Zobrazit přihlášovací formulář

Recept na domácí toastový chléb: Upečte si ho podle mistra pekaře, zvládne to každý

  • Publikováno:
Recept na domácí toastový chléb: Upečte si ho podle mistra pekaře, zvládne to každý

Na povrchu krásně křupavý, uvnitř jemný a nadýchaný, vonící máslem. Až doma pečený toastový chléb ochutnáte, už nikdy nebudete chtít ten balený z obchodu, který trochu připomíná vatu bez chuti. Vynikající domácí „toasťák“ si zkrátka zamilujete, ať už si ho čerstvý namažete jen tak k snídani, nebo z něj uděláte třeba sendviče.

 

Z přípravy nemějte vůbec obavy, je to jednodušší, než by vás napadlo. A nepotřebujete žádné speciální ingredience, všechno na toastový máslový chléb určitě máte doma, jde totiž o běžné potraviny. Pořídit si ale asi budete muset hranatou formu, ať už silikonovou nebo s nepřilnavým povrchem, kterou ale seženete ve všech domácích potřebách. Pak už se ale s chutí můžete pustit do toho. Až ucítíte tu úžasnou vůni a zakousnete se do vlastnoručně upečeného toastu, nebudete litovat.

DOMÁCÍ TOASTOVÝ CHLÉB

Doba přípravy: cca 2 h (z toho 1 h 30 min zrání a kynutí)
Doba pečení: cca 47 min

Ingredience:

  • 750 g pšeničné hladké mouky
  • 70 g másla
  • 450 g mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 5 g cukru krupice
  • 15 g soli

Další vybavení:

  • potravinářská fólie
  • forma 30 x 10 x 10 cm

Postup:

1. Mléko, hladkou mouku, droždí, cukr a sůl dejte do mísy robotu a hnětacím hákem míchejte asi jednu minutu do spojení surovin. Teprve potom přidejte změklé máslo a hněťte na střední rychlost asi 10 minut, dokud se těsto nepřestane lepit a bude krásně hladké.

2. Nelepivé hladké těsto vyndejte z mísy a položte na pomoučený vál nebo pracovní desku a ještě trochu ručně prohněťte a zpracujte do kuličky. Stranou s přehyby položte těsto na pomoučené prkýnko, povrch poprašte moukou, přikryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 45 minut dozrát.

3. vyzrálé těsto si přendejte na pomoučený vál nebo pracovní desku, vyválejte z něj rovnoměrný váleček a rozkrojte ho na osm stejných dílů. Z každého potom vytvořte podle návodu na videu malou bagetku. Každý váleček se snažte utáhnout stejně, aby vám ve finále vznikla krásná jemná a zároveň hutná struktura toastového chleba.

4. Formu na pečení si vymažte máslem, aby se při pečení těsto nepřichytilo na stěny a na dno. Jednotlivé válečky vedle sebe napěchujte do formy a shora je ještě rukou pěkně stlačte a umačkejte, aby se spojily dohromady.

5. Naplněnou formu opět překryjte utěrkou a nechte chléb přibližně 30 až 45 minut v teple nakynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.

6. Formu přendejte na plech bez papíru a pečte s párou na 250 stupňů asi 2 minuty. Tu vytvoříte tak, že do prázdného rozpáleného kastrolu na dně trouby šplíchnete trochu vody. Po dvou minutách troubu otevřete, nechte odpářit, vyndejte kastrol s přebytečnou vodou, teplotu stáhněte na 190 stupňů a pečte dalších 45 minut.

7. Hotový chléb vyndejte z trouby, vyklopte ho z formy a nechte na mřížce vychladnout. Úplně vychladlý toastový chléb nakrájejte na asi centimetr silné plátky.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie