Zobrazit přihlášovací formulář

Vyzrajte na dětské prdíky: 7 tipů proti kolice, které zabírají

  • Publikováno:
Vyzrajte na dětské prdíky: 7 tipů proti kolice, které zabírají

Urputné bolesti bříška trápí asi 20 % kojenců. Nezáleží přitom na tom, zda je děťátko kojené či na umělém mléce. Kolika přichází náhle a dokáže pořádně potrápit jak miminko, tak druhotně i rodiče. Příčinou může být nadměrného spolykání vzduchu při krmení nebo pláči, nedovyvinutý trávicí systém, ale i různé alergie a intolerance. Jak tedy proti bolestem bojovat a děťátku ulevit?

Projevy dětské koliky přicházejí náhle, z plného zdraví. Miminko je spokojené a klidné a najednou se spustí křik a neutišitelný pláč. Napíná se, přitahuje nožičky k bříšku, zrudne v obličeji. To vše může trvat i tři hodiny denně, několikrát v týdnu. Objevují se typicky kolem 2. - 3. měsíce života, některé děti ale kolika potrápí i dříve. Traduje se, že chlapečci trpí obtížemi častěji než děvčátka, vliv pohlaví na frekvenci kojeneckých kolik ale nebyl prokázán.

SOUTĚŽ

Vyhrajte měsíční zásobu pokračovací kojenecké nebo batolecí výživy BEBELO®. Ta nabízí komplexní a vyvážené složení, zohledňuje specifické nároky kojenců a batolat na výživu. Soutěží se o 10 balíčků, takže šance je velká!

Zapojit se do soutěže můžete ZDE >>

Co je příčinou?

Většinu kojeneckých kolik vyvolává zvýšená plynatost. „Při zvýšené plynatosti tlačí plyny na stěny střev a tlak způsobuje miminku kolikové bolesti bříška. Důvodem může být nezralá trávicí soustava nebo nasátí přílišného množství vzduchu při kojení nebo pláči,“ říká pediatrička MUDr. Zdeňka Hrubešová z Prahy 6.

Poměrně často jsou koliky ale i projevem potravinové intolerance nebo alergie. Z nich je často na vině intolerance laktózy. „Intoleranci laktózy způsobuje nedostatečná aktivita enzymu laktáza. Laktóza je obsažena jak v mateřském mléku, tak v kojenecké stravě. Aby mohla být organismem dobře vstřebána, je potřeba, aby byla rozštěpena na své dvě molekuly glukózu a galaktózu. To je úkol enzymu laktáza. U mnoha kojenců však jeho tvorba není dostatečná. Nerozštěpená laktóza přechází do dolní části trávicího traktu, kde následně dochází ke kvašení a produkci plynů. Intolerance laktózy tak může vyústit v koliku,“ vysvětluje MUDr. Hrubešová.

7 tipů proti kolice

  1. Lehce masírujte bříško kolem pupíku miminka ve směru hodinových ručiček.
  2. Změňte polohu miminka, najděte takovou, při které se mu alespoň trochu uleví. V poloze na zádech přitahujte pomalu kolínka k jeho bříšku.
  3. Lahví s vlažnou vodou nebo teplou látkovou plenkou miminku nahřejte bříško.
  4. Používejte speciální savky na lahev, která zamezí polykání vzduchu.
  5. Dejte miminku kapky na prdíky. Pokud je příčinou kolik intolerance laktózy, jsou skvělé přírodní kapky s enzymem laktáza.
  6. Miminko noste přitisknuté na hrudníku, mluvte na něj klidným hlasem.
  7. Nepřekrmujte! Nabízejte miminku jen jeden prs, který dokonale vyprázdní, dbejte na odříhnutí.

Změňte jídelníček

Strava maminky, která kojí, může být u kolik podstatným ovlivňujícím faktorem. Je žádoucí vynechat z jídelníčku potraviny, které nadýmají. Vzdejte se na čas luštěnin, zelí, brokolice, kapusty, květáku, ale třeba i jablek, švestek nebo sycených nápojů. Sledujte, jak váš jídelníček na miminko působí.

Zachovejte klid

Je jasné, že po několika hodinách utěšování brečícího miminka se to snadněji řekne, než udělá. Ne nadarmo se ale říká, že když je spokojená máma, je spokojené i dítě. Nezapomínejte na to, že ten malý uzlíček nasává veškeré vaše pocity, náladu a rozpoložení. Pokud máte pocit, že je toho na vás už moc, požádejte partnera, babičku nebo kamarádku, aby vás na chvíli vystřídali. Období dětských kolik není jednoduché, ale časem problémy vymizí. Kojenecké koliky ustávají zhruba do 6 měsíců věku miminka.

Více informací najdete na www.detskekoliky.cz.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie