Zobrazit přihlášovací formulář

Proč je kojení důležité. Význam probiotik a prebiotik.

  • Publikováno:
Proč je kojení důležité. Význam probiotik a prebiotik.

 

Mateřské mléko je unikátní svým složením. Obsahuje řadu vitamínů, minerálů a jiných cenných látek nezbytných pro zdravý vývoj dítěte. Mezi jiným, obsahuje probiotika a prebiotika. Kombinace těchto dvou složek má zásadní vliv na imunitu dítěte.

 

 

Až 80% buněk imunitního systému se nachází ve střevech kojence.

 


Trávicí trakt novorozených dětí je prakticky sterilní, bez přítomnosti    bakterií. Během několika dní po narození dochází v důsledku kojení a okolního prostředí postupně k jeho kolonizaci. V průběhu každodenního života je pak trávicí soustava osídlena miliardami bakterií tvořících tzv. střevní mikroflóru, která je zásadní pro  imunitu a zdraví dítěte.  Zdravý střevní trakt je základem spokojeného bříška.

 

Probiotika se usazují ve střevních stěnách, kde brání škodlivým bakteriím a chrání citlivá střeva dítěte. A protože jsou probiotika živá, potřebují zdroj potravy. Tím jsou pro ně prebiotika.

Prebiotika jsou specifickým typem sacharidu, které zdraví prospěšné bakterie (probiotika) potřebují ke svému růstu. Jen díky prebiotikům mohou být probiotika silná a odolná vůči škodlivým bakteriím, a tak podporovat imunitu dítěte.


V mateřském mléku fungují všechny důležité složky v etně probiotik a prebiotik v dokonalé symbióze. Mateřské mléko stvořila příroda tak, aby dítě dokonale vyživovalo a přispívalo k jeho zdravému vývoji.

Pokud kojení není z nějakého vážného důvodu možné, ověřte si proto, zda vámi vybrané pokračovací mléko obsahuje kromě prebiotik také probiotika.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie