Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoce se blíží: Jakou LEGO stavebnici vybrat?

  • Publikováno:
Vánoce se blíží: Jakou LEGO stavebnici vybrat?

Patří už po generace mezi vůbec nejoblíbenější stavebnice vůbec. Rozvíjí dětskou kreativitou, jemnou motoriku, představivost i logické myšlení. Oblíbená je u všech věkových kategorií, vyhrají si z ní chlapci i dívky. Protože ale existuje nepřeberné množství různých sérií, poradíme vám, pro koho jsou určené a dáme tipy na ty nejlepší stavebnice Lego, kterými stoprocentně uděláte dětem radost.

Na trhu už je stavebnice Lego v podobě, jaké ho známe, téměř sedmdesát let. Její obrovskou výhodou kromě variability je také pevnost kostek, jejich stálobarevnost a přesnost rozměrů, což zaručuje jednoduché sestavování a rozebírání. Kromě různě velkých základních kostek, figurek a dalších doplňků, existuje celá řada speciálních tematických sérií, které jsou určené pro předem daný okruh uživatelů. Podívejte se, které jsou ty nejoblíbenější a pro koho jsou určené.

Pro nejmenší – Lego Duplo

Lego Duplo je určené pro ty nejmenší. Užijí si ho děti ve věku od 1 roku do 5 let. U kostiček nehrozí vdechnutí, ani spolknutí, jsou totiž dvakrát větší, než klasické. Navíc mají zaoblené hrany, takže se o ně není možné poranit. Kostky jsou vyráběné v zářivých barvách, často jsou doplněné nějakým potiskem, takže děti zaujmou. Vybírat můžete buď ze základních sad, složených jen z různě velkých barevných kostek, nebo z tematických stavebnic, které děti inspirují nejen ke stavění a hraní si, ale také k učení se novým věcem.

Mezi nejoblíbenější patří například stavebnice s číslem 10915 Náklaďák s abecedou. Hodí se jak pro holčičky, tak i pro kluky. Nabízí mnoho příležitostí, jak děti seznámit s abecedou a zlepšit jejich jazykové dovednosti. Kromě nákladního auta s přívěsem obsahuje postavičky dívky a chlapce, medvídka, a také 16 kostek se základními písmeny abecedy.

Pro všechny předškoláky – Lego Classic

Pro starší děti je pak určena série označená jako Classic. Je ideální stavebnicí pro začátečníky. Tyto začátečnické sady a kreativní boxy pro děti ve věku od 4 let obsahují kostky běžné velikosti a také různé prvky, které zaručí, že si děti mohou složit řadu tvarů podle návodu, ale nabízí také neomezené možnosti kreativní zábavy.

Mezi oblíbené sady patří například číslo 11011 s názvem Kostky a zvířátka, která potěší všechny milovníky zvířat. Najdete v ní dostatek kostek na sestavení 10 úžasných zvířátek a také čehokoliv, co jen děti napadne. 10 snadno sestavitelných modelů zahrnuje páva s podstavcem, býka, tučňáka s ledem, dinosaura se skalami, jednorožce, pštrosa s hnízdem, hlemýždě, hrocha s ptáčkem na hřbetě, pandu s bambusy a žirafu se stromem.

Nejen pro malé školáky – Lego Creator

Patří mezi základní stavebnice. V této sérii naleznete řadu menších tematických stavebnic určených pro všechny věkové kategorie, a to jak pro čtyřleté děti, tak i pro dospělé. Výběr sad pro děti od 7 let věku je opravdu různorodý, postavit si mohou letadla, kolotoče, obchody, auta, letiště, autobus plný kamarádek, vesmírná vozidla a spoustu dalších. Pro ještě starší děti ve věku od 9 let jsou to pak velké sady. Ať už touží strávit odpoledne v útulné cukrárně, prožít nevšední dobrodružství s hi-tech helikoptérou nebo tvory z mořských hlubin, projet se v závodním autě, zúčastnit se dobrodružné plavby, sestavit si pirátskou horskou dráhu nebo navštívit svět fantastických bájných stvoření, určitě si vyberou. Lego Creator je nejen skvěle zabaví, ale navíc plně rozvíjí jejich představivost.

Holky i kluky určitě zaujme například sada číslo 31108 s názvem Rodinná dovolená v karavanu. Jde o edici 3 v 1. Děti v ní naleznou retro auto a karavan s kuchyňkou, záchodem, odnímatelnou střechou a otevírací boční stranou. Nechybí ani spousta parádních doplňků a funkcí, včetně 3 minifigurek a 3 různých zvířátek z kostek pro ještě více herních možností, které nastartují tvořivé hraní. Kromě karavanu si z této sady ale mohou postavit ještě obytnou dodávku nebo maják.

Pro hravé dívky – Lego Friends

Série určená pro holčičky od 5 do 12 let přináší spoustu zábavy a zážitků prostřednictvím jedinečné pětice LEGO hrdinek a města Heartlike City, v němž žijí. V hlavní roli se představuje pět kamarádek (Andrea, Ema, Mia, Olivie a Stephanie), které společně podnikají různá dobrodružství. Každá z nich se vyznačuje osobitým příběhem a unikátním charakterem. Holčičky mohou inspirovat a nadchnout pro zvířátka, malování, čtení knih, zpěv nebo třeba tanec. Městečko si dívky mohou poskládat tak, jak chtějí. Pořídit se dají různé domy, jako je hotel, nemocnice, dům přátelství nebo záchranné centrum s majákem. Milovnice zvířat ocení sady se zvířátky, nechybí koně, štěňátka, delfíni a dalších zvířátka. Zajímavé jsou i sady s dopravními prostředky, jako je karavan, autobus nebo třeba loď i se záchranným člunem.

Populární sadou je například Aquapark, který najdete pod číslem 41430. Při hře s ním se děti mohou po celý rok vracet do bezstarostných okamžiků letních prázdnin. Najdete v ní velkou škálu detailů, které děti zabaví na dlouhé hodiny. Pyšní se 3 skluzavkami, včetně krytého tobogánu, který je žhavou novinkou, stejně jako plavčík Mason, který na pět kamarádek dohlíží. Spoustu zábavy si děti užijí s vodním dělem a kyblíkem, který po stisknutí tlačítka vylije vodu na minipanenky. Vše se ale netočí jen kolem skotačení ve vodě. Stavebnice nabízí také spoustu možností k relaxaci, aby si minipanenky mohly oddychnout. Děti si mohou hrát na to, že si dopřávají odpočinek ve vířivce, na masáži nebo s lahodnou zmrzlinou.

Pro zvídavé milovníky techniky – Lego Technic

Tato řada je výzvou pro zkušené lego stavitele. Vaše dítě může stavět pokročilé funkce z reálného života, jako jsou převodovky a systémy řízení. Vyhrají si s ní ale i tatínci. Nabízí modely, které vycházejí z reálných předloh, čímž zajišťují jedinečný zážitek při skládání. Se svojí tematikou je zaměřena spíše na chlapce, hlavní zastoupení zde totiž mají auta, motorky, letouny a lodě, stavební vozidla a také roboti, vyhrají si s ní ale i dívky. Modely označené Control+ se navíc dají ovládat mobilním telefonem.

Mezi nejprodávanější stavebnice této řady patří například Chevrolet Corvette ZR1 označená číslem 42093. Jde o exkluzivní repliku modelu s celou řadou realistických prvků, včetně velkého zadního křídla, 4 výfuků, ráfků s černými paprsky a nízkoprofilovými pneumatikami, funkčního řízení a propracovaného motoru V8 s pohyblivými písty. Toto autíčko se dodává v autentické kombinaci oranžové a černé barvy spolu s parádním listem samolepek pro další úpravy.

Pro milovníky sci-fi - Lego Star Wars

Milovníci kultovní filmové ságy všech věkových kategorií si přijdou na své. Tato série přináší mnoho nových zážitků přímo ze vzdálené galaxie. Nejen děti tak mohou denně prožívat dobrodružství spolu se známými hrdiny celé ságy Star Wars, i s postavami zcela novými, které stavebnici dodávají nový rozměr. Chybět nemůže Luke Skywalker, Obi–Wan Kenobi, Yoda, Chewbacca, R2-D2, Darth Vader, Kylo Ren či Stormtrooper. Postavit si mohou vesmírné lodě, stíhačky nebo například tank klonů, nebo se pustit do objevování galaxií se slavnou lodí Millenium Falcon či s mnoha jinými vesmírnými vozidly. Záleží jen na nich, zda se přidají na světlou nebo temnou stranu Síly.

Vedle určitě nesáhnete se stavebnicí číslo 75257 Millennium Falcon. Tato verze z kostek kultovní corelliánské nákladní lodi obsahuje celou řadu detailů, jako například otočnou horní a spodní střeleckou věž, 2 pružinové vystřelovače, spouštěcí rampu a otevírací kokpit s prostorem pro 2 minifigurky. Vrchní panely lze otevřít a prohlédnout si propracovaný interiér, v němž si děti budou nadšeně přehrávat scény z filmu Star Wars. Detaily interiéru zahrnují nákladní prostor se 2 kontejnery, navigační počítač s otáčecí židlí, pohovku a holografický stůl s šachovou hrou Dejarik, kajutu, palandu, skrytý prostor na pašování a hyperpohon s nářadím k jeho opravě. Obsahuje také 7 postav a to minifigurky Finna, Chewbaccy, C-3PO, Landy Calrissiana a Boolia, a k tomu navíc figurky droidů R2-D2 a D-O. Mezi zbraněmi najdeš Chewbaccovu vystřelovací kuši, Finnův blaster a Landův blaster.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie