Zobrazit přihlášovací formulář

Jak vybrat dětské kolo: Důležitá je správná velikost, ale i tvar a délka rámu

  • Publikováno:
Jak vybrat dětské kolo: Důležitá je správná velikost, ale i tvar a délka rámu

Přemýšlíte o koupi prvního kola pro svého potomka nebo jste zjistili, že to staré už mu je letos malé? Pak je nejvyšší čas pořídit kolo nové, ať už v obchodě nebo třeba zánovní na inzerát. Na co všechno si dát při nákupu pozor a čemu věnovat pozornost?  S výběrem toho nejvhodnějšího dětského kola vám pomůže náš praktický rádce.

Přechod z odrážedla na opravdové kolo je jedním z důležitých milníků života dítěte. Na první pokusy o jízdu se nezapomíná. Proto je skutečně důležité pořídit takové kolo, na které váš potomek nasedne a do jízdy na něm se zamiluje. Nevhodně zvoleným kolem, ať už třeba příliš vysokým nebo naopak malým, mu můžete jízdu na pěkně dlouhou dobu zošklivit. A to platí i u kola druhého nebo třetího. Díky našemu malému průvodci výběrem však zvolíte bicykl, na kterém to dítěti bude šlapat téměř samo.

 

Velikost kola

Stěžejní je správně zvolená velikost. Ta rozhoduje o tom, jak dítě kolo dokáže ovládat. Bohužel častou chybou je koupě příliš velkého kola, ať už z pouhé nevědomosti nebo zkrátka jen z důvodu ušetřit. Malé děti totiž rychle rostou a kolo je tak často třeba vyměnit už po jedné sezóně.

Velikost kol se udává v palcích a jde o průměr ráfku, nikoliv výšku rámu, jak se často mylně lidé domnívají. Obvyklá velikost dětských kol je 12, 16, 20, 24 a 26 palců. Někteří výrobci však zareagovali na absenci mezivelikostí u kol pro ty nejmenší a nabízí i velikost 14 a 18. Ty oceníte, především pokud máte potomka vyššího, než jsou jeho vrstevníci.

Obecně platí, že velikost 12 je vhodná pro děti ve věku 2 – 4 roky a průměrnou výšku 95 – 108 centimetrů, 16 pro 4 – 6 let a průměrnou výšku 102 – 120 centimetrů, 20 pro věk 6 – 9 let a průměrnou výšku 111 – 130 centimetrů a 24 pro děti od 9 do 12let a průměrnou výšku 125 – 145 centimetrů. Důležitá však není jen výška dítěte, ale i výšku od rozkroku k zemi, tzn. vnitřní délka nohy. Ta je u velikosti 12 minimálně 40 centimetrů, u šestnáctky 44 centimetrů, u dvacítky okolo 49 centimetrů a u čtyřiadvacítky pak centimetrů minimálně 60.

Jde však jen o orientační rozměry, které se mohou u jednotlivých výrobců lišit. Proto je nejvhodnější vzít potomka na nákup s sebou a na bicykl ho posadit. Důležité je, aby na rozdíl od odrážedla, kde muselo mít kvůli brzdění na zemi celá chodidla, dosáhlo na zem jen špičkami obou nohou současně. Jen tak zvládne dobře nastoupit i sestoupit z kola, stát s ním a podobně a zároveň při jízdě nebude mít kolena až "pod bradou", kolo lehce ušlápne a dobře se mu pojede.

Důležitý je i tvar, velikost a délka rámu. Nechte proto dítě rozkročit se nad horní rámovou trubkou s nohama na zemi. Mezi trubkou a rozkrokem dítěte by mělo být asi pět centimetrů volného místa. Pokud je to více, je kolo malé, pokud méně, je kolo ještě příliš velké. Dítě by také mělo bez problémů dosáhnout ze sedla na řídítka. V opačném případě by totiž mělo problémy se zatáčením. Místo toho, aby zatáčelo pouze rukama, točilo by se v bocích, což může způsobit i zdravotní komplikace jako třeba bolesti zad.

 

Váha kola

Kromě správné velikosti je však důležitá i hmotnost kola. Příliš těžký bicykl totiž dokáže malému cyklistovi požitek z jízdy úplně pokazit. Poměr váhy kola a hmotnosti malého cyklisty je stěžejní. Pokud dítě váží 16 kilo a kolo 12 kilo, je to totéž jako kdyby osmdesátikilový tatínek musel šlapat na kole o váze 60 kilo.

Problém je, že řada prodejců hmotnost kola vůbec neuvádí. Určitě tak kolo sami potěžkejte a po zkušební jízdě s ním nechte dítě manipulovat a sledujte, zda jej například zvládne samo položit na zem a zase zvednout. Připravte se na to, že lehčí kola mají rám z hliníkových slitin a jsou tak o něco dražší, zároveň ale kvalitnější.

 

Vybavení kola

Kola pro ty nejmenší se obvykle ve vybavení příliš neliší. Součástí těch ve velikosti 12 a 16 jsou obvykle přídavná kolečka, která můžete z kola nejen lehce sundat, ale také snadno změnit úhel jejich naklopení a tím i míru podpory dítěte. Tato kola jsou obvykle jednorychlostní, nemají žádné převody. I když jsou vybavena ruční pákovou brzdou, děti obvykle nemají sílu jí umáčknout a brzdí zpětným záběrem pedálů.

Chybět by neměly dodatečné prvky pasivní ochrany dítěte, zejména chrániče konců řidítek a chrániče řetězu. Dvaceti palcová kola bývají buď jednorychlostní nebo vícerychlostní s přehazovačkou a zadním měničem převodů ovládaným otočným mechanismem na řídítkách. Nechybí samozřejmě ani ruční páková brzda. Některé mají i odpruženou vidlici, která tlumí nárazy a tím zvyšuje pohodlí při vyjížďkách v terénu a delších jízdách. Čtyřiadvacítky jsou už standardně vybaveny jako kola dospělácká.

 

Bezpečnost především

I když je u nás cyklistická helma pro děti do 18-ti let povinná, mnoho rodičů její nošení podceňuje a netrvá na něm, především pokud děti jezdí jen v okolí bydliště. To je ale obrovská chyba. Ze statistik totiž vyplývá, že právě v okolí domova se stává nejvíce nehod. Dítěti proto spolu s kolem pořiďte i kvalitní cyklistickou helmu, na které nešetřete. A nezapomeňte ani na různé bezpečnostní doplňky, kterými jsou pro malé cyklisty například reflexní praporek na kolo, pro ty starší pak reflexní vestička. Určitě se hodí i různé reflexní nášivky, nálepky a odnímatelné pásky.

Nakupujte kolo výhodně a prohlédněte si nabídku dětských kol na Mimibazaru.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie