Zobrazit přihlášovací formulář

Recept na oblíbenou pomazánku nejen našich dědečků: Pivní sýr si zamilujete na první kousnutí

Recept na oblíbenou pomazánku nejen našich dědečků: Pivní sýr si zamilujete na první kousnutí

Máte pocit, že už se vám všechny pomazánky, které doma připravujete, přejedly? Pak určitě vyzkoušejte tu z tvarohu, sardelek a kapky piva. Připravená je raz dva, nemusí se uležet a na její přípravu nepotřebujete žádné extra ingredience. A co je nejdůležitější, na krajíci čerstvého voňavého chleba chutná báječně nejen k pivu.

Je známo, že konzumace piva v rozumném množství má příznivý vliv v oblasti prevence řady civilizačních chorob, snižuje riziko aterosklerózy, redukuje stres, podporuje krevní oběh i trávení, je plné vitamínu B a některé složky obsažené v pivu mají protinádorový a antibakteriální charakter. A navíc ho můžeme využít i při výrobě pivního „sýru“ – pomazánky objevené foodblogerkou Koko v jedné staré kuchařce.

Pomazánka pivní sýr

Ingredience:

  •    250 g měkkého tvarohu
  •    3 vrchovaté lžíce majonézy
  •    4 sardelové řezy v oleji
  •    necelá lžička soli
  •    malá cibule
  •    2 lžičky dijonské hořčice
  •    lžička mleté papriky (ideálně uzená)
  •    špetka mletého nebo drceného kmínu
  •    2 - 3 lžíce piva (podle chuti můžete přidat až 100 ml)
  •    čerstvá pažitka

Postup:

1. Do mixéru vložte tvaroh, máslo, sardelky včetně trošky oleje z plechovky a malou cibulku na čtvrtky. Osolte a rozmixujte asi minutu na jemnou hmotu.

2. Přendejte ji do misky a přidejte zbytek ingrediencí: dijonskou hořčici, lahůdkovou (pálivou, uzenou) papriku, drcený nebo mletý kmín a přidejte pivo. Zatím dvě až tři lžíce, další případně ještě přidejte při dochucování. Zbytek lahve vypijte, předejte manželovi nebo příteli a směs promíchejte.

3. Nebuďte překvapeni, pomazánka bude hodně tekutá, nezapomeňte ji hodně vychladit, aby zhoustla a dala se dobře mazat. A než ji dáte do ledničky, doplňte ještě trochu zeleně – třeba najemno nasekanou jarní cibulku nebo pažitku. Dosolte a opepřete dle potřeby.

4. Servírujte s čerstvým chlebem. Případně i dalším pivem.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie