Zobrazit přihlášovací formulář

10 nejlepších druhů cukroví: Vsaďte na tradiční recepty našich babiček

  • Publikováno:
10 nejlepších druhů cukroví: Vsaďte na tradiční recepty našich babiček

Křehké, chutné, vonící po vanilce. Takové je domácí cukroví, bez kterého si vánoční svátky snad ani nedokážeme představit. A protože advent už je za dveřmi, je čas začít péct. Vybrali jsme pro vás deset u našich čtenářů nejoblíbenějších receptů, vyzkoušejte je a zjistíte, proč získaly tolik hlasů.

Rohlíčky

Klasika, která by na štědrovečerní tabuli rozhodně neměla chybět. Kdo by neznal malé křehké rohlíčky ve tvaru půlměsíce obalené v moučkovém cukru. Připravené jsou z těsta z hladké mouky, cukru, másla, žloutku, namletých ořechů (ať už vlašských, lískových, arašídů nebo mandlí), citronové kůry a vanilky nebo vanilkového cukru. Původně pocházejí z Rakouska, setkat se s nimi ale můžete na území celé bývalé Rakousko-Uherské monarchie, tedy nejen v Česku a na Slovensku, ale i v Maďarsku, Polsku, Rumunsku, Bavorsku a severní Itálii

Recept na ty nejlepší vanilkové rohlíčky najdete ZDE.

Vosí hnízda / včelí úly

Velmi populární je u nás také nepečené cukroví připravené z najemno nadrcených nebo namletých piškotů, másla, cukru a rumu pro vůni. Někdo do těsta přidává také mleté ořechy a kakao, jiní ho nechávají světlé. Těsto se tvaruje pomocí formiček ve tvaru včelích úlů, plní máslovým krémem, marmeládou nebo čokoládovo-oříškovou pomazánkou, které zároveň přichytí piškot, na němž pak úl stojí.

Recept na vynikající vosí hnízda najdete ZDE.

Pracny

Mezi tradiční a po generace oblíbené druhy patří také skořicí vonící pracny, někdo jim říká také medvědí tlapy. S těmi při pečení začněte, pusťte se do nich nejlépe už o prvním adventu, aby se krásně rozležely. Při jejich přípravě se neobejdete bez formiček, pořídit se dají plechové, ale i silikonové. Pracny nejsou vůbec náročné na přípravu, takže do ní klidně zapojte i děti, které to bude bavit.

Recept na nepřekonatelné pracny od babičky naší čtenářky najdete ZDE.

Košíčky Izidor

Zavzpomínejte na báječné babiččino cukroví a na nepřekonatelné košíčky naplněné rybízovým džemem a po rumu vonící ořechovou hmotou, bohatě polité čokoládou. Jejich příprava sice zabere o něco víc času, musíte si totiž nejdřív upéct košíčky a pak je naplnit, ale ta jedinečná chuť rozhodně to stojí za to.

Recept na božské košíčky Izidor najdete ZDE.

Perníčky

Bez perníčků vonících po medu a koření si řada z nás vánoční čas neumí představit. Jde o jedno z nejstarších cukroví vůbec. V minulosti se jimi zdobily stromečky a pak se dávaly dětem při štěpánské koledě, vydržely totiž dlouho vláčné. Milují je dospělí, ale především děti, které rády pomáhají nejen při vykrajování různých tvarů, ale především následně při zdobení bílkovou polevou. Zabaví je to i na pár hodin. Receptů je celá řada, od těch na klasické perníčky, které se musí pár týdnů rozležet, až po ty, co jsou měkké hned po upečení.

Recept na perníčky, které jsou hned k jídlu, najdete ZDE.

Šlehačkové cukroví

Stále oblíbenější je také jednoduché křehké cukroví, na jehož přípravu potřebujete jen tři ingredience, a to šlehačku, hladkou mouku a máslo nebo jiný tuk. A na obalení pak moučkový cukr ovoněný vanilkou. Tohle nenáročné vykrajované cukroví máte hotové raz dva, peče se totiž jen krátce, hotové je, když zrůžoví.

Recept na šlehačkové cukroví najdete ZDE.

Ořechové měsíčky

Milovníci ořechů by neměli vynechat úžasné ořechové půlměsíčky, které se v podobě řezů dají připravovat po celý rok. Základem je křehké linecké těsto pomazané nejlépe pikantní marmeládou a pokryté hmotou z ušlehaných bílků, cukru, mletých ořechů a trochy skořice pro vůni. Vše se upeče na plechu a z ještě teplého „koláče“ se vykrajují půlměsíce. Pozor, pokud ho necháte vychladnout, tvary už vykrájet nepůjdou, lámaly by se.

Recept na ořechové půlměsíčky včetně foto návodu najdete ZDE.

Pařížské rohlíčky

Počítejte s tím, že po tomhle vynikajícím cukroví se vždy jen zapráší. Spojení lehoučkého a křehkého ořechového těsta, poctivého máslového krému a lahodné čokolády, činí z konzumace tohoto cukroví neopakovatelný chuťový zážitek.

Recept na pařížské rohlíčky, které se jen rozplývají na jazyku, najdete ZDE.

Marokánky

Fantastické placičky z nasekaných ořechů, kandované citrusové kůry a sušeného ovoce, namočené v čokoládě, chutnají fantasticky a skvěle vypadají. S jejich přípravou, která je snadná, vám klidně mohou pomoci děti. Výhodou je, že nemusíte připravovat a nechávat odležet žádné těsto, ani trávit hodiny válením a vykrajováním tvarů. Stačí smíchat šlehačku, hladkou mouku, cukr, máslo a směs oblíbených nasekaných ořechů, hodí se lískové, buráky i mandle, sušeného ovoce (skvěle chutnají brusinky, meruňky, rozinky, fíky a podobně) a kandované citrusové kůry (pokud ji nemáte rádi, klidně ji vynechejte).

Tip čtenářky:
Skvěle chutnají, také když nahradíte smetanu ke šlehání kokosovým mlékem.

Recept na marokánky, které se vždy povedou, najdete ZDE.

Linecké

Spolu s vanilkovými rohlíčky patří k vlajkovým lodím mezi vánočním cukrovím. Výhodou tohoto křehkého těsta je jeho obrovská variabilita. Z jednoho těsta tak klidně můžete připravit třeba deset druhů cukroví, které bude vypadat a chutnat pokaždé úplně jinak. Základní těsto se dá dochutit kakaem, strouhanými ořechy, mandlemi, pravou vanilkou nebo třeba kokosem. A podle chuti ho můžete i naplnit, ať už marmeládou nebo třeba krémem. Vyhrát si můžete také s polevou a zdobením. Fantazii se zkrátka meze nekladou.

Recept na krásně voňavé a žluťoučké linecké najdete ZDE.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

cibulinecka 1. 12. 2023, 22:32
Krásné cukroví

Kategorie