Zobrazit přihlášovací formulář

Nejlepší rychlé recepty z dýně: Vyzkoušejte lívance, polévku, noky, rizoto nebo hrnkový koláč

  • Publikováno:
Nejlepší rychlé recepty z dýně: Vyzkoušejte lívance, polévku, noky, rizoto nebo hrnkový koláč

Hokaido, máslová, špagetová, muškátová… Sezóna dýní je konečně tady. Seženete je za pár korun nejen na trhu, ale i v každém supermarketu. A přestože jejich obliba v kuchyni stoupá, řada lidí stále neví, jak dýni připravit. Vybrali jsme proto pro vás pět úžasných receptů na jednoduché a především rychlé pokrmy, které si zamilujete.

Dýňové lívance

Kdo by nemiloval lívance k snídani. Co je takhle ale jednou nahradit neméně chutnou zdravější verzí, připravenou z dýňového pyré, rozpuštěného másla, žitné celozrnné mouky, jemných ovesných vloček, vajec, mléka, prášku do pečiva a skořice? Nejlepší jsou smažené na přepuštěném másle, servírované přelité javorovým sirupem nebo s kopečkem zakysané smetany a čerstvým ovocem.

Celý recept na dýňové lívance najdete ZDE.

Dýňová polévka

Receptů na polévku z dýně koluje mezi lidmi celá řada. My pro vás dnes ale máme dokonale vyladěný recept inspirovaný Itálií. Polévku můžete připravit z nejčastěji prodávané dýně hokaido, ale i z té máslové nebo muškátové. Pokud máte k dispozici víc druhů, použijte směs. Pak už potřebujete jen mrkev, řapíkatý celer, červenou cibuli, česnek, chilli papričku, kuřecího vývar, rozmarýn a šalvěj. Uvařeno budete mít do třiceti minut. A polévku klidně můžete servírovat k večeři s dozlatova opečenou ciabattou nebo bagetou. Je totiž opravdu sytá.

Celý recept na dýňovou polévku najdete ZDE.

Dýňové rizoto

Nádherně krémové, krásně zbarvené a úžasně vonící, je rizoto z dýně na italský způsob, jehož příprava vám nezabere víc, než půl hodinky. Uvařit ho navíc zvládne i kuchař začátečník. Pořídit si na něj budete muset přímo na rizota určenou kulatozrnnou rýži (Arborio nebo Carnaroli), ale rozhodně to stojí za to. Kromě ní pak už budete potřebovat jen dýni, nejlépe máslovou, vývar, parmazán a sůl a pepř. Výsledek vás ohromí.

Celý recept na dýňové rizoto najdete ZDE.

Dýňové noky se šalvějí, prošutem a parmazánem

Z Itálie pochází i další z receptů a tím jsou báječné gnocchi z dýně. Jejich příprava je snadná. Stačí dýni upéct, rozmixovat, přidat vejce, hladkou mouku a sůl, zpracovat mírně lepivé těsto, z něj vyválet váleček a nakrájet ho na noky. Ty se vaří v osolené vodě asi 5 minut, než vyplavou. Jsou skvělou přílohou k omáčkám, vynikající jsou ale také krátce osmažené s na másle orestovanou italskou šunkou, provoněné šalvějem a bohatě posypané strouhaným parmazánem.

Celý recept na dýňové noky najdete ZDE.

Hrnkový dýňový koláč

Hrnkové koláče, při jejichž přípravě nepotřebujete váhu, patří k nejoblíbenějším. A když jsou navíc na plech, je to ideální kombinace. Tenhle je nádherně vláčný nejen díky dýni v těstě, ale i vrstvě smetanového krému navrchu. A navíc nádherně voní zimním kořením. Ořechy, ať už pekanové nebo třeba ty naše vlašské, zase doplní příjemně křupavý element.

Celý recept na hrnkový dýňový koláč najdete ZDE.

Pečivo do naší stravy patří, kolik ho ale konzumovat a které je nejlepší? Na to vám v následujícím videu v pořadu Rozum v troubě TV MALL odpoví výživový specialista Petr Havlíček.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie