Zobrazit přihlášovací formulář

Jak předejít mozkové mrtvici? Zařaďte chilli na svůj jídelníček, riziko snížíte o 60 procent

  • Publikováno:
Jak předejít mozkové mrtvici? Zařaďte chilli na svůj jídelníček, riziko snížíte o 60 procent

Infarkt, mrtvice a další kardiovaskulární onemocnění jsou bohužel nejčastější příčinou úmrtí. Prevencí je dlouhodobá úprava jídelníčku podle zásad správné výživy, případné snížení hmotnosti a podle provedených výzkumů také konzumace papriček obsahujících kapsaicin, látku zodpovědnou za jejich ostrost.

Nemáte pikantní jídla v oblibě? Možná byste to měli přehodnotit. Podle studie zveřejněné v časopise Journal of the American College of Cardiology je totiž u lidí, kteří konzumují červené chilli nejméně čtyřikrát týdně, riziko úmrtí na infarkt snížené až o čtyřicet procent. Kromě toho se snižuje riziko cerebrovaskulárních úmrtí, např. mrtvice, o neuvěřitelných šedesát procent. 

To je určitě dobrá zpráva. Ještě lepší je ale ta, že to platí bez ohledu na to, jak vypadají všechny ostatní aspekty vašeho stravovacího režimu. V nadsázce se tak dá říct, že si klidně můžete mazat chleba k snídani tlustou vrstvou másla, obědvat pečený bůček, večeřet anglickou slaninu a k televizi chroupat vypražené škvarky.

Úžasné recepty na luxusní pečené vepřové najdete ZDE.

Děkovat můžete kapsaicinu, sloučenině, která je zodpovědná za to, jak moc jsou papričky pikantní. Předchozí výzkumy navíc prokázaly, že kapsaicin zlepšuje metabolismus, protože mírně zvyšuje tělesnou teplotu, důsledkem čehož tělo následně spaluje víc kalorií. Tak zároveň pomáhá bojovat s obezitou a bojem s kardiovaskulárními problémy.

„Bylo prokázáno, že papriky s kapsaicinem snižují hladinu cholesterolu a triglyceridů a pomáhají zabránit tomu, aby se buňky slepily a vytvářely krevní sraženiny,“ říká Sonya Angelone, mluvčí Akademie výživy a dietetiky.

Kromě všech těchto pozitiv je určitě zapotřebí dalšího výzkumu, abychom plně pochopili, proč je chilli tak silným preventivním činitelem. Ale mezitím budeme ke všemu přikusovat ohnivé papričky a jako dezert si dávat hořkou čokoládu s chilli, která je skutečně vynikající, takže jestli jste ji ještě neochutnali, určitě si ji co nejdřív kupte.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie