Zobrazit přihlášovací formulář

Bradavice u dětí: Jak je poznat, jak se jich zbavit a jak jim předcházet

  • Publikováno:
Bradavice u dětí: Jak je poznat, jak se jich zbavit a jak jim předcházet

Nejčastěji se vyskytují na chodidlech a na rukách. Nehezky vypadají, ale především jsou nepříjemné a na některých místech i poměrně bolestivé. Zbavit se jich není snadné, je to běh na dlouhou trať. Přesto ale není nutné hned běžet k lékaři, poradit si s nimi můžete i doma a navíc bezbolestně. 

Věděli jste, že právě děti se musejí s bradavicemi potýkat mnohem častěji, než dospělí? Na vině je jejich nedovyvinutý imunitní systém. A i když nejde o zdraví ohrožující problém, dokážou tyhle výrůstky někdy pořádně znepříjemnit život. Umí být totiž poměrně bolestivé. Především pokud se nacházejí třeba na plosce nohou. Dítě pak často poměrně výrazně omezují v pohybu. Dalším problémem mohou být i narušené sociální kontakty, pokud se bradavice nacházejí na nevhodných místech. Děti umějí být opravdu zlé. To všechno jsou důvody, proč problém s bradavicemi řešit hned v zárodku, než se rozšíří. Přenášejí se totiž opravdu snadno.

Co bradavice způsobuje

Jde o virovou infekci kůže, která je způsobena lidským HPV papilomavirem. Ten se do kůže nejčastěji dostane drobnými oděrkami či trhlinkami. Přenos je snadný a dochází k němu buď přímým kontaktem nebo z kontaminovaných ploch, nejčastěji podlahy u bazénů, v sauně, ve společných sprchách či šatnách. V teplém a vlhkém prostředí se totiž virům daří a přežívají tam tak dlouhou dobu. Inkubační doba od nakažení virem do vytvoření bradavice je 1 – 6 měsíců, někdy i déle. Výsledkem jsou nezhoubné kožovité útvary. Možná vás překvapí, že asi polovina bradavic zmizí sama přibližně za rok, dvě třetiny do dvou let. Organismus si totiž sám proti viru vytvoří obranu. Přesto je třeba zvážit, zda tak dlouho čekat nebo radši problém řešit okamžitě. Nejlepší obranou proti nim je prevence. Stačí nosit vhodnou obuv na místa, kde k nákaze může dojít.

Jak poznat bradavici

Bradavic existuje hned několik typů. Zmíníme ty, kterými naši potomci trpí nejvíc. Asi nejčastěji se u dětí a mladistvých můžeme setkat s pravou bradavicí. Jde o lehce našedivělý, na pohmat tvrdý ohraničený výrůstek s vysokou rozpraskanou rohovinou, který se postupně zvětšuje. Nejčastěji se vyskytují na rukou, kde se mohou uhnízdit pod nehty, na ploskách nohou a v obličeji. Velmi často se u dětí mohou objevit také ploché bradavice, růžové výrůstky o velikosti 2-5 mm, které se vyskytují ve větším množství a přenáší se rozškrábáním. Postihují hlavně obličej, předloktí a dolní končetiny dětí. Na chodidlech nebo dlaních se vyskytují plantární bradavice, které mají kruhovitý tvar, olemovaný bílým prstencem. V jejich útrobách můžete vidět hnědé či černé tečky. Jde o ztluštělé, dovnitř rostoucí léze, bolestivé na tlak. Čím jsou starší a větší, tím jsou při chůzi bolestivější. Rychle se šíří, jsou hodně odolné proti léčbě a často se vrací.

Jak se zbavit bradavic

Způsobů je celá řada. Nejjednodušší je samozřejmě navštívit kožního lékaře, který bradavice buď vyřízne, nebo vypálí, ať už tekutým dusíkem nebo laserem. V obou případech jde ale o poměrně bolestivý zákrok s delší dobou hojení. U dětí je proto vhodné zvolit méně drastický postup. V lékárnách jsou k dostání přípravky, které obsahují kyselinu salicylovou (v koncentraci 20 - 40 %), způsobující rychlejší olupování horní vrstvy kůže, a jinou látku, která leptá kůži, případně pouze leptadlo. Další možností jsou volně prodejné přípravky na bázi tekutého dusíku, obvykle spreje, které povrch bradavice zmrazí a ta pak sama po 10-14 dnech odpadne. Za zkoušku stojí i speciální náplasti, které zajistí okamžitou úlevu od tlaku a tření díky tomu, že změkčí ztvrdlé jádro.

Pokud dáváte přednost alternativním způsobům léčby, pomoci může homeopatie. Na bradavice funguje Thuya occidentalis 9CH v dávkování 1x týdně 10 granulí. V závislosti na typu a vzhledu bradavice je pak možné přidat další homeopatika, např. Antimonium crudum 9CH (bradavice objemné, s „květákovitým“ tvarem), Dulcamara 15CH (bradavice získané na veřejných místech), Causticum 9CH (tvrdé, rohovité bradavice) nebo Natrum muriaticum 15CH (drobné bradavičky, často v kožních záhybech).

Vyzkoušet můžete i osvědčené metody našich babiček, které si s bradavicemi dokázaly poradit i bez návštěvy lékaře či lékárny. Používaly žlutou šťávu z čerstvě utrženého vlaštovičníku nebo tinkturu z něj, česnek, propolis smíchaný s medem nebo propolisovou tinkturu, šťávu z pampelišky, citron či jablečný ocet, nebo třeba ricinový olej. Tyto „přípravky“ aplikujte 2-3x denně, nebo nechte kapičku až dvě působit přímo na místě pomocí vatičky a náplasti po většinu dne. Účinek by se měl dostavit do jednoho až dvou týdnů.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Slunečnice 10. 9. 2020, 15:22
Dobrý den, bradavici (po dvou letech tři na sobě nalepené) na patě na plosce nohy (tzn. zašlapanou a bolavou) jsem likvidovala všemi možnými způsoby skoro tři roky, a to za pravidelného docházení na kožní. Docházela jsem na kožní, zkusila přírodní možnosti (česnek), různé roztoky (kolodium, duofilm) náplasti Saliver20, jedla jsem čtvrt roku Isoprinosin, hlívu a také mi na kožním mnohokrát vypalovali, ořezávali atd... NIC!!!! Nakonec mi kožařka řekla, ať ještě zkusím kyselinu mravenci, konkrétně je to EndWarts ORIGINAL 5ml roztok a to jediné zabralo...Trvalo to cca 6 týdnů (matlá se jednou týdně štětičkou do uší)... a nejde o reklamu ani nic takového, jen obrovskou radost z toho, že po třech letech to nemusím řešit...
Mattys 8. 9. 2020, 6:35
Holky zaručeně: u mého syna jsme odstranila bradavice obkladem z česneku - nastrouhaný aplikovat na dané místo - přes noc, popř. dvě noci. Bradavice se do dalších pár dnů nechá celá vyloupnout a je pokoj!!! Žádné kupované přípravky nám nepomohli.

Kategorie