhávejte!

Okamžitě zahajte chlazení a to studenou tekoucí vodou a hlavně po dostatečně dlouhou dobu, tedy alespoň 10 – 20 minut. Na babské rady tentokrát raději zapomeňte. Chladná voda výrazně omezuje hloubku výsledného postižení kůže a zároveň působí částečně i proti bolesti. V případě rozsáhlých popálenin chlaďte je postižené plochy, ne celé tělo.

Pokud jde o závažnější popáleninu, nikdy na postižené místo nenanášejte žádnou mast, zásyp, ani jiný prostředek. Jen byste tím ztížili vyhodnocení závažnosti zranění a ošetření popáleniny ve zdravotnickém zařízení.

Postiženému s rozsáhlou popáleninou nedávejte nic jíst ani pít, protože je pravděpodobné, že léčba bude v nemocnici vyžadovat celkovou anestézii.

Návštěvu lékaře neodkládejte

Řada popálenin, ať už menšího či většího rozsahu, zpočátku často nevypadá nijak vážně. Dokonce i popáleniny prvního stupně, pokud jsou u dětí většího rozsahu, vyžadují lékařské ošetření. Poznáte je tak, že zraněné místo je zarudlé, suché a bolestivé. Pokud je kůže zčervenalá, později začnou vznikat bolestivé puchýře vyplněné čirou tekutinou, jde už o popáleniny druhého stupně, při nichž je poškozena nejen vrchní vrstva kůže, ale i vrstvy hlubší. Popálené místo má vlhký vzhled, to je způsobeno vytékáním krevní plazmy z porušených cév. V takovém případě je vždy na místě návštěva lékaře, který ránu vyčistí, namaže a nasadí antibiotika, čímž zabrání vzniku infekce. Pokud je zasažen větší povrch těla, je dokonce nezbytná hospitalizace.

Nejnebezpečnější jsou pak popáleniny třetího stupně, ke kterým může dojít jak po opaření horkou vodou, tak spálení rozžhaveným předmětem, otevřeným ohněm, poleptání chemikáliemi nebo zásahu elektrickým proudem. Struktura kůže je při nich již nenávratně poškozena a došlo už i k destrukci cév i nervů. Taková místa jsou bělavá či šedobílá. Tyto popáleniny jsou o to nebezpečnější, že rána není vzhledem k poškození nervů příliš bolestivá. V takovém případě je hospitalizace vždy nezbytná, okamžitě volejte záchránku.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie