Zobrazit přihlášovací formulář

Příspěvek na školní pomůcky, kroužky i lyžák: Víte, na co máte nárok?

  • Publikováno:
Příspěvek na školní pomůcky, kroužky i lyžák: Víte, na co máte nárok?

Začátek školního roku bývá pro rodiče školáků finančně náročný. Někdy to vypadá, že seznam požadovaných učebních pomůcek snad nebere konce. A k tomu je ještě třeba uhradit zájmové kroužky, na které se děti tolik těší. Věděli jste ale, že v případě nedostatku financi vám může přispět stát? Poradíme vám, kdo si o dávku může zažádat a za jakých okolností.

Ať už máte doma prvňáčka, páťáka nebo studenta střední školy, určitě víte, že náklady na školní pomůcky, učebnice, u studentů specializovaných středních škol a učilišť často i specifického pracovního oblečení, dokážou na začátku školního roku pořádně zamávat s rodinným rozpočtem. Obzvlášť letos, kdy kvůli jarní kovidové situaci zůstala řada lidí bez stálého příjmu nebo musela vyžít jen z ošetřovného. Málokdo však ví, že právě v takové situaci je možné požádat o jednorázovou dávku mimořádné okamžité pomoci pro pokrytí výdajů na vzdělávání a  kroužky.

Kdo má na příspěvek na školní pomůcky nárok

Jde o nenárokovou jednorázovou dávku, na kterou vzniká nárok v okamžiku, kdy je osoba příslušným pracovištěm Úřadu práce ČR v místě trvalého pobytu uznána za osobu v hmotné nouzi, protože se dostala do některé z šesti sociálních situací uvedených v zákoně. Jednou z nich je právě nedostatek financí na vzdělání nebo zájmovou činnost nezaopatřeného dítěte. Zažádat si o mimořádný příspěvek mohou žádat rodiče školáků a studentů do 26 let. V případě vysokoškolských studentů je podmínkou prezenční forma studia.

Letos, tedy v kalendářním roce 2020, může být jedné rodině vyplaceno až 38 600 Kč, což je desetinásobek životního minima. V rámci jedné rodiny lze přitom žádat o příspěvek pro každé dítě zvlášť. Neradujte se ale předčasně. Určitě je dobré vědět, že dávku Úřad práce přiznává v nejmenším možném rozsahu. Vyplatí jí tedy pouze v hodnotě nejlevnějšího provedení dané věci. Pokud jde tedy školní aktovka pořídit například už za 400 Kč, rozhodně vám úřad neproplatí ergonomicky tvarovaný odlehčený značkový batoh za tři a půl tisíce. Pokud ho ale vaše dítě potřebuje ze zdravotních důvodů a vy k žádosti dodáte potvrzení od lékaře, máte šanci. Navíc je třeba o příspěvek na školní pomůcky požádat ještě před uhrazením konkrétních výdajů.

Na co je možné příspěvek použít

Po podání každé žádosti úřad individuálně posoudí, zda se jedná o odůvodněné výdaje. To znamená, že veškeré vynaložené náklady musejí přispívat k sociálnímu začlenění dítěte a k tomu, aby získalo schopnosti a dovednosti, aby se později mohlo samo živit.

Žádat lze o příspěvek na učebnice(v případě, že je škola nezapůjčuje nebo je neposkytuje zdarma); na školní pomůcky (pokud pořízení těchto pomůcek škola požaduje a jsou potřebné pro další vzdělávání); na školní aktovku či batoh, sportovní oblečení a obuv do hodin tělesné výchovy, přezůvky do školy, pracovní oděvy a pracovní pomůcky pro učně; na dojíždění do školy (pokud škola není v docházkové vzdálenosti).

Kromě toho je možné požádat také o příspěvek na zimní lyžařský a letní výcvikový kurz, školu v přírodě a dokonce i zájmové kroužky a mimoškolní aktivity. Bohužel výdaje na školné a ubytování vysokých škol v místě vysokoškolského studia se neuznávají.

Jak o příspěvek požádat

Je to opravdu snadné. Stačí vyplnit formulář s názvem Žádost o mimořádnou okamžitou pomoc. Jeho online verzi najdete na webových stránkách MPSV, kde je i vzorová verze, jak ho vyplnit. Najdete tam i formuláře všech potřebných příloh. V papírové podobě si ho můžete vyzvednout na jednotlivých pracovištích Úřadu práce.

Do žádosti je třeba popsat sociální a majetkovou situaci rodiny a rozsah nezbytných nákladů a jejich předpokládanou cenu. Jestliže je dávka přiznána, úřad stanoví částku s ohledem na příjmy žadatele či majetkové poměry rodiny (společně posuzovaných osob). O mimořádné okamžité pomoci rozhoduje úřad bezodkladně. Pokud je ze strany žadatele včas doloženo vše potřebné, trvá celý proces přibližně 8 - 10 dní.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie