Zobrazit přihlášovací formulář

Plošný návrat dětí do škol? Dřív, než po Velikonocích to nebude, říká Plaga

  • Publikováno:
Plošný návrat dětí do škol? Dřív, než po Velikonocích to nebude, říká Plaga

Tohle rodiče školáků, ani školáci samotní, určitě slyšet nechtěli. První skupinky žáků se sice do lavic vrátí už koncem února, půjde ale jen o žáky posledních ročníků a ty, které čeká praktická zkouška. Všichni ostatní se ale do tříd a učeben hned tak nepodívají. Podle ministra školství Roberta Plagy to pravděpodobně bude až během dubna. A návrat bude nejspíš doprovázet také testování.

Teď mohou školy navštěvovat jen žáci prvních a druhých tříd. Koncem měsíce by je pak měli následovat také žáci devátých tříd, maturanti a ti, které čeká praktická zkouška. Protože ale poslední jmenovaní neměli v tomto školním roce příliš možností se praktického vyučování zúčastnit, umožní ministerstvo ředitelům škol, aby se praktické vyučování konalo i o prázdninách, zkoušky pak koncem srpna.

Plošné otevření škol se ale zatím nechystá. Podle ministra Plagy se všichi žáci a studenti do tříd a učeben nevrátí dřív, než po velikonočních svátcích, jak prohlásil v reportáži pro televizi Nova. Zdůraznil ale také, že poslední slovo bude mít ministr zdravotnictví.

Plaga také překvapil sdělením, že by byl rád, kdyby návrat studentů do škol provázelo testování. Podle ministra je to nevyhnutelné a už teď spolu se zdravotníky řeší způsoby provádění. Jisté je, že by mělo jít o antigenní testy, které by se prováděly přímo na půdě jednotlivých škol.

"Podle ministerstva zdravotnictví potřebujeme dva až tři týdny na vyhodnocení situace, jestli tady nebují britská varianta mutace, a já věřím v to, že se během té doby podaří nastavit opatření v oblasti testování, třeba na začátku pro středoškoláky nebo pro některé školy. Seznámil jsem se s těmi technologiemi, jsou samoodběrové," prohlásil Plaga ve zmiňované reportáži.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie