Zobrazit přihlášovací formulář

Inzerát, který se pokoušíte rezervovat nebyl nalezen.

Inzerát, který se pokoušíte rezervovat nebyl nalezen.

5 rychlých způsobů, jak zmírnit stres z koronaviru i bez pár sklenek vína

5 rychlých způsobů, jak zmírnit stres z koronaviru i bez pár sklenek vína

Především matky menších dětí teď zažívají poměrně velký stres. Stojí za ním obavy z nakažení, budoucnosti, zavřené školy a školky, nemožnost navštěvovat zaměstnání, totální absence sociálních kontaktů. Drink tak bývá často vyhledávaným řešením, jak zahnat splín. Bohužel však ne příliš vhodným. Tady je pět jednoduchých způsobů, jak si odpočinout a zrelaxovat i během karantény.

Koronavirus a s ním spojený nouzový stav nám v posledních týdnech doslova obrátil život naruby. Všechny myšlenky se točí okolo současné pandemie, která zachvátila svět, a všech těch problémů s ní spojených. Z hlavy se je daří vytěsnat jen stěží. Není proto divu, že stále častěji řada z nás večer sahá po drinku či sklence vína. A obvykle nezůstane u jedné. Pokud už ale máte pocit, že se vám prázdné lahve začali doma nějak moc kupit nebo prostě jen nechcete vyrazit na cestu do obchodu či kinotéky, máme pro vás pár tipů, jak se uvolnit a zklidnit i bez alkoholu, které zaberou nanejvýš dvacet minut.

1. Vysoce intenzivní intervalový trénink

Určitě už jste o něm slyšeli. Jde o cvičení o vysoké intenzitě po omezenou dobu, která je střídána krátkým anaerobním cvičením o menší intenzitě aby se tělo mohlo zotavit a připravit na intenzivní část cvičení. HIIT je určitá forma kardiovaskulárního cvičení, které trvá od 9 do maximálně 20 minut. Tyto krátké intenzivní tréninky jsou skvělé i pro zaměstnané rodiče, kteří mají málo času. HIIT tréninky jsou k dispozici zdarma na mnoha online platformách.

2. Cvičení s hlubokým dýcháním

Určitě se alespoň jednou denně zamknete v koupelně, abyste si aspoň na chvilku užili ticho a klid, tak proč ten čas nevyužít. Je prokázáno, že hluboká dechová cvičení snižují stres a podporují hlubší relaxaci, což je v dnešní době opravdu potřeba! Takzvané břišní dýchání je často také nazýváno jógovým dýcháním. S jeho pomocí dokážete kontrolovat jak své tělo, tak také mysl. Dokáže vás během pár minut uklidnit, zkoncentrovat a zbavit nežádoucího stresu. Při nádechu se bránice pohybuje dolů a stlačuje břišní orgány. Břišní stěna se vyklenuje směrem vpřed. S výdechem se vrací bránice zase vzhůru a břišní stěna se opět zplošťuje. Výdech je na rozdíl od nádechu pasivním dějem.

3. Relaxační aplikace

Pryč jsou dny nekonečných meditačních sezení. V době moderních technologií a chytrých telefonů, nemusíte ani vyjít z bytu, abyste se zbavili stresu. Stáhněte si některou ze zdravotních relaxačních aplikací, která vám pomůže uvolnit se už během pár minut. Jednou z nich je třeba ta s příznačným názvem Pause. Jak funguje? Vaším úkolem je sledovat prstem kruh, který se pohybuje po displeji telefonu, zatímco se z prstu stahuje energie z okolí. Z energie se stává koule, která se zvětšuje a stres se díky tomu mizí. Celou "proceduru" doprovází příjemná zenová hudba.

4. Hrajte si!

I když nejspíš toužíte alespoň po pár minutách volného času, zkuste být někdy kreativní a aktivně si pohrajte se svými potomky. I když to tak nevypadá, je to skvělý způsob, jak úplně „vypnout“. Jděte někam daleko od lidí, do parku nebo lesa, a vymyslete nějakou pohybovou aktivitu, při které se zároveň dobře pobavíte. Stejně tak ale může mít uklidňující a relaxační účinky i takový čajový dýchánek, který s dcerou uspořádáte pro vás a pro panenky.

5. Spánek

Jděte si zdřímnout! I kdyby to mělo být jen na dvacet minut. Spánek je totiž tím nejdůležitějším potlačovatelem stresu vůbec. Problém je, že lidé ve stresu se často dostanou do nekončícího koloběhu. Úzkost a stres totiž mohou narušit váš spánkový cyklus, což může vést k většímu strachu a stresu. Zkuste dodržovat pravidelný harmonogram spánku a své děti veďte k tomu samému. Rozhodně nesahejte po skleničce, abyste usnuli. I když se vám může zdát, že jste po alkoholu ospalejší, ve skutečnosti budete mít naopak ještě větší problémy s nespavostí. Až se totiž alkohol začne ve vašem těle vstřebávat a rozkládat, spánek se stává mělčím, což vede k předčasnému probouzení a snížení celkové kvality spánku.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie