Jak na domácí šípkový sirup: Posílí imunitu, pomůže při horečce a kašli
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:

Sezóna šípků je tu, růžové keře obsypané červenooranžovými plody najdete téměř všude. Tak proč jejich plody nevyužít k přípravě sirupu, který je nejen chutný, ale také léčivý. Naše babičky na něj právem nedaly dopustit. A co je důležité, chutná i dětem, které často bojují s nemocemi od podzimu až do jara.
Věděli jste, že zralé šípky jsou doslova nabité zdravím? Obsahují velké množství vitaminu C, ale také vitaminy B1 a B2, A, K a P, řadu minerálních látek, především sodík, železo, vápník a draslík. Kromě nich pak ještě pektiny, bioflavonoidy, třísloviny a organické silice. Podporují činnost imunitního systému, chrání tělo před infekčními a bakteriálními onemocněními, snižují hladinu špatného cholesterolu v krvi, posilují krevní cévy a snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, čistí ledviny a pomáhají při zánětech močových cest, působí proti paradontóze a onemocnění dásní, navíc pomohou nejen při podzimním splínu, mají totiž antidepresivní účinky a také vám dodají energii a pomohou se lépe soustředit.
Jestli dáváte přednost něčemu ostřejšímu, vyrobte si doma šípkovici. Recept najdete ZDE.
Jak vidíte, důvodů, proč je v nějaké podobě konzumovat, je opravdu celá řada. Zajděte si proto třeba s dětmi na procházku, vybavte se dostatečně velkou plátěnou taškou, rukavicemi a nejlépe zahradnickými nůžkami, a pusťte se do sběru šípků. Potřebovat jich budete alespoň kilo.
Recept na šípkový sirup zastudena
Budete potřebovat:
- 1 kg zralých šípků
- 0,75 kg krupicového cukru
- 0,75 l studené převařené vody
- 2 citrony
- 1 lžička kyseliny citronové
Postup:
1. Šípky přeberte, zbavte zbylých větviček a lístků, ty s náznakem hniloby či plísně bez milosti vyhoďte. Nakonec je dobře omyjte studenou vodou.
2. Očištěné šípky buď nakrájejte, namelte nebo použijte robota se sekacím nástavcem.
3. Směs přesypte do hrnce, zalijte vychladlou převařenou vodou, přidejte kyselinu citronovou, promíchejte, hrnec přikryjte pokličkou a uložte na 24 hodin do lednice.
4. Druhý den základ na sirup nechte na mírném ohni ohřát. Důležité ale je, aby se nezačal vařit, přišli byste tak o řadu cenných látek.
5. Nyní základ slijte. Na první slití použijte jemné sítko, na druhé pak jemné plátýnko.
6. Slitý základ na sirup znovu krátce zahřejte, přidejte cukr, citronovou šťávu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
7. Hotový sirup nechte vystydnout a nalijte ho do připravených sterilizovaných lahví. Skladujte nejlépe v lednici.
Používejte jako sirup do vody nebo na oslazení čaje.
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé