Zobrazit přihlášovací formulář

Návrat dětí do škol: Maturanti a deváťáci snad příští týden, zbytek nejdřív koncem února

  • Publikováno:

Měli by sedět ve školních lavicích, místo toho jsou už od poloviny října doma na distanční výuce. Ta ale přímý kontakt s učitelem a klasickou výuku plnohodnotně nahradit nedokáže. Byť by byla prováděna sebelépe. Projevuje se to pak na jejich znalostech a následně i na hodnocení. A rodiče zajímá jediné, kdy se jejich potomci budou konečně moci vrátit do tříd a učeben.

Pokud se epidemiologická situace nezhorší a nadále se bude zlepšovat, mohou se někteří rodiče začít radovat. Jejich potomci se snad už v pondělí 1. února budou po třech a půl měsících moci konečně vrátit do školy. Půjde ale jen o žáky devátých tříd základních škol a také studenty posledních ročníků středních škol. Ministr zdravotnictví Jan Blatný ale zvažuje dělat středoškolákům testy na covid-19.

„Snažíme se do škol dostat žáky praktických škol, závěrečné ročníky základních škol a maturanty. Jsou to žáci, kteří ukončují základní a střední školy a chtějí pokračovat dál,“ řekl ministr školství Robert Plaga. Toto uvolnění je ovšem podmíněno poklesem hospitalizací v nemocnicích ze současných šesti tisíc pacientů na polovinu a na jednotkách intenzivní péče pod 450. „Všichni z nás si návrat dětí do škol přejí, ale primární hledisko musí být zdravotní. Kritéria, která nastavil ministr zdravotnictví, jsou k návratu žáků do škol klíčová,“ dodal Plaga. Avizoval také, že se do konce ledna rozhodne o podobě letošních maturit.

Stále však není jasné, kdy se do lavic vrátí také ostatní žáci a studenti. Jejich rodiče budou muset vydržet ještě nejméně do poloviny února. Odvíjet se to bude od přechodu systému PES do mírnějšího čtvrtého stupně. Dřívější návrat je podle Plagy nereálný. „Úplné otevření prvního stupně základních škol je málo pravděpodobné... Neumím si představit, že by se uvedlo do chodu nějakých 300 tisíc dětí a s tím jejich 200 tisíc rodičů," poznamenal. 

V současnosti jsou kromě mateřských škol otevřené jen speciální školy a první a druhé třídy základních škol. Žáci se do nich vrátili už 18. listopadu loňského roku. Jejich návrat ale provázela řada opatření. Školáci musí nosit roušky nejen ve společných prostorách, ale i při výuce, zrušenou mají hudební a tělesná výchovu. Důraz je kladen i na hygienická opatření, jako je pravidelné větrání. Žáci z různých tříd by se neměli potkávat v učebnách, ale ani v jídelně, držet by si měli rozestupy.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie