Zobrazit přihlášovací formulář

Nevíte, kdy poslat školáka spát? Přehledná tabulka to vyřeší za vás

  • Publikováno:
Nevíte, kdy poslat školáka spát? Přehledná tabulka to vyřeší za vás

Prázdniny skončily, začala škola a většina rodičů řeší každodenní problém, kdy vlastně potomka večer zahnat do postele a v kolik hodin ho ráno probudit. Pomoci jim může jednoduchá přehledná tabulka, která se díky sociálním sítím stala hitem. Co na ní říkáte vy?

 

Že je dostatek kvalitního spánku pro dětský organismus důležitý, ví asi každý z nás. V tom, kolik hodin v jakém věku by ale školáci měli trávit v posteli, a nemyslíme tím čas strávený s mobilem či tabletem v ruce, většina z nás stále tápe.

Pomoci rodičům tenhle problém vyřešit, se rozhodla britská učitelka Stacy Karlsen. Ta na Facebooku své školy zveřejnila graf, který jasně definuje, kdy přesně by dítě mělo jít do postele i to, v kolik hodin by mělo vstávat. Vůbec netušila, jakou odezvu její příspěvek bude mít.

„Když studenti nemají dostatek spánku, jsou ospalí, nesoustředění a chybí jim motivace po celý školní den. Často tak přicházejí o to nejdůležitější, co se musí naučit. A mnohdy také následují problémy s chováním,“ vysvětlila důvod, proč tabulku na stránky vložila, sama Karlsen.

Zdroj: Facebook/Wilson Elementary

Šikovně a přehledně zpracovaný graf se záhy stal virálním hitem, který jen během prvních dvou dnů sdílely statisíce lidí a to i přes to, že školu v níž Karlsen učí, navštěvuje jen kolem dvou stovek žáků.

„Když mi to volala naše ředitelka, myslela jsem, že si ze mě jen dělá legraci. Byl to pro mě šok. Nikdy by mě nenapadlo, že to rodiče natolik zaujme. Mám velkou radost, že je to tak užitečné,“ řekla médiím Karlsen.

„To je přesně to, o co nám jde. Snažíme se přimět rodiče, aby začali uvažovat nad tím, zda „je něco, co bych měl dělat, abych pomohl svému dítěti? “, dodala k tomu ředitelka školy Jackson-Lewis.

Zveřejněný graf ale rozhodně není nový, což sama Karlsen potvrzuje. „Chtěla jsem se jen podělit o tenhle tip s rodiči svých studentů, protože mi přišel praktický,“ řekla.

Příspěvek, který měl bouřlivou pozitivní odezvu, ale vyvolal také negativní reakce. Ne všichni rodiče totiž s obsahem tabulky souhlasili. Podle nich totiž nezohledňuje aktivity, kterým je často potřeba se večer věnovat, jako jsou domácí úkoly, tréninky, cvičení na klavír, nemluvě o večeři, a také skutečnost, že mnozí rodiče pracují a nedostanou se domů v čase, kdy by děti měly podle grafiky jít spát.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

yvetmil (upraveno) 24. 9. 2023, 14:12
A prosím v češtině by to nešlo, kde to žijeme?

Kategorie