Zobrazit přihlášovací formulář

Děti a peníze: Kdy je ten správný čas na…

  • Publikováno:

Nikdo se nerodí jako rozený počtář a svět peněz se dětem může z počátku zdát nesmyslný. O to důležitější je seznamovat děti s koloběhem peněz už od útlého věku a postupně je zapojovat do věcí, jako jsou nákupy nebo vlastní spoření.

 

První (samostatný) nákup

Záleží na tom, jak je vaše dítě vyspělé a jestli mu věříte, že cestu zvládne. Jak daleko bude muset jít, bydlíte v klidné oblasti, nebo v rušném městě a je cesta bezpečná? Zvládne samo přejít přes silnici? Pokud obchod není daleko, můžete vyslat nakoupit i mladší dítě – především pokud bude samo chtít. S nástupem na základní školu přirozeně přichází i samostatné chození na výuku a zvládnutí počtů. 8–10letí školáci proto zvládnou svůj první nákup bez větších potíží.

První kasička na dětské úspory

Věděli jste, že 81 % rodičů dává dětem peníze (například formou kapesného), které slouží čistě pro jejich vlastní potřebu? Tento krok je velice důležitý. Právě z těchto peněz totiž mohou děti začít poprvé spořit. S vlastními úsporami lépe pochopí hodnotu peněz a věcí, které se za ně dají pořídit, proto s vlastní kasičkou není důvod otálet. První mince si do ní může ukládat i předškolák.

TIP: Další články o tom, jak vést děti k finanční gramotnosti najdete v Abecedě peněz od České spořitelny.

První pořizování dárku z vlastních úspor 

Od malička bychom děti měli vést k umění dělit se, byť o hračky či místo v autě. Kolem 5 let už by dítě mělo vědět, proč něco chce, a pochopit, že po něčem touží také ostatní. Mezi 6–12 lety má většina školáků našetřené nějaké kapesné, ze kterého mohou ostatním pořídit drobný dárek. Pokud dítě projeví zájem, pomozte mu s výběrem a sami ho zapojte do pořizování dárků ostatním – například druhému rodiči, babičce nebo sourozenci. Zároveň vysvětlete, že dárky dáváme proto, že chceme druhým udělat radost, a ne proto, že je to naší povinností.

Pořízení bankovního účtu pro děti a první placení kartou

Vlastní účet s kartou je skvělou cestou, jak děti naučit, že peníze se na kartě jen tak samy neobjevují a že karta není bezedná. Dětský bankovní účet zdarma u České spořitelny dětem založíte klidně hned od narození, vlastní kartu k bankovnímu účtu mohou mít děti od 8 let.

Praktická zkušenost s bankovním účtem přinese mnohem víc než hodiny vysvětlování. S vlastním účtem dětem poskytnete bezpečné místo, kde mohou věci zkoušet, dělat chyby a čerpat informace a zdravé návyky, díky kterým z nich vyrostou finančně stabilní dospělí. Koneckonců je lepší dělat chyby s pár korunami než v dospělosti s tisícovkami.

Založení i vedení dětského účtu jsou zdarma. Účet není možné přečerpat do mínusu a díky přístupu do bankovnictví rodiče vidí, kde a za co děti utrácejí, takže to s nimi potom mohou projít a probrat. Samozřejmostí je nastavení limitů, možnost upozornění rodičů při provedených platbách a elektronický bankovní výpis zdarma.

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie