Zobrazit přihlášovací formulář

Značka: hlavně rychle! Dietní jídla pro děti i mámy

  • Publikováno:
Značka: hlavně rychle! Dietní jídla pro děti i mámy

Jako mámy se musíme každý den hodně otáčet. Udržovat si kondici, hlídat si, co jíme je při tomto shonu tak trochu nadlidský úkol. Jenže naše tempo a hlavně životní styl se odráží i na našich dětech. Co s tím, a jak bojovat s nadváhou u sebe i dětí? Jaká dietní jídla jsou pro děti vhodná?

 

Česká republika se dlouhodobě umísťuje na předních příčkách statistik lidí s nadváhou a obezitou. A bohužel tloustnou i děti. V české dětské populaci ve věku 6 – 12 let trpí 10 % dětí nadváhou a 10 % je obézních. Největší podíl obézních dětí, a to plných 18 %, vykazují děti kolem sedmého roku. To může být následek změny denního režimu a životního stylu, který souvisí s nástupem do školy. Ve věkové skupině 13 – 17 let počet dětí s nadměrnou váhou mírně klesá. Pokud sečteme čísla za nadváhu obezitu dohromady, vychází nám 11 %. Obezita u dětí potom přímo souvisí s životním stylem rodiny. Dietní jídla pro děti však mnoho rodičů neřeší...

 

Děti přebírají naše návyky

Za nadváhu a obezitu můžeme samozřejmě vinit dnešní uspěchanou dobu, která na nás tlačí, a kvůli tomu pak nemáme čas si v klidu připravit dopolední či odpolední svačinu. Oběd děláme ve spěchu a nestihneme tak ani přemýšlet o tom, jak by to šlo i zdravě. Schází nám to nejdůležitější - čas. A proto není divu, že jako nejrychlejší způsob často vidíme polotovary, které jsou hotové do 10 minut, případně jídlo pro sebe i děti řešíme ve fastfoodech. Jde to ale i jinak a nebrání tomu starost o malé děti nebo práce na home office, jde jen o to chtít. Začít musíme především u sebe, abychom mohli být dobrým příkladem pro děti. Pokud chcete začít připravovat i dietní jídla pro děti, tak musíte ukázat, že i pro vás je to stejně důležité.

 

Dietní jídla pro děti? Proč ne?

Naše společnost stále ještě věří v mýtus našich babiček - tedy, že děti by měly mít vždy plný talíř, dojídat vše, co dostanou a že když nechtějí zeleninu, tak se vlastně nic neděje. Jenže vaše dítě přebírá tento vzorec do života. A ponese si ho dál. Není ale nutné dítěti připravovat rovnou dietní jídla nebo mu nasazovat přímo dietu. Co ale nutné je, hlídat jeho jídelníček, aby měl dostatek všeho, co tělo při vývinu a růstu potřebuje, omezit jednoduché cukry a dbát na to, aby se vaše dítě hýbalo. V tu chvíli budete mít vyhráno.

 

Příklady táhnou aneb jak jíst zdravě a přitom stíhat?

Všechno je jen na vás. V obézní rodině bývají většinou i obézní děti. Začněte tedy hlavně u sebe. A cesta za změnou vaší postavy ale nemusí být nijak obtížná, i když si to teď třeba myslíte. Existují diety, které to nejdůležitější udělají za vás. Řeč je hlavně o proteinových neboli nízkosacharidových dietách. Ty vám totiž umožní pohodlně stíhat všechny vaše denní aktivity a přitom jíst kvalitně, pravidelně a k tomu hubnout. Jídla, která už obsahují všechno, co vaše tělo potřebuje, budete mít připravená za pár minut a díky tomu, že všechno přijede až k vám domů, tak nebudete muset řešit ani nákupy. Tyto diety navíc skvěle fungují pro úplné začátečníky nebo laiky, kteří se potřebují seznámit se základy zdravé výživy. Až se vám podaří zajet do svých kolejích, poznáte, že najednou máte více energie i času na své děti.

 

Dietní jídla pro děti je musí bavit

Najednou uvidíte, že pro děti i sebe je možné vařit dietní jídla, která nemusí být ani tak pracná. Základem je hodně zeleniny, více proteinů a méně sacharidů, hlavně cukrů. Zeleninu můžeme připravit nejlépe vařením či na páře. Zavděčit se můžeme sobě i dětem chutnými zeleninovými polévkami, které jsou hned hotové, nemusí se zahušťovat a stačí je jen rozmixovat. Rajčatová, špenátová nebo pórková polévka jsou hotové do 30 minut. Dětské, sladké svačiny vyměňte za ovoce. Sladkosti nebo pečivo se nebojte nahradit za produkty, které mají snížený obsah sacharidů. Dietní jídla pro děti by měla vždy být hravá. Naaranžujte je do podoby zvířátek, postaviček nebo obličejů. A hlavně, přiberte děti k vaření. Bude je to bavit a získají tak i kladný vztah ke zdravému jídlu.

 

Bonusové body pro nízkosacharidová jídla:

 

  • Svěřte se do rukou odborníků. Výhodou proteinových diet je možnost konzultace své situace s výživovými poradci. Nebojte se jich zeptat ani na dietní jídla pro děti.
  • Vyhnete se nezdravým svačinám. Ať už čokoládovým tyčinkám nebo sušenkám. Nahradíte je za zdravější a hlavně méně škodlivější variantu bez cukru a sacharidů. Naučte je jíst i vaše děti.
  • Večerní snacky u televize. I ty se dají nahradit. Dnes už seženete chutnou a zdravější alternativu k nachos i brambůrkům. Podstrčte je vašemu puberťákovi a uvidíte, že rozdíl ani nepozná.

 

 

 

 

 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie