Zobrazit přihlášovací formulář

Neposlouchá? 5 triků, jak dítě přimět, aby dělalo to, co po něm chcete

  • Publikováno:
Neposlouchá? 5 triků, jak dítě přimět, aby dělalo to, co po něm chcete

Nedělej to, nesahej na to, nelez tam, nestrkej to do pusy… Zdá se vám, že slova s předponou ne užíváte snad tisíckrát denně? Máte pocit, že vás váš potomek často vůbec nevnímá? I tak to může být. K jejich vývoji ale tahle etapa prostě patří. A váš křik nic nespraví. Jak tedy přimět děti, aby vás poslouchaly? Je to poměrně jednoduché.

Psychoterapeutka Liza Finlay, která je několikanásobnou matkou, se ve své praxi dnes a denně setkává s rodiči, jejichž hlavním problémem je to, že je jejich děti neposlouchají. Mají pocit, že jako rodiče selhali. Cítí se frustrovaní a často nepřiměřeně reagují, ať už hněvem, křikem nebo dokonce vyhrožováním. Tím ale vůbec nic nevyřeší. Proto se Liza rozhodla podělit se se všemi zoufalými rodiči o pět jednoduchých, ale účinných tipů, které vám pomohou přimět vaše ratolesti poslouchat to, co jim říkáte.

1. Přestaňte mluvit

Možná vám to teď přijde jako paradox, ale jak říká Liza Finlay, rodiče prostě příliš mluví. Podle odborníků dětem denně dáváme v průměru dvě stě příkazů. Ti z nich ale vnímají jen asi pětadvacet procent. Možná vám to přijde málo, uvědomte si ale, že jde asi o padesát různých povelů a požadavků, což určitě není tak špatné. Čím méně příkazů, zákazů a instrukcí od rodičů děti dostávají, tím více mají chuť poslouchat.

2. Nechte je pocítit důsledky

Je čas na méně řečí a více akce. Pokud si vaše děti nevyndají ze školní tašky sáčky či krabičky s nesnědenou svačinou, bez ohledu na to, kolikrát jim to řeknete, nechte je v příštích dnech čelit páchnoucí pohromě. V případě, že si neuklidí lego rozházené po pokojíčku, naskládejte ho do krabice a tu na pár dnů schovejte někam do komory nebo své skříně.

3. Jděte jim příkladem

Děti se nejvíc učí pozorováním okolí a přiznejme si upřímně, že mnozí z nás také nejsou příliš dobří posluchači. Jistě, slyšíme něco z toho, co ostatní říkají, ale posloucháme jen „jedním“ uchem, oči máme upřené na cestu a nejspíš také hlavu v oblacích. Aktivní poslech zahrnuje víc, než jen vnímat ušima - uvádí do provozu celé naše tělo (a to včetně našeho srdce). Aktivní poslech vyžaduje, abychom slyšeli víc, než pouhá slova; jde o vnímání (někdy skrytého) významu za slovy a reagování na něj. Jak často můžete říct, že to děláte?

4. Láska, láska, láska

Někdy děti schválně neposlouchají proto, aby nám poslaly zprávu. Chtějí nám říct něco ve stylu: „Nemůžeš mě donutit, a jsem unavená/ý z toho, že jak mě komanduješ.“ Je čas obnovit dobrou vůli a uložit nějaký ten vklad do banky rodinné lásky. Takže, i když máte pocit, že byste je v ten moment nejradši uškrtili, místo toho je obejměte.

A pokud jste to všechno vyzkoušeli a oni stále neposlouchají...

5. Šeptejte

Jak naše frustrace stoupá, zvyšuje se i náš hlas. Děti tak nakonec mají pocit, že na ně vlastně jen neustále křičíte. Pokud ale začnete šeptat, je to přesným opakem toho, co očekávají, a to může vést k pro vás překvapivému pozitivnímu výsledku. Tenhle trik funguje nejen na děti, ale třeba i na šéfa nebo manžela. Kromě toho, když mluvíte potichu, jsou lidé nuceni se k vám naklonit. A neříkejte, že nechcete, aby vám vaše děti občas byly blíž?

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie