Zobrazit přihlášovací formulář

Maturity až do prázdnin, praktické zkoušky do konce srpna. Co dalšího se změní?

  • Publikováno:
Maturity až do prázdnin, praktické zkoušky do konce srpna. Co dalšího se změní?

Letošní maturity proběhnou s poněkud jiným scénářem, než byli studenti zvyklí. Změny, které je čekají, oznámil ve čtvrtek ministr školství Robert Plaga. Ten kromě posunutí termínů zrušil slohové práce a prodloužil čas na vypracování u některých testů. Maturantům, kteří pomáhali s epidemií, umožnil jeden opravný termín navíc.

Téma maturit a závěrečných zkoušek vyvolává vášně i v době necovidové, prohlásil dnes Plaga v úvodu svého vystoupení. Během něj pak veřejně představil změny, které letošní maturanty čekají. Hlavní změnou je zrušení slohových prací.

„To znamená, že slohové práce z českého a cizího jazyka nebudou realizovány v tom jarním termínu,“ prohlásil Plaga k úpravám, které avizoval už začátkem týdne. „Ústní zkoušky ve školách ale i nadále zůstanou povinné,“ dodal.

Profilové části školních maturit se prodlouží do 25. června. Studenti, kteří pomáhali při boji s epidemií, budou mít navíc na opravu tři pokusy místo dvou. Neúspěšné testy si tak budou moci opravit právě v červnu.

Více času na didaktické testy

Vzrušenou debatu podle něj vyvolaly i didaktické testy, které ale nakonec zrušeny nebudou, přestože pro jejich zrušení byl například i premiér Babiš. Podle Plagy by je ale měli zvládnout všichni studenti, bez ohledu na to, kolik času strávili v učebnách.

„Je třeba podotknout, že didaktické testy tvoří minimum pro všechny, je to v podstatě minimální úroveň, garantovaná státem. A je na ni možné se připravit distančně,“ prohlásil ministr školství.

K nějakým změnám ale přece jen došlo, a to u testů z matematiky, u něhož se čas realizace prodloužil o čtvrt hodiny, a dále u testů z českého a cizího jazyka, na jejichž vypracování budou mít studenti o 10 minut víc.

Praktické vyučování o prázdninách, zkoušky do 27. srpna

Jako největší problém ale vidí ředitelé škol, mistři výcviků, ale i samotní studenti, praktické zkoušky. Neměli totiž příliš možností se praktického vyučování zúčastnit. Podle ministra Plagy ministerstvo ředitelům škol umožní, aby se praktické vyučování konalo i o prázdninách.

Praktická zkouška bude povinná pro všechny, škola ale může určit, zda půjde o písemnou či ústní formu. Novinkou je také to, že závěrečné zkoušky učňů budou mít letos dvě části místo tří.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie