Zobrazit přihlášovací formulář

Jak odstranit zápach z pračky? Vyzkoušejte 5 osvědčených tipů

Jak odstranit zápach z pračky? Vyzkoušejte 5 osvědčených tipů

Používáte voňavý prací prášek, aviváž, voňavé kuličky, ale vyprané prádlo po uschnutí přesto nevoní nebo dokonce zatuchle smrdí? Na vině jsou bakterie a plísně množící se v útrobách pračky. Abyste se jich zbavili, nemusíte ale kupovat drahé čisticí prostředky plné chemikálií, vystačíte si s tím, co běžně máte doma.

Pračka je neocenitelný domácí spotřebič, který nám bezesporu šetří čas i práci. Co by za něj naše prababičky, které prádlo museli drhnout na valše v neckách, daly. Jenže aby tenhle pomocník fungoval tak, jak má, je také třeba věnovat mu potřebnou péči. A v tom je právě kámen úrazu. Málokdo z nás totiž pračku pravidelně čistí. V jejích útrobách, v hadici, pod gumou dvířek, ale i v nádobě na prací prášek a aviváž, se pak v usazených zbytcích pracích prostředků, nečistot a mastnoty množí bakterie a plísně, které zápach z pračky mají na svědomí. Nemusíte ale mít obavy, vyčistit vnitřek pračky naštěstí můžete, aniž byste museli přístroj rozebírat. Stačí jen sáhnout do špajzu a vzít si na pomoc některé z ingrediencí, které denně používáte v kuchyni, a také dodržet pár základních pravidel.

Ocet a jedlá soda

Usazeniny z nepřístupných míst uvnitř pračky odstraníte poměrně lehce. Stačí, když do přihrádky na prací prášek nasypte půl hrnku sody bikarbony, oddíl pro máchání naplňte octem. Dva šálky ho pak můžete nalít i přímo do bubnu. Nastavte nejvyšší teplotu a vyberte nejdelší prací cyklus a pračku spusťte naprázdno. Ještě než prací cyklus přejde do fáze máchání, přerušte jej a nechte pračku v pohotovostním režimu, aniž byste vypouštěli vodu. Nejlépe celou noc, ale stačí i několik hodin. Pak ji znovu spusťte a cyklus nechte doběhnout. Pokud jste pračku nečistili nikdy nebo je to už nějaký ten rok, čištění ještě jednou zopakujte. Tentokrát ale bez sody a použijte už jen poloviční množství octa, který nalijte přímo do bubnu. Tam vložte i nějaký starý ručník, bavlněnou plenu nebo nepoužívané tričko, které uvolněné nečistoty během praní pohltí. Prací cyklus tentokrát nechte proběhnout bez přerušení.

Pozornost věnujte těsnící gumě dvířek

Alespoň jednou za dva týdny všechny záhyby těsnící gumy pečlivě vytřete vlhkým hadříkem namočeným do octa. Zbavíte se tak zárodků plísně, které se tam v teple a vlhku velmi daří. Zároveň zde najdete drobné předměty, které zůstaly zapomenuté v kapsách, odpadlé knoflíky, ale i zbytky papírových kapesníků. Přesvědčte se, že jste skutečně všechny odstranili, mohly by se totiž dostat pod buben pračky a poškodit jí.

Pravidelně čistěte dávkovač pracích prostředků

Pusťte se do toho alespoň jednou za měsíc. Celý ho vyndejte, postup najdete v návodu k vaší pračce, pečlivě vymyjte a nezapomeňte ani na prostor pod ním. Právě tam se totiž usazují zbytky použitých prostředků, které za nějaký čas zešlemovatí a pokryje je černá plíseň. Na pomoc si vezměte hadřík, houbičku a starý zubní kartáček, kterým se dostanete i k obtížně přístupným zákoutím.

Nezapomeňte na filtr

Mezi základní kroky v péči o spotřebič patří také pravidelné čistění filtru. I na to většina majitelů praček zapomíná, většina z nich dokonce ani netuší, kde filtr najít. Vyčistit by se přitom měl každé dva až tři měsíce. Obvykle se ukrývá zepředu pračky ve spodní části za malými dvířky. Postup, jak ho vyndat právě z vaší pračky, najdete v návodu. Vyčistit ho není vůbec složité. Obsah filtru vysypte a pak ho důkladně propláchněte pod tekoucí horkou vodou.

Nechte pračku větrat

Další z věcí, které pračce nesvědčí, přesto je většina majitelů spotřebiče dělá, je zavírání dvířek po jejím vyprázdnění. Pokud je to možné, nechávejte je mezi praním stále otevřené nebo alespoň nechte vnitřek důkladně vyschnout. Jinak vlhký horký vzduch vytvoří živnou půdu bakterie a plísně, začne být cítit zatuchle a přesně tak bude pak cítit další várka prádla.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

marykola 4. 4. 2022, 8:38
Mi se osvědčilo jednou za čas dát do pračky cca deci sava a pustit na vyšší teplotu (Y)

Kategorie