Zobrazit přihlášovací formulář

Životní pojištění: Ochrana rodiny i investiční příležitost

  • Publikováno:
Životní pojištění: Ochrana rodiny i investiční příležitost

Pokud se vaše rodina ocitne v nelehké situace, může jí ulevit životní pojištění. Zároveň jej však můžete využít i jako investiční příležitost – naspořená částka vám bude po smluvené době vyplacena i s úroky. Jaké existují typy životního pojištění a na co se zaměřit při jeho výběru?

Rizikové životní pojištění pro nečekané situace

Pod životním pojištěním si nejčastěji představíme pojistku, která se vyplácí v případě úmrtí nebo invalidity pojištěné osoby. Tento typ rizikového životního pojištění si nejčastěji sjednávají živitelé rodin, které by v případě jejich odchodu zůstaly bez prostředků. Finance vynaložené na zaplacení pojistky se však nijak nezhodnocují a peníze od pojišťovny získáte pouze jako plnění v případě pojistné události. Nic zpět nejspíš nedostanete také v případě zrušení rizikového životního pojištění.
 

Spoření s kapitálovým životním pojištěním

Životní pojištění s rezervotvornou složkou vám umožní spoření financí, které budou vyplaceny po skončení sjednané doby. Zároveň funguje jako klasické rizikové životní pojištění, tedy chrání rodinu před výpadkem příjmu v případě úmrtí pojištěného. Kapitálové životní pojištění si navíc můžete odepsat z daní – až 12 000 Kč z daňového základu. Oproti jiným způsobům zhodnocování peněz však většinou nabízí trochu nižší úrok (kolem 2 % p. a.).
 

Investiční životní pojištění pro vyšší úrok

Chcete-li, aby vaše životní pojištění zhodnocovalo uložené prostředky rychleji, můžete využít investiční variantu pojistky. Kromě zabezpečení rodiny tak budete investovat ve spořicích fondech podle vámi zvolené strategie. Podle jejich rizika pak získáte vyšší nebo nižší úrok, strategii však můžete změnit podle vašich aktuálních preferencí. I u této varianty pojištění si můžete uplatnit odpočty z daní.
 

Životní pojištění pro děti

Rodiče nebo blízcí příbuzní často uvažují nad založením životního pojištění pro děti, které v sobě zahrnuje spořicí složku a úrazové pojištění. Smlouva pak trvá do doby dospělosti nebo maximálně do 26 let. Úrazové pojištění poskytne dítěti odškodné při případné pojistné události, spoření mu pak ulehčí dobu studia nebo třeba pomůže s vybavením prvního bytu. Dále si lze připojistit i ošetřovné (hodí se zejména pro rodiče podnikatele) či pobyt v nemocnici. Pojištění dítěte může být sjednáno zároveň s pojistkou pro rodiče.
 

Jak porovnat jednotlivá životní pojištění od různých institucí?

Různé pojišťovny nabízejí často hned několik variant životního pojištění. Jak je ale mezi sebou porovnat a zjistit, který produkt je pro nás nejlepší? Pomohou vám internetové srovnávače pojištění – zadáte do nich základní údaje a v přehledné tabulce pojistky rychle porovnáte. Výslednou cenu pojistky ovlivňuje zejména věk, zdravotní stav a typ zaměstnání pojištěného, délka smluveného období pojištění a samozřejmě jeho typ (rizikové, kapitálové či investiční životní pojištění). Hlavním parametrem k porovnání jsou jednotlivé pojistné limity na určené události (maximální částky, které pojišťovna případně vyplatí). Vždy si nezapomeňte detailně projít pojistné podmínky, ve kterých najdete všechny služby, které za své peníze dostanete, i výluky, při kterých vám instituce odmítne plnění vyplatit.
 

Životní pojistka usnadní nelehké momenty či naspoří na budoucnost

Životní pojištění umí nejen finančně ochránit vaše nejbližší při případné smutné události, ale také spořit peníze. Rezervotvorné pojištění spolu s úrazovým připojištěním jsou ideální produkty pro pojištění dětí – budou chráněny, a navíc dostanou v dospělosti finance, které jim usnadní start do samostatného života.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie