Zobrazit přihlášovací formulář

Skvělá zpráva pro rodiče i děti: Letní tábory letos budou

Skvělá zpráva pro rodiče i děti: Letní tábory letos budou

Konečně je jasno. Nejdříve se hovořilo o tom, že se dětské letní tábory budou moci konat až v srpnu, pak premiér Andrej Babiš připustil, že by to za předem stanovených podmínek mohlo být už v červenci. Nyní už je potvrzeno, že by mohly fungovat dokonce už od 27. června. Děti tak o prázdninové povyražení nepřijdou.

Ve čtvrtek to po dohodě s pověřenou hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou oznámil předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček. To platí samozřejmě jen v případě, že epidemiologická situace zůstane i nadále příznivá. Na dětském táboře bude moct být dohromady maximálně 500 osob včetně zástupců pořadatelů, na stanovém pak maximálně stovka. V ČT to sdělila sama Rážová. Putovní tábory by se dle doporučení letos neměly vůbec konat. Detailnější informace by mělo ministerstvo zdravotnictví zveřejnit v pátek.

Žádné výlety a návštěvy rodičů

Přesto tábory rozhodně nebudou probíhat tak, jak jsme byli v předchozích letech zvyklí. Jak Sedláček oznámil, bude nutné omezit kontakt účastníků tábora s okolním světem. V úvahu tak nepřicházejí návštěvy rodičů, ani populární výlety. Pokud se na ně vedoucí přeci jen rozhodnou děti vzít, budou muset všichni mít roušky.

Praktické rady a tipy, jak vybrat ten nejlepší letní tábor, najdete ZDE > > >

Kuchařky v rouškách

Těžké to budou mít také kuchařky a další personál v kuchyni. Pro ně by totiž měla letos platit skutečně přísná pravidla zahrnující nošení roušek společně s rukavicemi a pracovním pláštěm. Další detaily se budou odvíjet také od skutečnosti, zda půjde o kuchyni v pevném objektu nebo o tábornický způsob přípravy stravy. Jisté není zatím to, zda bude možné, aby se děti do přípravy jídla zapojily. Povolen to nejspíš bude jen u akcií do 50 lidí.

Nový lékařský posudek

Posudek od lékaře o zdravotní způsobilosti dítěte není pro rodiče jistě překvapením. Pořadatelé táborů ho po nich vyžadovali vždy. Za normálních okolností platil dva roky, šlo ho tak využít opakovaně. „Letos by bylo lepší, kdyby se lékařský posudek vystavoval čerstvý a posuzoval aktuální způsobilost dítěte na tábor jet i vzhledem k epidemii koronaviru,“ uvedla Rážová.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie