Zobrazit přihlášovací formulář

Proč bychom měli vyhledávat adaptogeny

  • Publikováno:
Proč bychom měli vyhledávat adaptogeny

Chemie se do našich těl hrne ve velké míře ze všech možných zdrojů. Z jídla, kosmetiky, z okolí, znečištěného životního prostředí. Proto se stále více lidí přiklání k řešení svých zdravotních, fyzických či psychických potíží co nejpřirozenější cestou. Velkými pomocníky při zvládání zvýšené fyzické i psychické zátěže jsou tzv. adaptogeny. Jak fungují a proč nám pomáhají?

Termín adaptogen pochází už z konce 40. let, kdy jej jako první použil ruský vědec Nikolaj Lazarev. Ten také vytvořil seznam kritérií a definici adaptogenů.

Adaptogen je pojem, který používá především alternativní medicína a označuje rostlinu, látky v ní obsažené nebo výsledný přírodní produkt, který pomáhá tělu přizpůsobit se (adaptovat) zvýšené fyzické a/nebo psychické zátěži. Pomáhají nám zvládat stres, úzkosti, mírnit nespavost, zažívací potíže a vše, co s projevy tlaku souvisí.

O adaptogenech jsme se zmínili už v článku o zázračném všeléku goji. Pojďme si připomenout, jaká kritéria musí každý adaptogen splňovat:

  • Zvyšují obranyschopnost organismu nespecifickým účinkem (tedy souhrnem působení svých pozitivních fyzikálních, chemických a biochemických vlastností). Pomáhají nám zvládat steres, úzkost a zátěžové situace.
  • Mají celkově normalizující účinek, harmonizují hladiny hormonů a imunitní systém
  • Nesmí mít žádné (nebo jen minimální) negativní účinky na organismu.

Ale podívejme se na adaptogeny podrobněji. Výše zmíněný pozitivní „nespecifický účinek“ na organismus je souhrnem kladných vlastností, které dohromady mají antioxidační účinky, podporují látkovou výměnu, regeneraci, metabolismus, nervový systém a imunitu, stabilizují hladinu hormonů v těle, zlepšují odolnost vůči psychické i fyzické zátěži a zpomalují degenerativní procesy v našem organismu. Působí jako prevence zánětům, ale i rakovině, bojují proti volným radikálům.

Celkově tedy po všech stránkách zlepšují naši kondici (a to včetně potence a obecně libida).

Co všechno jsou adaptogeny?

Adaptogeny nacházíme běžně kolem sebe, jsou to relativně obyčejné rostliny, které někteří dokonce denně konzumujeme. A pokud ne, vůbec není náročné je do svého jídelníčku zařadit. Jsou to především rostliny používané už po tisíciletí v tradiční čínské a indické medicíně.       

Jako nejsilnější adaptogen je celkově uznáván ženšen pravý. Dalšími prokázanými adaptogeny jsou zejména eleuterokok ostnitý, rozchodnice růžová, klanopraška čínská, kustovnice čínská neboli gojialoe pravá atd.

Jelikož jsou adaptogeny stále vyhledávanějším zbožím, rozhořel se samozřejmě také marketingový boj – firmy propagují především rostliny méně dostupné, aby adaptogenů vtiskly punc exotiky a mohly vydělávat na dovozu a distribuci těžko dostupných potravin.

Mezi tzv. malé adaptogeny, jejichž účinky nejsou tolik zkoumány (tedy ani věděcky potvrzeny) ale patří také:

  • Borůvky
  • Zázvor pravý
  • Brambory
  • Rajčata
  • Česnek
  • Lanýže

Jaké máte zkušenosti s blahodárnými účinky rostlinných adaptogenů? Spoléháte se při řešení civilizačních chorob na tradiční nebo alternativní medicínu? Je něco, co vám při zvýšené zátěži zaručeně pomáhá? Poraďte ostatním na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie