Zobrazit přihlášovací formulář

Kolektiv ohrožuje dětskou imunitu. Jak ji podpořit?

  • Publikováno:

 

Zdroj: Pexels.com

Kdo má doma malé dítě, ten to určitě dobře zná. Jen co skončí prázdniny a dítě jde do školky nebo školy, během pár dnů se vrátí s ucpaným nosem nebo kašlem a stěžuje si na bolest nohou. V tu chvíli máte o zábavu na dalších pár dnů postaráno.

Dětský kolektiv je ideálním místem, kde se množí viry a bakterie, které dokáží s dětskou imunitou pořádně zatočit. To, že venku už není teplo a nesvítí sluníčko tomu také nepřidá. Střídání teplot a sychravé počasí obranyschopnost organismu oslabí.

 

Řešením je včas začít posilovat imunitu

Dětská imunita se začíná vyvíjet od doby, kdy děťátko prvně spatří světlo světa. Právě v tu chvíli se setká s prvními antigeny, posiluje se i v průběhu dospívání.

Víte, že první zatěžkávací zkouška pro imunitní systém dítěte nastane ve chvíli, kdy vstoupí do dětského kolektivu? Na mikroorganismy doma už je dítě zvyklé, ve škole nebo školce na něj číhají úplně jiné, neznámé. I když jde o úplně běžné nemoci, dítě šíří nemoc nevědomky dál, protože během inkubační doby, která je u každé nemoci jiné, lze jen obtížně určit, o jaké onemocnění jde.

Abyste zamezili nakažení dítěte, je třeba posilovat jeho imunitní systém, klidně prostřednictvím vitamínů na imunitu. Znáte Marťánky?

 

Zdroj: BENU Lékárna


Když bude imunitní systém v dobré kondici, zvládne i kontakt s nakaženým
bez toho, aby se u něj nemoc projevila. V opačném případě stačí i lehké prochladnutí, dítě nastydne a bacil ho skolí.

Náš tip: Když už dítě onemocní, nechte ho pořádně vyležet. V žádném případě nesmí nemoc přecházet, nedávejte ho do kolektivu ani když není ještě zcela zdravé. Úplně největší zátěží pro dětský imunitní systém totiž jsou opakované nemoci, které následují v krátkém časovém sledu.

Pokud je dítě nemocné příliš často, konzultujte situaci s pediatrem. Většinou o nic nejde, může za tím ale být také snížená imunita u dětí. A s tou není radno si zahrávat.

 

Jak posilnit imunitu u dětí a předcházet nemocem?

Ať už se bavíme o rýmě, kašli nebo bolesti v krku, vždycky je nejlepší prevence.

 

Choďte na čerstvý vzduch

Hodně dětí dneska radši sedí doma u televize nebo počítače. I když se s tím my jako rodiče snažíme bojovat, doba je neúprosná. Přesto se snažte, ať dítě tráví co nejvíc času na čerstvém vzduchu. Prokrví tak dýchací cesty, oční i ušní sliznice, zvýší jejich odolnost.

 

Zdroj: Pexels.com

Náš tip: Pozitivní vliv na obranyschopnost dětského organismu má i pohyb na čerstvém vzduchu. Zavzpomínejte na své dětství a naučte dítě hry, které jste venku jako malí hráli vy.

Pestrá a zdravá strava

Zařaďte na dětský jídelníček dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, naučte dítě jíst luštěniny, celozrnné pečivo, rýži, česnek, maso a ryby. Důležitou složkou stravy jsou také rostlinné oleje, hlavně olivový, mandlový nebo sezamový. Z jídelníčku naopak co nejvíc vypusťte bílý cukr. 
 

Naučte dítě správné hygieně

Správná hygiena je základ, v dnešní době obzvlášť. Děti na druhém stupni tráví dlouhé hodiny v rouškách, ti menší je mají na ústech sice kratší dobu, ale i tady jsou správné hygienické návyky důležité.

  • Po pobytu venku i po návštěvě toalety by si všichni měli umýt ruce.
  • Ruce si myjte i po hře se zvířecím kamarádem a po návštěvě míst, kde je hodně lidí.
  • Naučte dítě, aby si ruce mylo teplou vodou a mýdlem, když to není možné, měly by mít po ruce dezinfekční gel.

Zdroj: Pexels.com

Dbejte na kvalitní spánek

Život bez spánku si asi nedovede představit nikdo z nás. Kromě toho, že během něj čerpáme síly do dalších dnů, posiluje taky naši obranyschopnost. Čím jsme mladší, tím větší dávku spánku každý den potřebujeme.

Víte, že batolata potřebují 13 hodin spánku denně, předškolákům stačí o 3 hodiny méně?
 

Přizvěte si na pomoc vitamíny na imunitu

Nejen teď na podzim, ale v průběhu celého roku, by děti měly užívat vitamíny na imunitu. Důležité jsou hlavně vitamíny skupiny B, vitamín D a C, železo, zinek a selen. Jejich potřebu je někdy těžké pokrýt stravou, na řadu pak přichází různé tablety a sirupy na imunitu. Mezi populární patří Imunoglukan.

Náš tip: Hledáte vitamíny na imunitu pro děti od 1 roku? Zkuste Hlíváček, sirup s hlívou a rakytníkem, který obsahuje hodně biologicky aktivních látek, které jsou důležité pro naše zdraví. Navíc jde o doplněk stravy z čistě přírodních zdrojů.

reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie