Zobrazit přihlášovací formulář

Není kašel jako kašel: Jak poznat astma u dětí

  • Publikováno:
Není kašel jako kašel: Jak poznat astma u dětí

Kašel, dušnost, vykašlávání hlenů, pískoty a pocit tíže na hrudníku. To jsou příznaky bronchitidy, tedy zánětu průdušek, kterým děti často trpí. Bohužel stejné příznaky doprovázejí také mnohem vážnější onemocnění, kterým je astma. Často se proto mohou zaměnit. Rozpoznání nemoci v raném stadiu je přitom zcela zásadní.

Astma je nejčastějším dětským chronickým onemocněním. Trpí jím 10-15 % dětí do 18 let. A co je ještě horší, to je fakt, že i přes velké pokroky v léčbě výskyt astmatu v populaci stoupá. Na jeho vzniku se podílí hned několik faktorů. Těmi nejzásadnějšími jsou především alergie na různé látky; hlavně na pyly, plísně, zvířata, roztoče nebo na chemické látky. Dalšími podpůrnými faktory pak mohou být časté infekce dýchacích cest, znečištěné ovzduší, stres, námaha, pasivní kouření a další. Zhoršení astmatu ale mohou vyvolat i běžné léky, například ty obsahující kyseliny acetylsalicylovou nebo paracetamol. Významnou roli hraje také dědičnost.

Rozpoznat ale astma u dětí, které trpí častými záněty dýchacích cest, není jednoduché. Především u těch nejmenších je těžké odlišit příznaky astmatu od příznaků virového kašle. Předškoláky totiž trápí nachlazení v průměru devětkrát za rok. A jak zjistil výzkum, dokonce i zdravé děti ve školním věku kašlou každý den desetkrát až 34krát. Průkazná není ani dýchavičnost. Asi 30 procent malých dětí totiž sípá, ve věku kolem pěti let dokonce polovina. Relativně málo z nich však má astma.

Jak tedy poznat, zda jde o běžný kašel nebo projev astmatu? Odborníci tvrdí, že tohle jsou klíčové faktory, na které je třeba dávat pozor. Pokud se u vašeho potomka objeví, navštivte raději lékaře, který může na základě odborných vyšetření astma vyloučit nebo potvrdit.

3 základní klíčové příznaky astmatu u dětí

Častý kašel
Znepokojeni byste měli být hlavně, když je hodně hlasitý a silný nebo se zhoršuje v noci. Děti trpící astmatem se v noci kvůli záchvatům kašle často budí. Chcete-li zjistit, jestli může být kašel vašeho dítěte problematický, sledujte také, jak dlouho trvá. Tři týdny nebo víc znamená, že nejspíš nepůjde jen o další nachlazení. Pozornost věnujte i druhu kašle, astmatický má tendenci být suchý, často ho doprovází také velké množství hlenů.

Sípání
U astmatu obvykle můžete slyšet sípání na konci záchvatu kašle nebo když vaše dítě vydechuje. Často je dost hlasité, aby upoutalo vaši pozornost. Jde o vysoké tóny, jako když vítr hvízdá v tunelu nebo jaké vydává gumová hračka. Bohužel, může ale také být tak tiché, že ho dokáže detekovat jen stetoskop.

Dýchavičnost
Starší děti to mohou popsat jako pocit svírání na hrudi. Děti někdy dýchají ztěžka, zvlášť když si hrají, můžete si všimnout, že se břicho vašeho dítěte pohybuje dovnitř a ven rychleji než obvykle.

Věnujte zvýšenou pozornost kašli

Kašel je obvykle příznakem obyčejného nachlazení nebo virové infekce. Přesto je lepší věnovat mu zvýšenou pozornost. Pokud totiž vaše dítě prodělá během zimy tři až čtyři těžké záněty horních cest dýchacích za jediný rok, můžete za tím obvykle být astma. Sledujte proto svého potomka pozorněji a zaměřte se například na to, zda se jeho kašel mění při aktivní hře, běhu, cvičení, nebo když je venku na studeném vzduchu. Případně tomu, když jeho smích či pláč provází záchvat kašle. Každý z těchto příznaků může být známkou toho, že máte co do činění s něčím jiným, než jen běžným virem.

Pozor na rizikové faktory

Lékaři používají standardní sadu otázek k určení pacientů, u kterých je nejpravděpodobnější výskyt astmatu. V případě, že se vám něco na kašli vašeho potomka nezdá, položte si je i vy. Mezi ty hlavní patří: Má vaše dítě ekzém? Má vaše dítě alergie na dráždivé látky ve vzduchu, jako je pyl? Má jeden z rodičů dítěte astma? Nezapomeňte ani na to, že větší pravděpodobnost astmatu je u chlapců, a také u dětí, které se narodí předčasně (před 37. týdnem těhotenství). Častější a závažnější záchvaty také mívají děti vystavené pasivnímu kouření.

Nepodceňujte rady lékaře

Záchvaty astmatu často okolí velmi vystraší. Každé šesté dítě s astmatem skončí nejméně jednou ročně na pohotovosti, každé dvacáté je dokonce hospitalizováno v nemocnici. I když ale takové záchvaty vypadají děsivě, nemusíte mít obavy. Důležité je ale nepodceňovat rady lékaře a nebojkotovat medikaci. Díky novým lékům, které jsou v dnešní době k dispozici, mohou děti vést aktivní a plnohodnotný život s minimem omezení.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie