Zobrazit přihlášovací formulář

Buďte styloví! Ušijte bavlněné roušky pro celou rodinu

Buďte styloví! Ušijte bavlněné roušky pro celou rodinu

Ušijte roušky tak, aby pasovaly celé rodině. Podívejte, jak sluší dětem! Zdroj: www.stylovelatky.cz.

 

Připravit, pozor, roušky na obličej! Chřipková sezona se blíží, viry útočí a roušky jsou jedním ze způsobů, jak se navzájem chránit. Poradíme, jak a z jakého materiálu jednoduše ušít roušku dětem do školních batůžků a dospělákům do práce i na nákupy, aby měla na podzim celá rodina obličej jako v bavlnce.

Proč na roušky použít právě bavlnu? Kvalitní stoprocentně bavlněné látky dobře pohlcují vlhkost, rychle schnou a jsou prodyšné, příjemné na nošení a pevné. Další výhodou bavlny, královny mezi všemi látkami, je to, že se z ní dobře šije. Roušky tedy zvládnou „spíchnout“ i méně zkušené švadlenky. Navíc se nemusíte bát, že by případné zbytky látky zůstaly nevyužité. Z bavlněných materiálů ušijete téměř cokoli.

 

Jaké druhy bavlny na roušky využít?

Protože není bavlna jako bavlna, vyzkoušeli jsme za vás látky tkané z bavlníkových vláken a vybrali čtyři nejvhodnější pro šití ochrany na ústa a obličej: Jako první nesmíme opomenout často používanou klasiku, jednobarevné nebo veselé vzorované bavlněné plátno. Tento příjemný a vzdušný materiál dobře odvádí vlhkost, snadno se s ním pracuje a je pevný.


Bavlněné materiály jsou příjemné na šití i nošení. Zdroj: www.stylovelatky.cz.

 

Kromě plátna můžete sáhnout po popelínu. Je jemný na dotek, dobře drží tvar, takže se rouška nebude tolik „lepit“ na obličej, a protože jde o česanou přízi, nemačká se tolik jako bavlněné plátno. Satén je zase příjemný a hebký materiál, který v létě ochladí a v zimě zahřeje. Na trhu je dostupný v nepřeberném množství barev. Díky atlasové vazbě je mírně lesklý, takže z něj rouška vypadá elegantně a svátečně. Poslední z našich tipů, bavlněný úplet, mírně pruží. Na rozdíl od výše zmíněných látek totiž není tkaný, ale pletený. Rouška se tak hezky přizpůsobí tvaru obličeje, dobře saje pot a kromě hygienické údržby ji nemusíte často žehlit.

 

Jak si ušít roušku z bavlny?

Jednou z nevýhod bavlny je srážlivost, proto látku před stříháním vyperte. Zabráníte tomu, aby se srazila až hotová rouška. Pak si z fotonávodu na šití roušek na blogu Stylových látek stáhněte střih na anatomicky tvarovanou roušku pro děti nebo pro dospělé.

Ušít roušku není věda. Stačí dobrý střih a fotonávod. Zdroj: www.stylovelatky.cz.

 

Tvar ze šablony vystřihněte dvakrát z bavlněné látky a jednou z ochranného materiálu. Doporučujeme využít kvalitní filtr pro alergiky s nízkou prodyšností, který dokáže zachytit jemné mikročástice a který je zároveň odolný při praní a vyváření (například Evolon 60g/m2), abyste jej nemuseli z roušek při každé údržbě vyndávat. Jednotlivé díly roušky sešijte podle podrobného postupu ve fotonávodu a do krajů všijte pruženky.

 

Jak udělat z obyčejné roušky módní doplněk?

Rouška nemusí být jednobarevná a nudná. Ze stejné látky můžete ušít i jiný kousek outfitu a hezky tak sladit ochranu úst a nosu k šatům, halence nebo třeba čelence do vlasů. Pro děti doporučujeme roušku ušít z veselých látek s potiskem, nebo jednobarevnou ochranu ozdobit nažehlovacími obrázky. Pokud si připravujete sváteční roušku, hornímu lemu bude slušet třeba jemná krajka.


Roušku můžete skvěle sladit s ostatními kousky ve vašem i dětském šatníku. Zdroj: www.stylovelatky.cz.


Reklamní sdělení 

 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie