Zobrazit přihlášovací formulář

Koronavirus u dětí: Přenášet ho mohou až tři týdny, a to i bez příznaků

Koronavirus u dětí: Přenášet ho mohou až tři týdny, a to i bez příznaků

Není tajemstvím, že u dětí se tenhle virus často nijak neprojevuje. Tvoří jen asi 2 % nemocných. Na to, že covid-19 mají, se přijde, až když onemocní dospělí a dělají se testy. Přesto je třeba být obezřetný. A to především pokud máte ve své blízkosti starší osoby. Provedená studie totiž odhalila, jak dlouhou dobu mohou děti být nebezpečnými přenašeči.

Stoupající počet uzavíraných škol dokazuje, že se koronavirus rozhodně nevyhýbá ani dětem. Jen se na něj bez provedeného testu nepřijde. A právě to může ohrozit dříve narozené, jako jsou prarodiče a praprarodiče, pro něž může mít onemocnění fatální následky. Pacienti nad 80 let s již oslabenou imunitou mohou koronaviru podlehnout až v téměř 15 % případů. Ohrožené jsou ale i osoby s oslabenou imunitou, obézní a chronicky nemocní lidé.

Nový výzkum provedený v Jižní Koreji ukazuje, že ačkoliv je mnoho dětí bez jakýchkoliv příznaků, mohou virus přenášet poměrně dlouhou dobu. Studie publikovaná v JAMA Pediatrics dne 28. srpna dospěla k závěru, že virus lze detekovat v dýchacích cestách u dětí průměrně 17,6 dne. U dětí bez jakýchkoliv vnějších příznaků onemocnění byl virus detekovatelný průměrně 14,1 dne po pozitivním testu.

Studie sledovala 91 dětí mladších než 19 let. Tyto děti byly testovány, protože buď měly v minulosti blízký kontakt s někým, komu byl COVID-19 diagnostikován, byly nějak spojeny s ohnisky, přijely ze zahraničí nebo měly příznaky viru. 22 procent dětí bylo úplně bez příznaků. Pouze 8,5 procenta mělo při pozitivním testu prokazatelné příznaky, 66,2 procenta mělo před diagnostikováním „nerozpoznané příznaky“ a u 25,4 procenta se příznaky objevily až po diagnostikování. 

A co na to odbornící?

Tyto výsledky mohou být silně znepokojivé. Naznačují totiž, že právě děti mohou usnadnit rychlé šíření viru SARS-CoV-2. Je tomu ale skutečně tak? Někteří odborníci si nejsou příliš jisti. "Přítomnost virového genetického materiálu ve výtěrech z dýchacích cest se nemusí rovnat přenosu, zejména u lidí, kteří nemají závažné příznaky, jako je kašel a kýchání," říká pediatr Calum Semple, Ph.D., profesor na univerzitě v Liverpoolu a konzultant respiračního pediatra v dětské nemocnici Alder Hey v Liverpoolu.

Jiní odborníci však tvrdí, že děti by neměly být jako přenašeči podceňovány. Přestože většina infikovaných dětí „má mírné nebo nerozpoznané onemocnění“, stále mohou „hrát důležitou epidemiologickou roli tím, že potencionálně šíří infekci v komunitě,“ vyjádřily se lékařky Roberta L. DeBiasi a Meghan Delaney. 

Je pravda, že případů pozitivně testovaných dětí přibývá. A to nejen v Americe, ale i u nás, což potvrzuje stoupající počet uzavřených škol. Podle Americké pediatrické akademie (AAP) děti nyní představují 9,5 procenta případů COVID-19 v USA, což je více než 476 000 z více než 5 milionů případů. To je nárůst o 700 procent od konce května.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie