Zobrazit přihlášovací formulář

Jaké přezůvky pořídit dětem do školy: Pozor na úzkou špičku a nevhodné materiály

  • Publikováno:
Jaké přezůvky pořídit dětem do školy: Pozor na úzkou špičku a nevhodné materiály

Tráví v nich velkou část dne a tak si jejich výběr zaslouží zvlášť velkou pozornost. Řeč je o přezůvkách. Dětské nohy se totiž neustále vyvíjejí a nevhodně zvolenými botami jim je můžete i trvale poškodit. Jaké parametry by tedy měly dětské přezůvky splňovat a čeho si při jejich nákupu všímat?

Začátek školního roku už je za dveřmi a tak většina rodičů začíná pořizovat potřebné školní pomůcky, batohy a také přezůvky. Z těch loňských totiž děti přes prázdniny vyrostly. A i když si to řada rodičů neuvědomuje, na správném výběru a kvalitě přezůvek často záleží víc než u ostatních bot. Na nohou je totiž děti mají obuté až osm hodin denně.

Neničte dětem nohy

Co není podle odborníků pro děti zrovna ideální? „Pro celodenní nošení nejsou vhodné různé typy gumotextilní obuvi (tenisky, cvičky, kecky, jarmilky apod.), které jsou určeny zejména pro sport a venkovní hry. Pro zcela malé děti se nedoporučuje nosit tenisky a textilní obuv s pryžovou podešví, neboť díky dobré přilnavosti podešve k podložce sklouzává noha dítěte v obuvi dopředu (známé díry ve špici), což vede spolu s teplem, jež se v obuvi tvoří, k poškození kůže a prstů. Zatímco teplo v usňové obuvi se zvýší asi o 10 %, u textilní obuvi s pryžovou podešví je to cca o 25 %. Proto by tato obuv měla být používána krátkodobě pouze pro sport,“ vysvětluje Irena Sehnalová, specialistka prodeje z Ateliéru zdravého obouvání na pražských Vinohradech.

Nepodceňte správnou velikost

Během školního roku děti vystřídají minimálně dva páry přezůvek. Vzhledem k rychlému a skokovému růstu dětské nohy je třeba kontrolovat správnou velikost bot zhruba každé tři měsíce. Při nákupu nové boty by se mělo počítat s růstem kostí nohy a s tím, že při chůzi se chodidlo rozšíří do délky i do šířky, tedy pořídit botu o 12 milimetrů delší, než je chodidlo. Způsobů měření dětské nohy je víc a každý si najde ten, který mu vyhovuje. Obrys nohy je možné obkreslit na karton a pak vložit do zvolené boty a zjistit tak, zda sedí. Na trhu existují také speciální měřidla, která se po změření délky chodidla vkládají do obuvi pro ověření správné velikosti, ta už také počítají s nadměrkem.

Velikost chodidla měřte ideálně bez ponožky, s maximálním přenesením váhy dítěte na nohu. Můžete tak zkontrolovat, že dítě nekrčí prstíky, a navíc když nožičku zatíží, tak se chodidlo mírně zvětší. Nikdy nohu neměřte, když dítě sedí nebo ho máte v náručí. Nejlepší je ale samozřejmě vzít potomka do obchodu s sebou a přezůvky mu vyzkoušet. „V obchodě si můžete nejprve vyzkoušet sandály, ve kterých vidíme stélku i prstíky nohy dítěte, a pak si od stejného výrobce vybrat správnou velikost boty s plnou špičkou. Často se setkávám s radou, že pokud dítě obujete do plné boty a vložíte mu svůj prst mezi patu a opatek boty, je velikost boty odpovídající. To je hrubá chyba. Vy sice prst do boty vložíte, ale už nevidíte, zda dítě ve špičce prsty krčí, a riziko nákupu malé boty je veliké,“ varuje Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Vyhněte se levným výrobkům

Pozor je třeba také dávat na dětské bačkůrky, kde je lepidlo mezi vrstvami nebo boty s membránou s neprodyšným svrchem z PVC (často čínské boty). Obecně je zásadní dbát na výběr botiček z certifikovaných a tedy nezávadných materiálů, protože dětská nožička, která se obecně více potí, než dospělá, by mohla být poškozena výluhy z nevhodně zpracovávané kůže, což může být opět problém „levnějších“ čínských výrobků, nepodléhajícím evropským normám. Navíc neprodyšné materiály dávají vzniknout mnoha dermatologickým potížím, jako jsou plísně a otlaky. Přezůvky by proto měly být především prodyšné. Nejvhodnějším materiálem je textil a kůže. Absolutně nevhodné jsou tolik oblíbené plastové napodobeniny oblíbených děrovaných ‚dřeváků‘, které, přestože mají spoustu průduchů, noze vůbec nedovolují větrat. Materiál levných verzí z tržnice je navíc nejasného složení a často vykazuje specifický zápach.

Pozor na příliš těsnou špičku

Děti ve škole sice většinu času prosedí, jejich prsty na nohou by však měly mít možnost neustále se hýbat. K tomu je třeba zvolit vhodný střih boty. „Přezůvka by jednoznačně měla mít širokou špičku kvůli dostatečnému prostoru pro prsty a záprstní kosti. Pokud koupíte botičky se zužující se špičkou, bude palec tlačen k ostatním prstům, což negativně ovlivní růst kostí prstů a záprstních kostí v ose. Postaví-li se dítě vedle boty bosou nohou, měla by šíře vybrané boty být stejně široká jako šíře prstů a nártu,“ radí fyzioterapeutka.

Vhodné jsou například pohodlné zdravotní přezůvky s anatomicky tvarovanou usňovou stélkou, které představují ideální obuv pro děti na přezutí do školy. Anatomicky tvarovaná stélka podpírá příčnou a podélnou klenbu, čímž zabraňuje tvorbě ploché nohy. Protiskluzová podešev v bílé barvě nezanechává šmouhy na povrchu. Nastavitelná šíře obuvi se dá během nošení přizpůsobit potřebám nohou. Lze volit pantofel či sandál. Pořídit se dají v lékárnách, prodejnách zdravé obuvi a Ateliérech zdravého obouvání.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie