Zobrazit přihlášovací formulář

6 nezapomenutelných melodií z dětských seriálů, s nimiž jsme vyrůstali

  • Publikováno:
6 nezapomenutelných melodií z dětských seriálů, s nimiž jsme vyrůstali

Byly nedílnou součástí našeho dětství. Kvůli nim jsme byli o víkendu ochotni vstávat klidně v 6 hodin ráno. Řeč je o legendárních animovaných seriálech. Slova úvodních písní jsme znali nazpaměť i o půlnoci a většina z nás jejich části nebo alespoň refrény dokáže zazpívat i dnes, přestože už od té doby uplynuly i desitky let. Pojďte si je připomenout.

Byl jednou jeden život

Legendární francouzský vzdělávací animovaný televizní seriál z roku 1987, jehož úkolem bylo přístupnou formou zprostředkovat zejména těm mladším divákům stavbu a funkce jednotlivých částí lidského těla, jsme všichni sledovali jedním dechem. Řadí se k nejúspěšnějším dílům tohoto druhu v historii, dočkal se nadabování a odvysílání v desítkách jazyků, včetně češtiny. Má 26 epizod, jeho tvůrcem byl Albert Barillé, který vytvořil také další seriály v podobném stylu, ale s jinými tématy (například o historii lidstva či o vesmíru a o vynálezech a technice).


Včelka Mája

Málokodo ví, že dětský koprodukční animovaný seriál byl vyrobený v Japonsku, první 55dílná série z roku 1975 konkrétně v koprodukci Japonska, Kanady, Rakouska a Západního Německa. Nadabován byl do mnoha jazyků a vysílán v řadě zemí celého světa. Velmi rozšířenou verzí titulní písně se stala ta původně pro německou verzi, kterou složil Karel Svoboda. Ta byla kromě německé použita i pro českou a slovenskou (všechny tři verze nazpíval Karel Gott, český text napsal Zdeněk Rytíř), ale i pro francouzskou, portugalskou, finskou, nizozemskou či jednu z anglických verzí. Díky své rozšířenosti tak byla v roce 2008 nejhranější skladbou moderního českého autora v zahraničí.

Rychlá rota

Americký animovaný televizní seriál z produkce studia Walt Disney představuje v novém zpracování dvojici postav Chip a Dale, která byla hrdiny animovaných filmů ze 40. a 50. let. Seriál měl premiéru na Disney Channel 4. března 1989, u nás bylo prvních 52 dílů odvysíláno v roce 1991 v Československé televizi. Neohroženými hrdiny jsou nejen čipmánkové /zemní veverky) Chip a Dale a samozřejmě Gedžitka, ale také myšák Monty Jack a mušák Zip, kteří spolu tvoří Rychlou Rotu.

Příběhy z Kačerova

Americký animovaný televizní seriál z produkce společnosti Walt Disney,  jehož hlavními postavami jsou Strýček Skrblík a jeho prasynovci Dulík, Bubík a Kulík, má celkem 100 epizod.  V USA byl seriál vysílán v letech1987 - 1990, v Československu až po pádu Železné opony. Prvních 52 epizod u nás děti viděly až v roce 1991. Mezi další postavy patří Skrblíkův synovec Kačer Donald, Skrblíkův pilot Rampa McKvák, kutil a vynálezce Šikula, zlá čarodějka Magika von Čáry a také zlodějská banda s názvem Rafani, která se Skrblíka snaží připravit o jeho vydělané peníze.

Gumídci

Kdo by si nepamatoval na šest (později sedm) humanoidních medvídků, kteří zůstali v Medunii v tzv. Gumdolí, když jejich příbuzní odpluli před 500 lety ze strachu z lidí do zámoří. Gumídci žijí v lese, kde se skrývají před lidmi, kteří si myslí, že gumídci již neexistují a že příběhy o nich jsou pouhé pohádky. O jejich existenci ví jen několik málo lidí, mezi nimi i kníže Ignor, který je jejich hlavním nepřítelem. Jeho poskoky jsou obři tupouni, ke kterým patří i malý tupoun Stoupa, hlavní poskok Ignora. Americký animovaný televizní seriál, který byl vytvořen společností Walt Disney ve druhé polovině osmdesátých let 20. století, se u nás vysílal od roku 1992. Bylo natočeno celkem 95 epizod, které daly dohromady 65 dílů (30 dílů je složeno ze dvou epizod).

Šmoulové

Americko-belgický animovaný seriál, jehož předlohou byly původní komiksy od belgického kreslíře komiksů Peya, vytvořilo studio Hanna-Barbera a poprvé ho děti mohli vidět v roce 1981. Nakonec se Šmoulové vysílali v 30 zemích světa. V českém znění odvysílala prvních 52 dílů Československá televize v letech 1988-1993. Nyní je v češtině neuvěřitelných 272 dílů, z nichž každý má 20 minut. Děj se odehrává ve středověku, nejspíš na západním pobřeží Irska. Tam je vesnice, ve které žijí roztomilí modří tvorové, kteří si říkají Šmoulové. Poklidný život jim ale narušuje zlý čaroděj Gargamel a jeho kocour Azrael, kteří jsou posedlí touhou všechny šmouly pochytat a sníst je.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie