Zobrazit přihlášovací formulář

5 nejfrekventovanějších míst ve vaší domácnosti, které byste měli pravidelně dezinfikovat

  • Publikováno:
5 nejfrekventovanějších míst ve vaší domácnosti, které byste měli pravidelně dezinfikovat

I když to vypadá, že pandemie je na ústupu, obávaný virus jen tak nezmizí. Důsledná hygiena by se tak rozhodně neměla podceňovat. Ruce už si snad myje většina z nás, zvýšenou pozornost bychom však měli věnovat i řadě míst v domácnosti. Výzkumy totiž ukazují, že viry na některých površích mohou žít dokonce celé dny.

Správné mytí rukou mýdlem a vodou po dobu nejméně 20 sekund nás nejen před koronavirem, ale i dalšími viry, spolehlivě ochrání. Jenže tak snadné to není. Provedené výzkumy totiž prokázaly, že virus, který způsobuje nemoc Covid-19, může na hladkých površích přežívat hodiny, na nerezové oceli dva dny a na plastech dokonce až dny tři. Stačí tak v „bezpečí“ domova sáhnout na některý z inkriminovaných předmětů a virus si i přes důkladně umyté a vydezinfikované ruce rychle najde cestu do vašeho těla. V dobře udržovaném prostředí, které je pravidelně čištěno, je ale riziko přenosu patogenů značně minimalizováno. Tady je pět oblastí, kterým byste v následujících týdnech měli při úklidu věnovat zvláštní pozornost.

Koupelna a toaleta

I když sociální zařízení i v běžném životě uklízíme poměrně často, uvědomte si, že právě koupelna je místo, kam hned po příchodu domů zamíříte umýt si ruce. Umyvadlová baterie tak zůstává po vašem dotyku kontaminována. Problematický je i pumpičkou dávkovač na mýdlo, pokud je to možné, pořiďte si bezdotykový. Ideální je otřít páku či kohoutky baterie pokaždé, když do koupelny vejde někdo, kdo přišel zvenku. Na pomoc si vezměte prostředky, které ničí viry, s běžnými úklidovými přípravky si tentokrát nevystačíte. Nezapomeňte ani na splachovadlo toalety. Ručníky na ruce vyměňujte každý den a perte je alespoň na 60 °C.

Kliky, vypínače a dálkové ovladače

I všechny tyto objekty patří k těm, kterých se nejčastěji v bytě dotýkáme. Na jejich površích tak zůstávají ve velké míře viry a bakterie, které je potřeba zlikvidovat. Ve zvýšeném množství je najdete také na dvířkách od ledničky nebo úchytkách od kuchyňských skříněk. Jednou denně byste proto tato místa měli v současné situaci vydezinfikovat. Stačí je otřít nejlépe vlhkým dezinfekčním ubrouskem, nikdy ale nepoužívejte jen jeden na všechny povrchy. Pokud je nemáte k dispozici, použijte hadřík postříkaný dezinfekčním čisticím prostředkem. Dezinfekčním sprejem postříkejte také klíče.

Klávesnice

Ať už na počítači pracujete z domu kvůli obavám z koronaviru nebo na něm jen trávíte volný čas, je klávesnice doslova oázou pro viry a bakterie. Pokud nevíte, jak jí vyčistit a dezinfikovat, máme pro vás návod. Po odpojení od počítače ji otočte vzhůru nohama a protřepáním odstraňte drobky a další větší nečistoty. Skvělým pomocníkem je sprej se stlačeným vzduchem, který profoukne každou škvíru. Pak ji celou opatrně otřete dezinfekčním ubrouskem nebo hadříkem z mikrovlákna postříkaným dezinfekčním čisticím roztokem.

Mobilní telefon

Možná vás překvapí, že v průměru mobil kontrolujeme každých 21 minut, tedy přibližně 46krát za den. A to ať už jsme doma či venku. Bereme si ho s sebou dokonce i na záchod. Studie uvádějí, že právě na mobilním telefonu je mnohem více mikroorganismů, jako jsou bakterie, plísně nebo kvasinky, než na záchodovém prkénku. A to dokonce sedmkrát. Pokud máte telefon uložený v koženém obalu, pak dokonce sedmnáctkrát. Šokující, že? A jen málokdo telefon pravidelně čistí, což byste měli dělat denně. Použijte na to třeba vlhké dezinfekční ubrousky se 70% Isopropanolem nebo jemný hadřík, nejlépe s obsahem stříbra, postříkaný dezinfekčním roztokem na bázi alkoholu, naředěným 1:1 s vodou. Nikdy nestříkejte dezinfekční prostředky přímo na telefon. Při čištění nezapomeňte ani na tablet.

Kuchyňské povrchy

Pravidelně dezinfikovat byste nyní měli také kuchyňský stůl a pracovní desku, kam z tašky vyndáváte všechny nakoupené potraviny. Právě to je totiž další z možností, jak si můžete SARSCoV2, což je virus, který způsobuje nemoc COVID-19, zavléct domů. K dezinfekci povrchů použijte dostupné čisticí prostředky jako je o Sanytol, Dettol nebo Savo.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie