Zobrazit přihlášovací formulář

Úžeh vs. úpal: Jaké jsou příznaky a co dělat

  • Publikováno:
Úžeh vs. úpal: Jaké jsou příznaky a co dělat

Oba dokážou pořádně znepříjemnit letní dovolenou nebo víkendový výlet. Málokdo už ale ví, že přestože je mnozí považují jen za banální potíže z horka, malé děti mohou dokonce ohrozit na životě. Víte, co je způsobuje, jak se vlastně projevují a jak jim předcházet?

V posledních dnech se nám léto zase ukazuje v plné síle, teploty atakují třicítku a slunce pálí celý den. A protože děti teď o prázdninách tráví většinu času venku, je dobré vědět, jak postupovat v případě, že to s pobytem na sluníčku přeženou, stráví moc času v přehřátém stanu nebo třeba jen v zápalu dobrodružství zapomenou dodržovat pitný režim. Problém je, že je úžeh a úpal často zaměňován. Každý z nich má ale jiné příčiny a také se jinak léčí.

Jak poznat úžeh

Vyvolaný je na rozdíl od úpalu přímým pobytem na slunci. Nejnáchylnější jsou k němu ti nejmenší, nemají totiž plně vyvinutou termoregulaci. Proto by děti alespoň do dvou let věku neměly být příliš vystavovány prudkému slunci. Hrozí ale i starším dětem, zejména při zvýšené fyzické aktivitě na slunci s nedostatečným pitným režimem.

Příznaky úžehu a úpalu jsou si často velmi podobné, zejména v lehčích případech. Postižený si stěžuje na bolest hlavy, závratě, nevolnost, může se přidat horečka a zvracení. V těžších případech se mohou objevit i křeče, bezvědomí nebo ztuhutí šíje, podobné té, která se objevuje při zánětu mozkových blan. Ve ojedinělých případech úžehu, kdy dojde k dlouhodobému přehřátí mozku, hrozí než včasné lékařské pomoci dokonce až smrt.

„V případě úžehu je nutné zabránit dalšímu působení tepla, zasaženého dát do chladné místnosti, zbavit ho oděvu a organizmus celkově zchladit studenou (nikoliv ledovou) vodou. Pokud je zasažený při vědomí a normálně s námi komunikuje, můžeme mu nabídnout tekutiny, třeba vlažnou minerálku s cukrem, iontový nápoj, případně rehydratační roztok. Tekutiny nabízejte po drobných doušcích. Pokud dojde k poruše vědomí, je třeba vyhledat zdravotnickou pomoc (volat na linku 155, nebo použít aplikaci Záchranka),“ radí záchranářka Mgr. Menšíková.

Úžehu je samozřejmě nejlepší předcházet. Stačí ohlídat, aby dítě na přímém sluníčku netrávilo příliš času, a dbát na to, aby mělo vždy na hlavě pokrývku, ať už kšiltovku, klobouček nebo šátek. Pokud je doma zapomenete, krátkodobě poslouží třeba i turban z trička nebo navlhčený kapesník.

Jak poznat úpal

Úpal vzniká při dlouhodobém působení tepla na dětský organismus. Jedná se vlastně o přehřátí organismu. Dochází k němu při pobytu v horkém, vlhkém a nevětraném prostředí a současně malém příjmu tekutin. Může jít třeba o auto, stan a podobně, ale i při nadměrné fyzické zátěži či sportu v horku nebo pobytu v uzavřených prostorách, kde je více lidí pohromadě. Problémem mohou být i nevhodné oděvy z neprodyšných materiálů.

Příznaky jsou bolest hlavy, závrať, nevolnost až zvracení, zmatenost. Dítě má zrychlené dýchání i tep, nadměrně se potí, má vysokou teplotu, která často stoupá až ke 40 °C. Při dehydrataci je naopak jeho kůže horká, suchá a červená, později bledá. Může upadnout až do bezvědomí, někdy spojeného s křečemi.

V případě úpalu je nutné dítě přemístit na chladné místo s čerstvým vzduchem, uvolnit mu oděv a položit do polohy v leže, se zdviženými končetinami. Při ochlazování postupujte jako v případě úžehu. Vhodné jsou například studené zábaly nebo ledové obklady na hlavu. Led (zmrzlá zelenina, maso) ale nikdy nedávejte přímo na pokožku, zabalte ho třeba do ručníku. Samozřejmostí je, pokud je dítě při vědomí, podávat dostatečné množství studených tekutin.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie