Zobrazit přihlášovací formulář

Vertikální žaluzie nahradí záclony i předělí místnost, navíc jsou nenáročné na údržbu

  • Publikováno:
Vertikální žaluzie nahradí záclony i předělí místnost, navíc jsou nenáročné na údržbu

Dobře vypadají, snadno se udržují, perfektně zastíní i velké prosklené plochy a nahradí nemoderní záclony a závěsy. Vertikální žaluzie jste dříve mohli vídat výhradně v kancelářích, dnes už mají své místo také v rodinných domech nebo bytech. Čtěte, v čem jsou jejich největší výhody – a proč byste je při koupi nového stínění rozhodně měli zvažovat.

 

Náhrada záclon, závěsů i příčky

Téma záclon a závěsů rozděluje milovníky bytového designu na dva tábory. Jedni tvrdí, že záclony a závěsy už dávno vyšly z módy a do dnešních domácností nepatří, druzí hlásají opak. Pokud jste spíše proti záclonám, ale zároveň doma nechcete holá okna, vertikální žaluzie jsou pro vás zajímavou alternativou. 

Vertikální žaluzie totiž pořídíte v několika kategoriích látek – ty s nízkou gramáží propouštějí více světla a jsou tak ideální náhradou právě za závěsy a záclony, ty s vysokou gramáží silně zatemňují a nahradí tak klasické okenní (horizontální) žaluzie. Vertikální žaluzie ale klidně nainstalujete i do prostoru a elegantně jimi předělíte místnost, což se hodí, když chcete například oddělit své pracovní místo od zbytku místnosti, nebo si vytvořit svůj soukromý koutek. 

Vertikálními žaluziemi elegantně zastíníte také prosklené stěny v interiéru nebo zimní zahrady. Protože mají široké lamely (standardně 89 nebo 127 mm), hodí se k zastínění i velkých prosklených ploch. 

Vertikálními žaluziemi jednoduše nahradíte nemoderní záclony a závěsy.

 

Stačí prachovka a jarová voda

Vertikální žaluzie vás potěší také svou nenáročností na údržbu. Ani zdaleka se v nich nedrží prach tolik jako v záclonách nebo závěsech, protože navíc visí v prostoru, netvoří se za nimi plíseň. 

Lamely při každém větším úklidu domácnosti jen otřete prachovkou a očistíte vlhkým hadrem s jarovou vodou. Protože jsou lamely široké, máte s nimi při umývání mnohem méně práce než třeba s horizontálními žaluziemi s užšími lamelami, kde musíte omývat jednu lamelu po druhé.

Jestliže si chcete práci ještě více usnadnit, můžete textilní lamely některých vertikálních žaluzií vycvaknout z vodicí lišty a vyprat v pračce. Vždy se ale držte pokynů výrobce, abyste lamely praním nepoškodili.

 

Kotvení do stěny i do stropu

Instalace vertikálních žaluzií je navíc extrémně jednoduchá a zvládnete ji i svépomocí. Kotvit je můžete do stěny i do stropu, stahovat lamely doleva, doprava i do středu (tzv. do opony) a ovládání umístíte na levou či na pravou stranu podle potřeby. 

Obrovskou výhodou vertikálních žaluzií je také snadná opravitelnost. Pokud se vám některá z lamel poškodí, jednoduše ji vycvaknete z vodicí lišty a pořídíte novou. Díky tomu vám žaluzie vydrží dlouhé roky.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie