Zobrazit přihlášovací formulář

Pohodové rodinné finance: Jak nejlépe hospodařit s penězi, aby nechyběly?

  • Publikováno:
Pohodové rodinné finance: Jak nejlépe hospodařit s penězi, aby nechyběly?

Trápí vás každý měsíc nedostatek peněz a i přes veškeré snahy se vám nedaří ušetřit ani pár korun? I s vyššími příjmy je mnohdy těžké uspokojit potřeby celé rodiny, aby byli všichni spokojení. Poradíme, jak na sestavení finančního plánu.

Hospodaření s rodinnými financemi není snadné, ani když jich máte dostatek, natož, když se jich nedostává. Na účtu se výplata ohřeje zpravidla jen krátce. Většina peněz se totiž téměř okamžitě “vypaří” na uhrazení nájmu nebo hypotéky a dalších výdajů souvisejících hlavně s domácností. Velkou část z rozpočtu spolkne také nákup jídla a na ostatní potřeby už mnoho nezbývá. Nebo snad ano?

Mezi nejčastější stížnosti ohledně rodinných financí patří nízký příjem, vysoké výdaje, drahé bydlení a služby apod. Bohužel život nebyl, není a nebude fér, jak se říká. Všichni být bohatí nemůžeme. Vyjít však lze dobře i s nižšími příjmy. Chce to však důslednost, kterou je třeba vyžadovat od všech členů. Velmi důležité je umět to podat dětem.

Prvním krokem k dobrému finančnímu plánu je znalost všech příjmů a výdajů celé rodiny. Do poslední koruny, žádné plus mínus. Uchopte rodinné finance pevně do svých rukou. Nejprve si připravte jednoduchou tabulku, která bude mít pouze dva sloupce:

  • První sloupec bude obsahovat součet všech příjmů. Kromě příjmů ze zaměstnání či podnikání sem patří také státní dávky a jiné příjmy, byť by šlo o tisícovku z pronájmu garáže pro prarodičích na kraji města. Počítá se každá koruna.
  • Do druhého sloupce náleží nezbytné a pravidelné výdaje. Patří sem hlavně výdaje na bydlení (nájem, hypotéka, zálohy na energie a služby), účty za telefony, splátky stávajících půjček, jídlo, doprava (benzín, kupóny na MHD), ošacení (zejména u malých dětí, které rostou každý den).

Žijete v přebytku nebo na dluh?

Jakmile oba sloupce (každý zvlášť) sečtete, zjistíte, zda je váš pravidelný měsíční rozpočet přebytkový, vyrovnaný či schodkový. První případ je nejlepší. Znamená to, že si můžete dovolit útratu navíc a ukládat si finance na horší časy stranou. Vyrovnaný rozpočet je také dobrý. Nazbyt sice nemáte, ale ani nedlužíte. Ve třetím případě je nutné najít způsob, kde a jak snížit výdaje, abyste ideálně skončili v mírném přebytku.

Evidujte všechny výdaje

Každý výdaj zvlášť se zdá jako pár korun, v součtu však jde často o poměrně vysoké částky, které mohly skončit třeba na rodinném záložním účtu. Pokud z přehledu příjmů a výdajů zjistíte, že nemáte na rozhazování, nerozhazujte.

Pokud vám vaše utrácení nepřijde až tak dramatické, udělejte si jednoduchý test. Dva až tři měsíce po sobě evidujte absolutně každý výdaj bez výjimky. Tedy i ty zdánlivě korunové položky. Třeba těch 88 korun, které téměř denně utrácíte za latte v oblíbené kavárničce hned vedle krámu, kde tak rádi nakupujete roztomilé, ale poněkud drahé dětské hadříky ;)

Kdy rodinné finance pomůže napravit vhodná půjčka?

Za určitých okolností může s finančními problémy pomoci správně zvolená finanční půjčka. Například konsolidace půjček vyřeší problémy vzniklé v důsledku splácení hned několika úvěrových produktů najednou. Refinancováním půjčky ušetříte peníze za méně výhodnou půjčku.

Důsledně zvažte, na co hodláte půjčku využít, a zda jste schopni závazek dlouhodobě řádně splácet. Věnujete rovněž dostatek času a pozornosti s výběrem půjčky například za pomoci praktického srovnávače půjček na Akutnipujcka.cz.

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie