Zobrazit přihlášovací formulář

Nejoblíbenější dětská jména: Podívejte se, která jsou populární v Česku

  • Publikováno:

Čekáte v příštích měsících příchod potomka na svět a stále se nemůžete s partnerem či rodinou shodnout na jméně? Vybrat to nejlepší není snadné a jde rozhodně o zodpovědný úkol. Pokud stále váháte, inspirujte se třeba některým ze jmen, která vévodí žebříčkům popularity.

Určitě jste zaznamenali, že i výběr jmen pro narozené děti se často řídí módou. Český statistický úřad již dvacet let zaznamenává křestní jména dětí narozených v lednu, aby mohl vždy koncem října zveřejnit tradiční žebříček popularity, který je pro řadu rodičů inspirací.

V předchozích dvou letech se narodilo nejvíce Elišek a Jakubů. Není to žádné překvapení, Eliška zvítězila už popáté za sebou, Jakuba sesadil z pomyslného trůnu za posledních osm let jen jednou Jan. Na dalších předních místech pak byly Anna a Adéla, u chlapců JanTomáš. Adéla se do první trojky vrátila po sedmi letech, Tomáš po dvouleté absenci.

Loňským nováčkem je Rozálie, která se mezi dvaceti nejpopulárnějšími jmény objevila poprvé. Do první desítky se po čtrnácti letech vrátil Martin, který skončil na 9. místě. Toto jméno bylo velmi oblíbené na začátku tisíciletí, když se dokonce 6krát za sebou umístilo na čtvrtém místě. Největší návrat letos zažil Martin, Na, ovšem v lednu 2006 první desítku na dlouho opustil. Vrátil se do ní až letos.

Kromě populárních jmen obsahuje lednový žebříček i pár kuriozit. Rodiče dali svým potomkům několik zajímavých a neobvyklých jmen. Z dívčích je to například Hátu, Lorelaj, Sisi nebo Madonna Mia. U chlapců pak zaujme Heliodor, Atrey, Lionel a Loki.

10 nejoblíbenějších dívčích jmen

  1. Eliška
  2. Anna
  3. Adéla
  4. Tereza
  5. Sofie
  6. Viktorie
  7. Ema
  8. Karolína
  9. Natálie
  10. Amálie

10 nejoblíbenějších chlapeckých jmen

  1. Jan
  2. Jakub
  3. Tomáš
  4. Matyáš
  5. Adam
  6. Filip
  7. Vojtěch
  8. Lukáš
  9. Martin
  10. Matěj

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie