Zobrazit přihlášovací formulář

Inzerát, který se pokoušíte rezervovat nebyl nalezen.

Jak uklidit dětský pokoj a udržet v něm pořádek?

Jak uklidit dětský pokoj a udržet v něm pořádek?

Zdá se vám, že v dětském pokojíčku vybuchla bomba? Podlaha plná hraček se snadno promění v nebezpečné území, ve kterém na vaše neopatrné nohy čekají skryté kostičky lega. S tou pravou pomocí ale dokážete i v dětské pokoji udržet čistotu a řád. Jak tedy zkrotit hračky v dětském pokoji jednou pro vždy?

Kam uklidit hračky?

K uklízení je třeba vést děti už od malička. Rychle si na nové povinnosti zvyknou, pokud je budete důsledně učit po sobě uklízet. To od dětí ostatně budou vyžadovat i ve školce – na vás pak bude, aby si dítě své uklízecí návyky udrželo i doma.

Základem úspěchu je především správná organizace. Pokud dítě nebude mít kam hračky uklízet, těžko v dětském pokoji udržíte pořádek. Proto byste měli už při zařizování dětského pokoje měli myslet na úložné prostory na hračky. Nebojte, není to žádná věda. Stačí se držet 4 jednoduchých zásad.

4 tipy pro uklizený dětský pokoj

  1. Vsaďte na úložné boxy. Pořiďte dětem krabice s víkem, kufříky, pytle, koše… Je důležité, aby dítě mělo dostatek úložných prostorů různých velikostí. Volte ideálně takové úložné prostory, které můžete zavřít. Jednak vám na uložené věci nebude sedat prach a nebudete je muset tak často čistit, jednak je můžete poskládat na sebe, věci vám z nich nebudou vypadávat a pokoj bude vypadat opravdu uklizeně.
  2. Každá věc musí mít své místo. Plyšákům určete jednu krabici, pastelky a výtvarné potřeby dejte do druhé, do jiných patří stavebnice, panenky, autíčka… Pokud do krabic nevidíte, můžete si je také popsat. Díky tomu budete vždy přesně vědět, kde kterou hračku najdete. Nezapomeňte na bytelné police a regály, do kterých krabice s hračkami budete ukládat. Volte nábytek s oblými rohy a dbejte na to, aby z něj netrčely šrouby či cokoli, o co by se děti mohly zranit.
  3. Nejpoužívanější hračky musí mít děti na dosah. Úložné boxy s hračkami by neměly být výše než 150 cm nad zemí, aby si děti mohly lehce vyndat hračku, kterou právě hledají. Stejně tak by si děti nemohly v pokoji uklidit, pokud by úložné prostory byly příliš vysoko.
  4. Hračky, se kterými si děti nehrají, schovejte. Uložte je do sklepa nebo na vyšší police mimo dosah dětí. Až je po čase vyndáte, budou mít ze znovu objevené hračky radost, jako by byla nová.

Máte doma starší děti, které si rády vystavují složené stavebnice? Pak s jejich čištěním musíte být opravdu opatrní. Stačí jediný neopatrný pohyb a můžete skládat znova. Řešením mohou být průhledné boxy nebo prosklené vitríny. Díky nim budou děti mít své oblíbené kousky stále na očích a vy nebudete muset řešit, že na ně sedá prach.

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie