Zobrazit přihlášovací formulář

Dnes chodí Tři králové: Co vlastně písmena K+M+B znamenají? Iniciály to nejsou!

  • Publikováno:
Dnes chodí Tři králové: Co vlastně písmena K+M+B znamenají? Iniciály to nejsou!

Svátkem Tří králů - Kašpara, Melichara a Baltazara, který dnes slavíme, oficiálně končí Vánoce. Alespoň ty křesťanské. Pravoslavné totiž naopak začínají. Víte ale vůbec, co tyto tři postavy symbolizují, proč každý dům, který navštíví, popisují svojí značkou, a co byste dnes měli udělat?

Většina z nás si Tři krále v dlouhých pláštích a s korunami na hlavě spojuje především s tříkrálovou sbírkou, která se letos měla konat už po jedenadvacáté. Koronavirus a vládní omezení ale tentokrát bohužel již tradiční akci přesunuly na internet. S malými koledníky s kasičkami v rukou, kterých například loni chodilo po celé republice neuvěřitelných 75 tisíc, se tak letos na ulicích nesetkáte. A chybí i oblíbené tříkrálové průvody.

Kde se ale vlastně tradice Tří králů vzala a co tyto postavy symbolizují?

Podle legendy jde o mudrce z východu, kteří se přišli do Betléma poklonit novorozenému Ježíšovi a přinesli mu dary. Těmi bylo kromě jiných i zlato, kadidlo a myrha. Svoje jména Kašpar, Melichar a Baltazar dostali tito mudrcové až v 5. století našeho letopočtu.

Co znamenají písmena K + M + B + příslušný rok, které koledníci píšou na futra dveří

Nejsou to iniciály jejich jmen Kašpar, Melichar a Baltazar, jak si většina lidí myslí, jde o latinské spojení Christus mansionem benedicat, což v překladu znamená Kristus žehnej tomuto domu po celý následující rok. V Evropě proto nade dveřmi naleznete písmena C + M + B +. Tři křížky pak nejsou znaménkem plus, ale symbolizují Nejsvětější Trojici, tedy Otce, Syna a Ducha Svatého. A koledníci je psali svěcenou křídou.

Víte, že...

... k 6. lednu se také váže pravidlo, podle kterého musí být na večer Tříkrálový odstraněny vánoční ozdoby.

Náš tip:
Popovídejte si s dětmi o této tradici a třeba o víkendu se s nimi můžete pustit do výroby Tří králů. Využít na to můžete například ruličky od toaletního papíru.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie